3p

Az elemzői várakozásokat némileg meghaladó eredményről számolt be a Mol. Az olajipari vállalat mind az árbevételt, mind a nettó eredményt tekintve jelentős növekedést ért el a 2010-es első negyedévben az egy évvel korábbi számokhoz képest, igaz a javulás jórészt az INA által termelt eredménynek köszönhető.

Miközben az elemzők előzetesen 120 milliárd forint körüli EBITDA-val, és 21 milliárdos nyereséggel számoltak az első negyedévben, addig a Mol-csoport speciális tételek nélküli EBITDA-ja 30 százalékkal 130,4 milliárd forintra nőtt. Ugyanezen időszak alatt a speciális tételek nélküli üzleti eredmény is jelentősen javult. A Mol közleménye szerint a jó számok részben a javuló külső környezet, részben a csoport szinten növekvő hatékonyság eredményeként álltak elő.

Nem okozott meglepetést, hogy a növekvő olajáraknak köszönhetően a kutatás-termelés, az úgynevezett upstream üzletág eredménye látványosan, 36 százalékkal ugrottak meg. A Mol közleménye szerint ennek hátterében magasabb szénhidrogén árak és a kedvezőbb termelésösszetétel, míg a gáz és energia 51 százalékos emelkedése a gáztárolás és energia növekvő profithozzájárulását tükrözte.

Az elemzők előzetesen a finomítás-kereskedelem (downstream) üzletág teljesítménye kapcsán voltak megosztottak, mivel a marzsok csak az utóbbi időszakban kezdtek az üzletágban nőni, ugyanakkor a magas árak és a recesszió együttes hatásaként jelentős keresletcsökkenést szenvedtek el a forgalmazók. Mindezek tükrében a downstream tevékenységnél pozitívnak tekinthető, hogy az eredmény közel fedezeti ponton volt. Továbbra is fekete bárány a petrolkémia, ugyanakkor ezen üzletág vesztesége csökkent.

2009. I. negyedévhez viszonyítva, mind az EBITDA mind az üzleti eredmény javult főként az INA hozzájárulása miatt.

Az INA nélkül, az EBITDA szinten maradt, míg az üzleti eredmény kis mértékben csökkent. A pénzügyi veszteség 23,5 milliárd forintra csökkent 2010. I. negyedévben a 2009. I. negyedévi 147,1 milliárd forintról. Ezen felül az adóráfordítás csökkenésével és a társult vállalkozások eredmény-hozzájárulásának javulásával a speciális tételek nélküli nettó eredmény 24,3 milliárd forint nyereség volt, szemben a 2009. I. negyedévi 124,9 milliárd forintos veszteséggel.

A társaság jelentése megjegyzi, hogy a működőtőke változás előtti üzleti tevékenységből származó nettó pénzáramlás ugyan 35 százalékkal javult az előző év azonos időszakához képest, a működési cash flow negatívba fordult, mert egyrészt nőtt a működőtőke szükséglet a magasabb árakkal összhangban, másrészt a Mol lépéseket tett az INA lejárt adó és egyéb kötelezettségeinek rendezésére. Mindazonáltal a Mol megőrizte erős pénzügyi helyzetét, 2010. március év végi 36,4 százalékos eladósodottsággal.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója optimista hangot ütött meg kommentárjában. Mint kifejtette, "2009. során nem csak megőriztük erős pénzügyi pozíciónkat, de megfelelő alapot is teremtettünk a fellendülés időszakára. 2010. I negyedéves erős eredményeink igazolták stratégiánk sikerét, és jelzi, hogy a Mol kedvező pozícióból várja a gazdasági növekedés időszakát. A negyedév során, mikor a környezet javulni kezdett (magasabb olajár, bővülő Brent-Ural spread és javuló finomítói marginok) az EBITDA-nk 30 százalékkal emelkedett, míg az üzleti eredményünk több mint duplájára nőtt".

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!