2019. május 6. 14:27
mfor.hu

Május elején is csökkentek a lakáshitelek kamatai a Bank360 szokásos havi kamatfigyelője szerint. Márciusban tovább öntötték a lakáscélú kölcsönöket a bankok, brutális emelkedésről árulkodnak a jegybank számai.

Márciusban 76,34 milliárd forint értékben vettek fel a magyar háztartások jelzáloghitelt, 13 milliárd forinttal többet, mint egy hónappal korábban, az előző év azonos időszakához képest - 60,3 milliárd forint - pedig 16 milliárd forinttal többet, ami 26,6 százalékos növekedés - derül ki a jegybank legfrissebb statisztikáiból.

A Bank360 szerint továbbra is a biztonságosnak nevezett 1 éven túli kamatfixálású hitelek jelentős dominanciája érvényesül az újonnan felvett kölcsönöknél: a 76,34 milliárd forintos folyósításból mindössze 3,93 milliárd volt legfeljebb 1 éves rögzítésű, azaz az újonnan felvett lakáshitelek közel 95 százaléka volt márciusban hosszabb kamatperiódusú. Márciusban az új lakáshitelek kamatfixálásának hossza átlagosan 106 hónap volt.

Májusi kamatcsökkenés - aranyat ér?

A Bank360 rendszeres kamatfigyelője szerint április végén - május elején is olcsóbbak lettek a hitelek, leginkább az egy éven belül változó kamatú kölcsönök, mivel ezek referencia mutatója is csökkent. Az esés 1-3 bázispontos volt kamatperiódustól függően. 

Ezen túl egyedi módosításokkal is találkozhatnak azok az ügyfelek, akik most térnek be hitelért a bankfiókba. 

  • A Raiffeisennél például emelkedett az értékbecslés költsége 30 480 forintról 38 100 forintra.
  • A CIB Bank CIB UNO szabad felhasználású, változó kamatozású kölcsönénél a Magnifica (azaz a prémium banki) kedvezménnyel csökkent a kamat 3,76 százalékról 2,26 százalékra. 
  • Az MKB Banknál 0,31 százalékos kamatcsökkenést tapasztalnak mindazok, akik igénybe tudják venni a prémium kamatkedvezményt a 10 éves kamatperiódusú kölcsönöknél.
  • A Takarék Csoport eltörölte az 50 millió forintos felső határt az igényelhető hitelösszegnél és törölte az állandó, bejelentett magyarországi lakcím legalább 6 hónapos meglétének feltételét is.

Óvatos kivárás jellemezheti most a piacot

A Bank360 szakértője, Veres Patrik szerint kivárás jellemezheti a háztartásokat az állami babaváró hitel indulása előtt, amely a jelzáloghitelek alternatívája is lehet. Ugyanakkor azok a lakásvásárlás előtt állók, akik biztosan tudták, hogy nem veszik fel a kölcsönt, de számítottak annak árfelhajtó hatására az ingatlanpiacon, korábbra hozhatták jelzáloghitel-döntéseiket, amely már látszódhatott a márciusi adatokon is, és bizonyára megjelenik majd az áprilisi statisztikában is.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek november legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 528 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.