2019. május 1. 07:30
MTI

Adóelvonásban jobban állunk, de a cégek más szempontokat is figyelembe vesznek.

Fokozottan csökkennek az adóterhek Ausztriában 2020-tól; a változás főként a bér- és jövedelemadót érinti, de a vállalatok nyereségadó-kulcsa is alacsonyabb lesz majd. Az osztrák kormány kedden ismertette a tervezett adóreformot, amelyet 2022-ig több lépcsőben vezetnek majd be.

Közelebb kerülnek hozzánk Közelebb kerülnek hozzánk

A bér- és jövedelemadó két lépésben csökken: 2021-től a legalacsonyabb jövedelműek (éves szinten 11-18 ezer euró közötti össz-jövedelemmel rendelkezők) adókulcsa 25-ről 20 százalékra, 2022-től pedig a 18 ezer és 31 ezer euró közötti éves jövedelemmel rendelkezőké 35-ről 30 százalékra csökken. 2020-tól az egészségbiztosítási járulék egy részét visszakapják azok, akik havonta 450 és 2200 euró közötti jövedelemmel rendelkeznek; ez éves szinten legfeljebb 350 euró megtakarítást jelenthet.

A reformnak része a társasági adó radikális csökkentése is; a tervek szerint a vállalatok nyereségadója 2022-től két lépcsőben 25-ről 21 százalékára csökken majd. A reformok finanszírozására a költségvetésben 2,2 milliárd eurót különítettek el, a költségvetési többletből további 1,8 milliárd euró áll rendelkezésre. Az osztrák kormány arra számít, hogy az adóreform ösztönzőleg hat majd a növekedésre. Sebastian Kurz kancellár (ÖVP) hangsúlyozta, hogy az adóreform mindenekelőtt a munkavállalók terheit csökkenti majd.

Heinz-Christian Strache alkancellás (FPÖ) "nagy dobásnak" nevezte az adóreformot, ami szerinte a korábbi adórendszernél méltányosabb és igazságosabb lesz a munkavállalókkal, a családokkal, a nyugdíjasokkal és a kisvállalkozókkal.

Mfor-álláspont: A legalacsonyabb jövedelmek esetében említett évi 11 ezer euró átszámítva mintegy 295 ezer forint jövedelemnek felel meg havi szinten, vagyis több, mint amennyi - 229,2 ezer forint - volt a magyar nettó átlagkereset a KSH legfrissebb adatközlése szerint. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ennyivel jobban élnek az osztrákok, hiszen az árak is eltérőek. A magyar adórendszerben egyébként az szja kulcsa egységesen 15 százalék, a társasági adó 9 százalék. Vagyis a versenyelőny nálunk van, de az adózáson kívüli tényezők - jogbiztonság, korrupciós fertőzöttség, szabad piaci feltételek - is nyomnak a latba a befektetői döntésekkor, vagyis az osztrák adószint csökkentése kiélezheti a versenyt a befektetőkért.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.