2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A Heineken bő félmilliárdos beruházásának a felét kifizeti a kormány, cserébe a holland cég megvéd 456 munkahelyet és nagyrészt magyar beszállítóktól vásárol alapanyagot.

Versenypiaci pozíciójának erősítése céljából 540 millió forintos beruházást valósít meg a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. a 125 éves soproni sörgyárban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Sopronban az MTI beszámolója szerint.

A beruházást azért a miniszter jelentette be, mert az állam állja a költségek felét: a kormány 270 millió forinttal támogatja a beruházást. A holland társaság cserében azt vállalta, hogy megvéd 465 munkahelyet, emellett 85 százalékban hazai beszállítóktól vásárol alapanyagokat.

Dolgozó a Heineken soproni gyárában. (MTI Fotó: Krizsán Csaba)
Dolgozó a Heineken soproni gyárában. (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

A fejlesztéssel növelik a sörgyártás és az élelmiszerbiztonság hatékonyságát, és új termékeket is elő tudnak állítani - mondta a miniszter. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a járvány kezdete óta eddig 1434 vállalat összesen 1676 milliárd forintnyi beruházást indított el - írja az MTI.

Vannak még nagy bejelentések a csőben

Szijjártó Péter a napokban interjút adott az Mfor-nak, amelyben a beruházásokról is beszélt: elmondta, hogy tavaly összesen 1433 beruházást menedzselt a HIPA, ami példa nélküli. Ami a beruházási volument illeti, abban Kína végzett az első helyen. Jelenleg 78 beruházási szándékról folynak tárgyalások a HIPÁ-ban. Ezek összesen 13,3 milliárd euró értéket képviselnek, amiért nagyon komoly verseny folyik a régióban, illetve a szélesebb értelemben vett térségben. A beruházási szándék 80 százaléka az elektromobilitáshoz, tehát az elektromos autóiparhoz köthető. A miniszter beszélt emellett a  Biden-ügyről, a Putyin-találkozóról, a V4-ek miatti tüskéről és az oroszok csodaszeréről - az interjú itt olvasható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!