2018. május 14. 11:38
mfor.hu

A negyedik Orbán-kormány kavarni kezdett a bíróságok környékén. Egy korábban már megakadályozott tervet porolnak most le és valósítanának meg.

A magyar kormány létrehozna egy új, legfelsőbb bíróságot, mely közigazgatási ügyekkel foglalkozna - mondta ez Trócsányi László, igazságügyi miniszter a Reuters tudósítása szerint. Az elképzelés alapja az a terv lenne, amit 2017 elején elkaszált az Alkotmánybíróság.

Parlamenti meghallgatása során Trócsányi hangsúlyozta: garantálja az igazságszolgáltatás függetlenségét. Tárcája pedig egy olyan javaslatot fog kidolgozni az új intézménnyel kapcsolatban, mely minden politikai párt számára megnyugtató lenne.

Trócsányi László első miniszteri kinevezése óta a közigazgatási bíróságok megalkotását nevezte az egyik legfontosabb feladatnak, így nem meglepő, hogy újra elő került ez a szándék. 2016-ban aztán egy egyeztetés nélkül összeállított, széles körben elfogadhatatlan javaslattal sikerült előállni a tárcának. Ezt finomították később, azonban az Alkotmánybíróság Áder János köztársasági elnök indítványával összhangban alkotmányellenesnek nyilvánította a javaslatot.

Kifogásolták többek között, hogy az új bíróságok hatásköröket vonnának el a meglévőktől. Például ők határoznának minden, a politika számára kényes ügyhöz köthető állami intézmény döntésének jogszerűségéről, és a hatósági intézkedések elleni fellebbezések, a választási ügyek és a közérdekű adatokért indított perek is az új testület elé kerülnének. Áder egyébként azért nem írta alá akkor a közigazgatási perrendtartásról szóló törvényt, mert egyszerű többségű törvénnyel nem lehet új bíróságot létrehozni alkotmányosan, márpedig a törvény egyszerű többséggel elfogadott passzusaival sarkalatos jogszabályokban foglalt rendelkezéseket módosítana - írta akkor a HVG.

A közigazgatási bíróságok terve vélhetően nemcsak azért kerülhetett ismét napirendre, mert Trócsányinak ez már évek óta meglévő elképzelése. Újabb muníciót adhatott az is, hogy Orbán szerint a Kúria súlyosan beavatkozott a választásokba. A testület ugyanis több mint 4000 határon túli szavazatot érvénytelenített, mert a levélszavazatokat saját címzésű és nem előre gyártott borítékban adták postára, de találtak sérült borítékokat is. Ezzel pedig elvett egy mandátumot a Fidesz-KDNP-től. Ha létrejönnének a közigazgatási bíróságok, akkor valószínűleg az ilyen ügyeket is ők bírálnák el.