2019. május 8. 20:03
mfor.hu

Egyre több szakértő szerint van küszöbön egy újabb kamatemelési ciklus, ráadásul a jegybank is azt mondja: most érdemes a változó kamatozású jelzáloghiteleket fixálni. A Bank360 segítségével kiszámoltuk, mennyit is jelent forintban, ha megint emelkedni kezdenek a kamatok. 

Elkerülhetetlen a szigorúbb jegybanki politika az elkövetkezendő években, vége az olcsó pénz korának - véli egyre több közgazdász Magyarországon is. A Magyar Nemzeti Bank - látva a nemzetközi és hazai viszonyokat és kamatkockázatokat - levelet küld mindazoknak, akik még változó kamatozású jelzáloghitelt fizetnek és kamatrögzítésre buzdítja őket. 

A félelem nem alaptalan: az elmúlt évekre jellemző nagyon kedvező állapot, mely szerint a változó kamatozású hitelek törlesztői egyre csak csökkennek, most fordulni látszik, és a változó hitelek törlesztőrészletei is szárnyra kaphatnak, amennyiben a hitelek referenciamutatói (rövid kamatperiódusnál a BUBOR, hosszúnál az állampapírhozam vagy a BIRS) is emelkedésbe fognak.

A számítások szerint akár több ezer forintos drágulást is jelenthet már egy kisebb emelés is, amely a választott kamatperiódustól függően akár 3 havonta is megtörténhet. 

A jegybank levele alapján 1, 3 és 5 százalékos emelkedéssel számolt a Bank360 példakalkulációiban. A kiválasztott hitelek mind létező, igényelhető konstrukciók: 

 


Összehasonlítva jól látszik, hogy rövidebb futamidő és kisebb összeg esetében még csak-csak ki lehet valahogy bírni a törlesztőrészletek emelkedését, ha csak 1-2 százalékot emelkedik a kamat. Nem úgy egy erőteljesebb kamatemelésnél, ekkor ugyanis nagyjából 13 000 forinttal kell többet fizetnünk egy 5 millió forintos hitelnél, de 1,5 milliónál is 4 000 forinttal nőnek a havi terheink. Ráadásul ne feledjük, hogy ez az emelkedés 3-6 havonta megtörténhet, ha ilyen rövid kamatperiódussal vettünk fel kölcsönt.

Még szembetűnőbb, hogy mivel is állnak szemben a változó kamatozású hitelt fizető ügyfelek, ha nagyobb hitelösszeggel és hosszabb futamidővel számolunk: egy átlagosnak mondható, 10 millió forintos lakáshitelnél már egy százalékos emelkedés is több mint 5000 forint extra terhet jelent a családi kasszának havonta.

 


 
Ijesztőbb a helyzet a frissen felvett hitelekkel, hiszen sok van még hátra a törlesztésből, benne van a pakliban egy kamatemelési ciklus szinte biztosan. Alsó hangon is 10 000 forint többletköltséget jelent a háztartásnak havonta, ha csak egyetlen százalékkal emelkedik az ügyleti kamat. Egy erősebb jegybanki üzenetre pedig több mint 50 000 forinttal emelkedhetnek a kiadások, egyik hónapról a másikra és nincs rá garancia, hogy a kamatperiódus végén ez ne történne meg újra.

A Bank360 szakértője, Veres Patrik azt tanácsolja, hogy rögzítse a kamatokat, aki teheti. A Magyar Nemzeti Bank új ajánlása alapján ez minden eddiginél egyszerűbb lesz, hiszen nagyjából 130 000 lakáshiteles megteheti majd egy egyszerű szerződésmódosítással a bankjánál, míg korábban ehhez jellemzően újabb hitelképességi vizsgálat kellett. 

Azoknak is érdemes biztonságosabb hitelre váltani, akiket nem keres fel a bank ilyen ajánlattal. Régi személyi kölcsönt, hitelkártya-tartozást, áruhitelt vagy más ingatlanfedezetű hitelt is lecserélhetünk egy kedvezőbb konstrukcióra. A kiváltáshoz használjunk hitelkalkulátort, hiszen így találhatjuk meg a legkedvezőbb konstrukciókat céljainkhoz!

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.