2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Erősödtek a kamatemelés mellett szóló érvek az elmúlt hónapokban, elsősorban a javuló foglalkoztatásnak és gazdasági szereplők mérsékelt növekedést jelző várakozásainak köszönhetően - mondta Yanet Yellen a Fed elnöke a világ jegybanki vezetőinek konferenciáján.

A Fed elnöke ugyanakkor nem tett utalást a kamatemelés várható időpontjára, beszédének megfogalmazása azonban megerősítette azokat a piaci várakozásokat, amelyek szerint még az idén megtörténik egy szigorító lépés. 

További cikkek »Az amerikai gazdaság közelít a Fed mandátumának megfelelően kitűzött célok, a teljes foglalkoztatás és az árstabilitás felé - jelentette ki Janet Yellen beszédében. "Tekintettel a munkaerőpiac jó teljesítményére és a gazdasági aktivitás, valamint az infláció alakulásáról alkotott nézeteinkre, úgy gondolom erősödtek az elmúlt hónapokban a kamatemelés mellett szóló érvek" - fogalmazott a Fed elnöke, hozzátéve, hogy a testület véleménye nem változott abban, hogy a monetáris szigorító lépéseket fokozatosan kell megtenni. 

A CME FedWatch szolgáltatása szerint a befektetők jelenleg 18 százalékos esélyt adnak egy szeptemberi és 53 százalékosat egy decemberi kamatemelésnek. 

Janet Yellen a jegybanki vezetők előtt tartott beszédének túlnyomó részét annak felvázolására szentelte, hogy a korosodó lakosságra és a gyengülő gazdasági növekedési dinamikára való tekintettel milyen recesszióellenes eszközöket tervez a jövőben alkalmazni a Fed. Beszédében "túlzónak" nevezte azokat az elemzői véleményeket, miszerint a lassú gazdasági növekedés és ezzel összefüggésben a viszonylag alacsony kamatszint kevés lehetőséget hagy majd a Fednek gazdaságösztönző eszközök alkalmazására. 

A Fed még három kamatdöntő ülést tart az idén, szeptemberben, novemberben és decemberben.
 
MTI 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!