<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A dollár gyengülése mellett a szakértők technikai okokra vezették vissza az olajár durva szerdai esését. Az amerikai WTI típus a májusi elején tapasztalt szakadás után tegnap újra jelentős mértékben, közel 4,5 dollárral 95 dollárra zuhant.

Az európai hitelproblémák, illetve az elemzők szerint egyre inkább eszkalálódó görög helyzet miatt 2009 óta nem látott mértékben gyengült szerdán az euró a dollár ellenében. Ehhez járult hozzá a tegnap publikált amerikai inflációs adat, mely szigorúbb monetáris politikára kényszerítheti a Fedet. Mindez nem feltétlen jelent rövid távon kamatemelést, ám az eddigi nyakló nélküli "dollárnyomtatás" nem valószínű, hogy tovább folytatódna. Ezek a tényezők pedig erősítették a zöldhasút az euróval szemben.

Mindezek hatására a WTI olajfajta a szerdai kereskedés első felében 2 százalékkal csökkent, a nap második felében azonban gyorsult az esés. Ez utóbbit az elemzők részben technikai okokkal, a veszteségeket limitáló megbízásokkal magyarázták.

Az erőteljes visszaesés már csak azért is meglepő, mert a szerdán közölt adatok szerint a vártnál nagyobb mértékben csökkent az amerikai olajtartalék a múlt héten. Az amerikai kormányzat energiaügyi tájékoztató hivatalának (EIA) szerdai közlése szerint az olajtartalék 3,4 millió hordóval esett a június 10-ig tartó héten, míg az elemzők lényegesen szerényebb, 1,5 millió hordó csökkenést vártak.

A WTI ára dollárban az elmúlt öt kereskedési napon

A benzintartalék 0,6 millió hordóval nőtt, míg az elemzői várakozásokban 1,0 millió hordó emelkedés szerepelt. A feldolgozott olajtermékek készletállománya 0,1 millió hordóval csökkent, miközben a szakértők szintén 1,0 millió hordó bővülést vártak a megelőző héthez képest.

A szerdai eséssel a WTI ára már 17 százalékkal alacsonyabb az áprilisban beállított 114,5 dolláros éves csúcsánál.

A WTI ára dollárban az elmúlt hat hónapban

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.