<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A G20-ak tanácskozásától zeng a világ. Micsoda egyetértés! Berlusconi ott mosolyog Barroso és Obama háta mögött: eladó a világ!

Nincs az a pénz, amit nem ígérnének meg, csak hogy visszajöjjenek a régi szép napok. Az utcákon végre van "buli", lehet piálni, és benne lehetsz a TV-ben is. Bankárok néznek ki az ablakon, mutogatnak a tömegnek, az meg felbőszülve betöri a kirakatot. Akár egy homokozós életkép is lehet, hároméves gyerekekkel... De nem az.


A piacok is pozitívan reagáltak a G20-hírre - Megmentik a világgazdaságot a nagyhatalmak -, meg néhány vállalati jelentés - RIM, Potash, VIG - is hatott a sebekre, és egy kis emelkedéssel ajándékozták meg azokat, akik mertek longba menni. Mi lesz ezek után? Ritkán van ilyen, de most nem tudom. A következő tények állapíthatók meg:

- Annyi pénzt öntenek a piacba, hogy az valamikor hatni fog, ha csak időlegesen is.
- Könnyen lehet, hogy az általunk is várt számviteli módosítás miatt a bankok lassan profitot kezdenek kimutatni, mert nem kell bizonyos tételeket leírni a mérlegükben.
- Sok vállalat szinte nullára vitte vissza a készleteket, hiszen nem kapott a bankoktól forgóeszközhitelt. Ez azt eredményezheti, hogy egy kis keresletélénkülés nagy megrendelésekhez vezet majd. (Persze ez nem igaz a lakáspiacra, ahol csak gyűlnek az eladatlan házak.)

Persze vannak olyan hírek a lakáspiacon, hogy a vevők tolonganak és egymásra licitálgatnak, de ez szerintem csak egy két helyi eset felnagyítása. Messze vagyunk még egy ilyen szcenáriótól. Sok alapkezelő szerintem először az elmúlt napokban szállt be a piacba, azaz a rally 3/4-t nem kereste meg. Ez kicsit negatív lehet, de vannak még, akik csak szemlélik az egészet a partvonalról, és nem hisznek benne. Ők nyújtják a potenciált egy újabb emelkedésre. Meddig?

Hát a DAX necces lesz 4800 körül, de az még mindig közel 400 pont, mely az S&P-nél a 900-as szint elesése. Rövid távon kicsit túlvettnek érzem a piacot, de egy korrekcióba érdemes lehet belevenni, ha a hírek nem változnak nagyon (azaz nem romlanak).

Persze mindezt csak óvatosan, ez a mostani rally egy drogos piac rallyja. Korábban nem látott mértékű jegybanki és állami beavatkozás látható, mely eszméletlen adósságot és gyengülő valutákat fog eredményezni (CHF, JPY). Az USD-ről megoszlanak a vélemények, persze sokan tradelik: eső piac erős USD, erős részvénypiac gyenge USD... De ettől a zajtól eltekintve inkább negatív. Sokkal több a potenciál az ausztrál vagy a kanadai dollárban.

A nyersanyagok pedig minden nagyobb korrekcióban vételek. Hát nagyjából így néz ki a véleményem.

Kishazánk: jön egy nagy megszorítócsomag - valahogy ez a sors van az országnak szánva? Egyikből a másikba? Olyan tankönyvi: beeső belső kereslet (még jobban, mint a Bokros-csomag idején, mert most az ország lakossága lényegesen jobban eladósodott) és javuló versenyképesség az alacsony, befagyott bérek (munkanélküliség) és a gyenge huf hatására. Ez a tipikus IMF/EmergingMarket mintapélda.

HUF: 285/315 közt bármi lehet bármikor - a sávok szélének átlépéséhez nagyon új hírek kellenek, melyek kilöknék a valutát.

Ui: Csináljunk végre már kérem itthon egy értelmes, jövőörientált családpolitikát! Ha ez nem lesz, akkor tényleg a süllyesztőben vagy a csődben végezzük. Lehet, rövid távon stabilizálódunk, de az országnak még mindig nincs jövője így! Lehet, valaki elolvassa ezt, és elgondolkodik rajta...

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.