2019. május 21. 16:06
mfor.hu

A személyi kölcsönök piaca is tartja az iramot a digitális fejlődéssel. Ma már nagyon kényelmesen tudunk például hitelt igényelni. De vajon mennyi időbe telik, mire a számlánkon lesz a pénz?

Hitelfelvételnél legtöbbször azt tanácsolják a szakértők, hogy döntsünk a hiteldíjmutató, a teljes visszafizetendő összeg, vagy a családi kassza számára vállalható törlesztőrészlet nagysága alapján. De mi a helyzet, ha a legfontosabb tényező az idő? Bármikor felmerülhet egy hirtelen érkező kiadás: orvosi költségek, tönkrement munkaeszköz, autó javítása, és még sorolhatnánk. Megtakarítás nélkül ilyenkor a barátokra, családra lehet támaszkodni, de ha ők sem tudnak segíteni, sokaknál egy személyi kölcsön jön szóba.

Gyors ügyintézést ígérnek Gyors ügyintézést ígérnek

Persze legtöbbünknek ilyenkor a szokásos menet jut az eszébe: bankfiókba be, idegőrlő várakozás, sorrakerülés, igénylés leadása (szerencsés esetben nálunk van minden szükséges dokumentum) és malmozás a bank döntéséig, ami több napot is igénybe vehet. De vajon melyik a leggyorsabb személyi kölcsön? Ennek jártunk utána a szemelyi-kolcson.hu sergítségével.

Van, ami nem változik

A fent leírt szcenárió ma már szinte elképzelhetetlen a hitelszakértők szerint. Egy kis felkészüléssel a kereskedelmi bankok elsöprő többsége már egy, legfeljebb két napon belül elbírálja a hitelkérelmünket, amelyhez a személyazonosító dokumentumokon kívül alapesetben jövedelemigazolást kell még csatolnunk. 

Aki a hagyományos utat követné, bemehet a bankfiókba és ott kezdheti meg az igénylés folyamatát: az adatok és dokumentumok leadása után egy gyors ellenőrzés történik a háttérben. A bank megvizsgálja, hogy szereplünk-e a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) és kiszámolja, hogy jövedelmünk alapján mekkora hitelösszeget és milyen feltételekkel vehetünk fel. 

Az igénylést persze nem kell feltétlenül a bankfiókban megkezdeni: az adatfelvétel megtörténhet telefonon is. A bankot hívhatjuk, vagy weboldalon keresztül kérhetünk visszahívást is, a szerződéskötés azonban a legtöbb banknál személyesen történik. Intézhetjük postán vagy bemehetünk a fiókba. 

Így vagy úgy, de érezhető, hogy ezek a folyamatok azért több órát vesznek igénybe, hiszen a fiókba be kell menni akár többször is, vagy meg kell várnunk a futárt, postát. Sőt, ha a banki munkanap végén, vagy a hétvége előtt akarunk hitelt felvenni, amikor a háttérrendszerek nem érhetők el, akár több nappal is elhúzódhat a bírálat.

Ugyanez igaz a folyósításra is: pozitív elbírálás esetén ehhez is időre van szükség. A szemelyi-kolcson.hu átfogó vizsgálata szerint a pénzintézetek több mint fele kínál 24 órán belüli folyósítást sikeres elbírálás esetén, a leghosszabb pedig 5 napon belüli folyósítás, ha minden rendben megy az igényléssel.

Online a leggyorsabb

Szerencsére ma már több pénzintézet is kínál teljesen online hitelfelvételt, ami a legjobban jöhet, ha tényleg sürgősen pénzre van szükség. Jelenleg a CIB Bank, a K&H Bank, az OTP Bank és a Cofidis nyújt ilyen hitelt, amelynek igénylését akár otthonról el is indíthatjuk és még ott a gép előtt ülve le is zárhatunk. 

Ehhez valamilyen internetelérésre és videóchates beszélgetésre képes eszközre van szükség, ugyanis az adategyeztetéshez bevett módszer az ügyintézővel történő videóbeszélgetés. Egyszerűbb a helyzet, ha a bank ügyfelei vagyunk már, ilyenkor ugyanis erre sincs feltétlenül szükség, és például a CIB mobilalkalmazásában 7 perc alatt tudunk így hitelt igényelni. 

A folyamat általában a következőképpen zajlik:

  • A hitelintézet weboldalán vagy alkalmazásában elindítjuk az igénylést.
  • Kiválasztjuk, hogy mekkora összegre van szükségünk és mekkora futamidőre vennénk fel a hitelt. Van, ahol már ekkor pontosan láthatjuk, hogyan alakul majd a visszafizetés és milyen kamatkedvezményekre vagyunk jogosultak a megadott jövedelmünk alapján.
  • Előkészítjük a dokumentumokat, ellenőrizzük a videóbeszélgetéshez az eszközt.
  • Megtörténik az adategyeztetés az ügyintézővel.
  • Eközben a háttérben a banki algoritmusok megvizsgálják a jövedelmünk és azt, hogy fent vagyunk-e a KHR-en.
  • A sikeres adategyeztetés után a szükséges tájékoztatók elfogadása következik.
  • Az igénylés véglegesítése pedig elektronikus aláírással történik.

Online hiteligénylés esetén a folyósítás akár 2 órán belül is megvan, így mindenképpen ez a megoldás a leggyorsabb, ha pénzre van szükségünk. Természetesen ahogy a többi esetben is, ez csak akkor igaz, ha banki munkanapon igénylünk és a háttérrendszerek elérhetők.

Ha rövid futamidővel (1-3 hónap) is fel tudunk venni hitelt, legfeljebb 300 000 forintig igényelhetünk gyorskölcsönt is: egyes szolgáltatóknál 1 órán belüli folyósítást ígérnek felár ellenében.

Persze az online igénylésnek is vannak hátrányai: csak kisebb, legfeljebb 3 millió forintos hitelösszeget tudunk egyelőre így felvenni, ami persze a jövőben változhat az ügyféligények alapján.

Ahogy mindig, úgy ilyenkor is érdemes az igénylés előtt néhány percet szánni a termékek összehasonlítására, hiszen hiába lehet gyorsan igényelni a kölcsönt, ha aztán egy vagyonba kerül a visszafizetés. A kalkuláció gyors és ingyen van, érdemes kihasználni, hogy a lehető legjobb hitelt vehessük fel céljainkhoz. 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.