2008. augusztus 7. 08:09

Az előrejelzések szerint az Európai Központi Bank (EKB) és a Bank of England is változatlanul hagyja ma az alapkamatot, mivel mindkét jegybenk küzd a magas infláció és a lassuló növekedés ellen.

Egyelőre az EKB és a Bank of England sem tudják, hogyan kormányozzák ki az európai gazdaság hajóját az infláció és a növekedés csapdájából, ezért várhatóan mindkét pénzintézet - a Fed-hez hasonlóan - kivárásra játszik majd. Így a brit kamatszint maradhat 5 százalékon, míg az eurozóna alapkamata továbbra is 4,25 százalék lesz az előrejelzések szerint.

Az EKB ma délután magyar idő szerint háromnegyed kettőkor közli augusztusi kamatdöntésének eredményét, míg a Bank of England háromnegyed órával korábban jelenti be az alapkamat szintjét. Az EKB a múlt hónapban egy év után volt kénytelen 25 bázisponttal emelni a kamatot, a tartósan magas élelmiszer- és energiaárak ugyanis az eurozóna inflációjának elrugaszkodásához vezettek. A Bank of England áprilisban változtatott utoljára a kamaton, akkor 25 bázisponttal 5 százalékra mérsékelte.

A magasabb kamatszint meg tudja fékezni az inflációt, mivel a kiskereskedelmi fogyasztás ilyenkor visszaesik vagy változatlan marad. Ugyanakkor a növekedés lassulását eredményezi a magas kamatszint, mivel a cégek kevesebbet ruháznak be, ha nehezebben jutnak pénzhez. A kamatemelés arra is alkalmas, hogy a jegybank erősítse a nemzeti valutát, ugyanis a külföldi befektetők több pénzt visznek az országba, ha magasabb hozamra számíthatnak. A kamat csökkentése ezekkel éppen ellentétes hatásokat vált ki.

"A Bank of England nincs irigylésre méltó helyzetben, mivel úgy kéne harcolnia a magas infláció ellen, hogy közben védi a növekedést" - nyilatkozta az AP hírügynökségnek a Wachovia Bank elemzője. Hasonló a helyzet az eurozónában is, ugyanis a közelmúlt olajárzuhanása még nem jelent meg az inflációs adatokban, egyelőre csak várnak arra, hogy majd enyhülni fog az inflációs nyomás.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.