<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Jelentősen visszafogta jövőbeli üzleti kilátásait a Shell és a BP is. Ennek közvetlen oka a globális üzemanyag-igény pandémia miatt bekövetkezett zuhanása volt, de a vállalatok új várakozásai túlmutatnak ezen az egy, pocsékba ment éven. Az is igaz viszont, hogy pusztán egy ilyen fordulat nem fogja megfékezni a klímakatasztrófát, ahhoz világszintű energiapolitikai irányváltás is kell.

Történetének legnagyobb sebét ütötte a fosszilis tüzelőanyagok iparán a koronavírus-járvány. A pandémia miatt az idén globálisan bezuhant kőolaj- és földgáz-kereslet azonban, úgy tűnik, nem olyan sérülés, melyből felgyógyul az iparág, az akár a nagy olajcégek végső hanyatlását is elhozhatja, fejtegeti a Guardian cikke.

A BP nemrég jelentősen lecsavarta a következő három évtizedre vonatkozó olajár-előrejelzését, melyet a cikk úgy értékel, mint a "legfrissebb földrengést," amit az iparág "szeizmikus mozgása" keltett. A változtatás valóban nagy volt: a vállalat a következő 30 évre 75 helyett immár csak 55 dolláros hordónkénti átlagárat jósol az olajnak. Az ár lefokozása egy csapásra több mint 17 milliárd dollárt tüntetett el a BP becsült értékéből, és azt is jelentheti, hogy a cég a rendelkezésére álló olajból hatalmas mennyiséget fog végül mégis a földben hagyni.

Közel az iparág alkonya?Közel az iparág alkonya?

Az olajár-becslés módosítását bejelentő közleményben a BP igyekezett kidomborítani, hogy a jövőjüket a megújuló energiákra fogják alapozni. A szöveg idézi Bernard Looney vezérigazgatót, aki szerint "ezek a nehéz döntések, melyek a szénsemlegességi ambicióinkban gyökereznek, és melyeket a pandémia is csak megerősített, segíteni fognak minket abban, hogy versenyképesek maradjunk az energia-átállás során." A közleményben azt is írják, hogy a világjárvány valószínűleg felgyorsítja az alacsonyabb széndioxid-kibocsátású gazdaság és energiaipar eljövetelét.

A másik olajgigász, a Royal Dutch Shell szintén nemrég lépett jelzésértékűt: a második világháború óta először osztalékcsökkentést jelentett be, eltörölve az idei évre várható kifizetések nem kevesebb, mint háromnegyedét. Ben van Beurden vezérigazgató lépés bejelentésekor arról beszélt, hogy a pandémia lehet a vízválasztó az olajiparban, és lehetségesnek tartotta, hogy vállalata elindul a tisztaenergia-projektek felé, melyek "jobb szolgálatot tesznek a cégnek a jövőben."

Bár van Beurden jóval óvatosabban fogalmaz, mint Looney, egy irányba tartanak. És a Guardian szerint a világjárvány megmutatta, hogy a bolygó legnagyobb szennyezői közül kettő felett eljárt az idő.

Két fecske nem csinál nyarat

Mindkét vállalat elismeri, hogy a pandémia hatására bezuhant fosszilistüzelő-használat miatt a globális olajkereslet hamarabb érheti el a plafont, mint korábban hitték, és a változást tovább gyorsíthatják egyes kormányok zöldítési törekvései. A Rystad Energy energiapiaci kutató szerint az olajétvágy betetőzése hét éven belül várható, melynek hatására aztán több mint 280 milliárd hordó olaj maradhat a földben. Más vélemények szerint már tavaly megvolt a tetőzés.

Ezzel együtt semmi sem garantálja, hogy legyőzzük a klímaváltozást. A siker azon múlik, hogy a világ kormányai mennyire hajlandóak megsürgetni a gazdaság zöld fordulatát. Jócskán benne van a pakliban, hogy semennyire, a drasztikus átalakítások ugyanis mindig szavazatok tömegeibe kerülnek, márpedig a gazdaságok most akkora gyomrost kaptak a koronavírustól, mint már rég nem. Ha innen nézzük, most a tűzoltás a feladat, nem a gyökeres változtatás.

Ez eddig csak kirakatzöldítés

Vannak iparágak - például a légiközlekedés - melyek évtizedekre vannak attól, hogy olyan technológiai áttörésekhez érkezzenek, melyek lehetővé tennék, hogy érdemben hozzájáruljanak az emissziócsökkentéshez. A Guardian szerint ez csak növeli a nyomást az olajmammutokon, hogy elfogadják a végzetüket, és jelentősen több pénzt és akaratot pakoljanak a megújulás folyamata mögé. A BP 2050-re karbonsemlegessé akar válni, de évi 12 milliárd dolláros befektetési keretéből csupán 500 millió dollárt nyom a zöldenergiába, így a nagy szavakhoz eddig valójában nem járt nagy pénz. Ezúttal azonban a koronavírus és a klímaváltozás együttese végzetes fenyegetést jelent a fosszilistüzelő-iparág nagy játékosainak, és a cikk szerint a BP és a Shell sokkal okosabb annál, hogy ezt ne vegye észre.

Azt viszont nem említi a cikk, hogy pont a BP karbonsemlegességi vállalása az, ami a kritikusai szerint valójában a kirakatnak szól, az olajóriás ugyanis csak azt tűzte ki célul a februárban bejelentett programjában, hogy a saját tevékenységéből származó széndioxid-kibocsátást csökkenti nullára a következő harminc évben. A szennyezés javát azonban nem a nyersanyag kitermelése, feldolgozása és értékesítése adja, hanem az előállított üzemanyagok eltüzelése, melyről nem tettek említést, tehát a vállalat szerint már nem az ő problémájuk, azzal nem is foglalkoznak. Igaz, a februári bejelentéskor a koronavírus még nem volt pandémia, akkor még nem bénult meg, és omlott össze a világ gazdasága, és az olaj várható átlagárát se vitték még le 20 dollárral a következő 30 évre.

(via Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.