<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Nem a keresleti, hanem a kínálati oldallal van gond a magyar részvénypiacon, ezért új kibocsátókat kell a tőzsdére hozni - mondta a Magyar Időknek Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerdán kinevezett vezérigazgatója.

Végh Richárd az újság csütörtöki számában publikált interjúban kifejtette: az első hónapok legfontosabb feladata, hogy a piaci szereplőkkel is egyeztetve kidolgozzák a tőzsde fejlesztését célzó stratégiát. Úgy vélekedett, megfelelő ösztönzők bevezetésével elérhető, hogy éves szinten legalább öt új kibocsátó jelenjen meg a parketten.

A nagyvállalatok, állami cégek mellett szeretnének aktívan foglalkozni a kis- és közepes vállalatokkal (kkv). Ehhez egy kkv-piac létrehozását tervezik speciális keretrendszerrel, ahol speciálisan az ilyen méretű cégek számára alakítják ki a szabályozói környezetet megfelelő transzparencia és védelmi mechanizmusok mellett.

Két hónapon belül kiderül, kik azok a kisrészvényesek, akik felajánlják részvényeiket az MNB-nek, és ezáltal milyen mértékben változik a jegybank tulajdonhányada. Ha olyan érdeklődő lenne, aki láthatóan elkötelezett a magyar piac iránt, és szeretne részesedést szerezni a BÉT-ben, az MNB megfontolja, és akár még bővülhet is a tulajdonosok köre - mondta Végh Richárd.

A BÉT tőzsdére vezetése inkább közép- vagy hosszútávon lehet reális a vezérigazgató szerint. Beszélt arról is, fontos, hogy erősödjön a BÉT imázsa nemcsak intézményi, hanem lakossági körben is, a tőzsdén jegyzett cégek pedig úgy érezzék, hogy a magyar gazdasági élet elit klubjának tagjai. Ebből a szempontból felülvizsgálják például a BÉT kategóriarendszerének feltételeit.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.