<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Az amerikai gazdaság teljesítménye alapján elérkezett az ideje a monetáris szigorítás megkezdésének, annak mértéke az irányadó kamatok mérsékelt emelést tette indokolttá, maga az emelés ténye pedig a Fed-nek a növekedés folytatódásába vetett bizalmát fejezi ki - jelentette ki Janet Yellen a Fed elnöke a kamatdöntést követő tájékoztatón.

A kamatemeléssel egy "rendkívüli időszak" végére tettünk pontot - szögezte le, hangsúlyozva azonban, hogy a hosszú idő után először meghozott szigorító lépésnek "nem szabad indokolatlanul nagy jelentőséget tulajdonítani".

A döntéshozó testület által a kamatemelés feltételeiként a márciusi ülésen lefektetett mindkét fő kritérium teljesült - jegyezte meg a Fed elnöke, hozzátéve, hogy a további lépések a gazdasági helyzet mindenkori alakulásától függenek majd. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a foglalkoztatás terén például észlelhetőek még ciklikus jellegű negatív hatások, illetve a világpiaci helyzet is támaszt némi növekedési kockázatot, bár nyár óta ezek már enyhültek.

Az amerikai gazdaság "nagy utat tett meg" a válság óta, de még nem ért célba - fogalmazott, hangot adva annak a meggyőződésének, hogy "simán halad majd a normalizáció" a továbbiakban is. A Fed mindenesetre szoros figyelemmel követi majd a pénzügyi folyamatokat és ennek megfelelően alakítja ki monetáris eszközkészletét - mondta.

Janet Yellen hangsúlyozta, hogy az inflációnak a céltól messze elmaradó alakulása egyértelműen az energiaárak esésének tulajdonítható, azt pedig átmeneti tényezőnek kell tekinteni.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.