2019. május 1. 07:30
MTI

Adóelvonásban jobban állunk, de a cégek más szempontokat is figyelembe vesznek.

Fokozottan csökkennek az adóterhek Ausztriában 2020-tól; a változás főként a bér- és jövedelemadót érinti, de a vállalatok nyereségadó-kulcsa is alacsonyabb lesz majd. Az osztrák kormány kedden ismertette a tervezett adóreformot, amelyet 2022-ig több lépcsőben vezetnek majd be.

Közelebb kerülnek hozzánk Közelebb kerülnek hozzánk

A bér- és jövedelemadó két lépésben csökken: 2021-től a legalacsonyabb jövedelműek (éves szinten 11-18 ezer euró közötti össz-jövedelemmel rendelkezők) adókulcsa 25-ről 20 százalékra, 2022-től pedig a 18 ezer és 31 ezer euró közötti éves jövedelemmel rendelkezőké 35-ről 30 százalékra csökken. 2020-tól az egészségbiztosítási járulék egy részét visszakapják azok, akik havonta 450 és 2200 euró közötti jövedelemmel rendelkeznek; ez éves szinten legfeljebb 350 euró megtakarítást jelenthet.

A reformnak része a társasági adó radikális csökkentése is; a tervek szerint a vállalatok nyereségadója 2022-től két lépcsőben 25-ről 21 százalékára csökken majd. A reformok finanszírozására a költségvetésben 2,2 milliárd eurót különítettek el, a költségvetési többletből további 1,8 milliárd euró áll rendelkezésre. Az osztrák kormány arra számít, hogy az adóreform ösztönzőleg hat majd a növekedésre. Sebastian Kurz kancellár (ÖVP) hangsúlyozta, hogy az adóreform mindenekelőtt a munkavállalók terheit csökkenti majd.

Heinz-Christian Strache alkancellás (FPÖ) "nagy dobásnak" nevezte az adóreformot, ami szerinte a korábbi adórendszernél méltányosabb és igazságosabb lesz a munkavállalókkal, a családokkal, a nyugdíjasokkal és a kisvállalkozókkal.

Mfor-álláspont: A legalacsonyabb jövedelmek esetében említett évi 11 ezer euró átszámítva mintegy 295 ezer forint jövedelemnek felel meg havi szinten, vagyis több, mint amennyi - 229,2 ezer forint - volt a magyar nettó átlagkereset a KSH legfrissebb adatközlése szerint. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ennyivel jobban élnek az osztrákok, hiszen az árak is eltérőek. A magyar adórendszerben egyébként az szja kulcsa egységesen 15 százalék, a társasági adó 9 százalék. Vagyis a versenyelőny nálunk van, de az adózáson kívüli tényezők - jogbiztonság, korrupciós fertőzöttség, szabad piaci feltételek - is nyomnak a latba a befektetői döntésekkor, vagyis az osztrák adószint csökkentése kiélezheti a versenyt a befektetőkért.

Cetelem MKB Cib Tov·bbi aj·nlatok