<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Heineken bő félmilliárdos beruházásának a felét kifizeti a kormány, cserébe a holland cég megvéd 456 munkahelyet és nagyrészt magyar beszállítóktól vásárol alapanyagot.

Versenypiaci pozíciójának erősítése céljából 540 millió forintos beruházást valósít meg a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. a 125 éves soproni sörgyárban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Sopronban az MTI beszámolója szerint.

A beruházást azért a miniszter jelentette be, mert az állam állja a költségek felét: a kormány 270 millió forinttal támogatja a beruházást. A holland társaság cserében azt vállalta, hogy megvéd 465 munkahelyet, emellett 85 százalékban hazai beszállítóktól vásárol alapanyagokat.

Dolgozó a Heineken soproni gyárában. (MTI Fotó: Krizsán Csaba) Dolgozó a Heineken soproni gyárában. (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

A fejlesztéssel növelik a sörgyártás és az élelmiszerbiztonság hatékonyságát, és új termékeket is elő tudnak állítani - mondta a miniszter. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a járvány kezdete óta eddig 1434 vállalat összesen 1676 milliárd forintnyi beruházást indított el - írja az MTI.

Vannak még nagy bejelentések a csőben

Szijjártó Péter a napokban interjút adott az Mfor-nak, amelyben a beruházásokról is beszélt: elmondta, hogy tavaly összesen 1433 beruházást menedzselt a HIPA, ami példa nélküli. Ami a beruházási volument illeti, abban Kína végzett az első helyen. Jelenleg 78 beruházási szándékról folynak tárgyalások a HIPÁ-ban. Ezek összesen 13,3 milliárd euró értéket képviselnek, amiért nagyon komoly verseny folyik a régióban, illetve a szélesebb értelemben vett térségben. A beruházási szándék 80 százaléka az elektromobilitáshoz, tehát az elektromos autóiparhoz köthető. A miniszter beszélt emellett a  Biden-ügyről, a Putyin-találkozóról, a V4-ek miatti tüskéről és az oroszok csodaszeréről - az interjú itt olvasható.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.