5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Jelentősen visszafogta jövőbeli üzleti kilátásait a Shell és a BP is. Ennek közvetlen oka a globális üzemanyag-igény pandémia miatt bekövetkezett zuhanása volt, de a vállalatok új várakozásai túlmutatnak ezen az egy, pocsékba ment éven. Az is igaz viszont, hogy pusztán egy ilyen fordulat nem fogja megfékezni a klímakatasztrófát, ahhoz világszintű energiapolitikai irányváltás is kell.

Történetének legnagyobb sebét ütötte a fosszilis tüzelőanyagok iparán a koronavírus-járvány. A pandémia miatt az idén globálisan bezuhant kőolaj- és földgáz-kereslet azonban, úgy tűnik, nem olyan sérülés, melyből felgyógyul az iparág, az akár a nagy olajcégek végső hanyatlását is elhozhatja, fejtegeti a Guardian cikke.

A BP nemrég jelentősen lecsavarta a következő három évtizedre vonatkozó olajár-előrejelzését, melyet a cikk úgy értékel, mint a "legfrissebb földrengést," amit az iparág "szeizmikus mozgása" keltett. A változtatás valóban nagy volt: a vállalat a következő 30 évre 75 helyett immár csak 55 dolláros hordónkénti átlagárat jósol az olajnak. Az ár lefokozása egy csapásra több mint 17 milliárd dollárt tüntetett el a BP becsült értékéből, és azt is jelentheti, hogy a cég a rendelkezésére álló olajból hatalmas mennyiséget fog végül mégis a földben hagyni.

Közel az iparág alkonya?
Közel az iparág alkonya?

Az olajár-becslés módosítását bejelentő közleményben a BP igyekezett kidomborítani, hogy a jövőjüket a megújuló energiákra fogják alapozni. A szöveg idézi Bernard Looney vezérigazgatót, aki szerint "ezek a nehéz döntések, melyek a szénsemlegességi ambicióinkban gyökereznek, és melyeket a pandémia is csak megerősített, segíteni fognak minket abban, hogy versenyképesek maradjunk az energia-átállás során." A közleményben azt is írják, hogy a világjárvány valószínűleg felgyorsítja az alacsonyabb széndioxid-kibocsátású gazdaság és energiaipar eljövetelét.

A másik olajgigász, a Royal Dutch Shell szintén nemrég lépett jelzésértékűt: a második világháború óta először osztalékcsökkentést jelentett be, eltörölve az idei évre várható kifizetések nem kevesebb, mint háromnegyedét. Ben van Beurden vezérigazgató lépés bejelentésekor arról beszélt, hogy a pandémia lehet a vízválasztó az olajiparban, és lehetségesnek tartotta, hogy vállalata elindul a tisztaenergia-projektek felé, melyek "jobb szolgálatot tesznek a cégnek a jövőben."

Bár van Beurden jóval óvatosabban fogalmaz, mint Looney, egy irányba tartanak. És a Guardian szerint a világjárvány megmutatta, hogy a bolygó legnagyobb szennyezői közül kettő felett eljárt az idő.

Két fecske nem csinál nyarat

Mindkét vállalat elismeri, hogy a pandémia hatására bezuhant fosszilistüzelő-használat miatt a globális olajkereslet hamarabb érheti el a plafont, mint korábban hitték, és a változást tovább gyorsíthatják egyes kormányok zöldítési törekvései. A Rystad Energy energiapiaci kutató szerint az olajétvágy betetőzése hét éven belül várható, melynek hatására aztán több mint 280 milliárd hordó olaj maradhat a földben. Más vélemények szerint már tavaly megvolt a tetőzés.

Ezzel együtt semmi sem garantálja, hogy legyőzzük a klímaváltozást. A siker azon múlik, hogy a világ kormányai mennyire hajlandóak megsürgetni a gazdaság zöld fordulatát. Jócskán benne van a pakliban, hogy semennyire, a drasztikus átalakítások ugyanis mindig szavazatok tömegeibe kerülnek, márpedig a gazdaságok most akkora gyomrost kaptak a koronavírustól, mint már rég nem. Ha innen nézzük, most a tűzoltás a feladat, nem a gyökeres változtatás.

Ez eddig csak kirakatzöldítés

Vannak iparágak - például a légiközlekedés - melyek évtizedekre vannak attól, hogy olyan technológiai áttörésekhez érkezzenek, melyek lehetővé tennék, hogy érdemben hozzájáruljanak az emissziócsökkentéshez. A Guardian szerint ez csak növeli a nyomást az olajmammutokon, hogy elfogadják a végzetüket, és jelentősen több pénzt és akaratot pakoljanak a megújulás folyamata mögé. A BP 2050-re karbonsemlegessé akar válni, de évi 12 milliárd dolláros befektetési keretéből csupán 500 millió dollárt nyom a zöldenergiába, így a nagy szavakhoz eddig valójában nem járt nagy pénz. Ezúttal azonban a koronavírus és a klímaváltozás együttese végzetes fenyegetést jelent a fosszilistüzelő-iparág nagy játékosainak, és a cikk szerint a BP és a Shell sokkal okosabb annál, hogy ezt ne vegye észre.

Azt viszont nem említi a cikk, hogy pont a BP karbonsemlegességi vállalása az, ami a kritikusai szerint valójában a kirakatnak szól, az olajóriás ugyanis csak azt tűzte ki célul a februárban bejelentett programjában, hogy a saját tevékenységéből származó széndioxid-kibocsátást csökkenti nullára a következő harminc évben. A szennyezés javát azonban nem a nyersanyag kitermelése, feldolgozása és értékesítése adja, hanem az előállított üzemanyagok eltüzelése, melyről nem tettek említést, tehát a vállalat szerint már nem az ő problémájuk, azzal nem is foglalkoznak. Igaz, a februári bejelentéskor a koronavírus még nem volt pandémia, akkor még nem bénult meg, és omlott össze a világ gazdasága, és az olaj várható átlagárát se vitték még le 20 dollárral a következő 30 évre.

(via Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!