2p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		

Az előrejelzések szerint az Európai Központi Bank (EKB) és a Bank of England is változatlanul hagyja ma az alapkamatot, mivel mindkét jegybenk küzd a magas infláció és a lassuló növekedés ellen.

Egyelőre az EKB és a Bank of England sem tudják, hogyan kormányozzák ki az európai gazdaság hajóját az infláció és a növekedés csapdájából, ezért várhatóan mindkét pénzintézet - a Fed-hez hasonlóan - kivárásra játszik majd. Így a brit kamatszint maradhat 5 százalékon, míg az eurozóna alapkamata továbbra is 4,25 százalék lesz az előrejelzések szerint.

Az EKB ma délután magyar idő szerint háromnegyed kettőkor közli augusztusi kamatdöntésének eredményét, míg a Bank of England háromnegyed órával korábban jelenti be az alapkamat szintjét. Az EKB a múlt hónapban egy év után volt kénytelen 25 bázisponttal emelni a kamatot, a tartósan magas élelmiszer- és energiaárak ugyanis az eurozóna inflációjának elrugaszkodásához vezettek. A Bank of England áprilisban változtatott utoljára a kamaton, akkor 25 bázisponttal 5 százalékra mérsékelte.

A magasabb kamatszint meg tudja fékezni az inflációt, mivel a kiskereskedelmi fogyasztás ilyenkor visszaesik vagy változatlan marad. Ugyanakkor a növekedés lassulását eredményezi a magas kamatszint, mivel a cégek kevesebbet ruháznak be, ha nehezebben jutnak pénzhez. A kamatemelés arra is alkalmas, hogy a jegybank erősítse a nemzeti valutát, ugyanis a külföldi befektetők több pénzt visznek az országba, ha magasabb hozamra számíthatnak. A kamat csökkentése ezekkel éppen ellentétes hatásokat vált ki.

"A Bank of England nincs irigylésre méltó helyzetben, mivel úgy kéne harcolnia a magas infláció ellen, hogy közben védi a növekedést" - nyilatkozta az AP hírügynökségnek a Wachovia Bank elemzője. Hasonló a helyzet az eurozónában is, ugyanis a közelmúlt olajárzuhanása még nem jelent meg az inflációs adatokban, egyelőre csak várnak arra, hogy majd enyhülni fog az inflációs nyomás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.