2019. május 8. 20:03
mfor.hu

Egyre több szakértő szerint van küszöbön egy újabb kamatemelési ciklus, ráadásul a jegybank is azt mondja: most érdemes a változó kamatozású jelzáloghiteleket fixálni. A Bank360 segítségével kiszámoltuk, mennyit is jelent forintban, ha megint emelkedni kezdenek a kamatok. 

Elkerülhetetlen a szigorúbb jegybanki politika az elkövetkezendő években, vége az olcsó pénz korának - véli egyre több közgazdász Magyarországon is. A Magyar Nemzeti Bank - látva a nemzetközi és hazai viszonyokat és kamatkockázatokat - levelet küld mindazoknak, akik még változó kamatozású jelzáloghitelt fizetnek és kamatrögzítésre buzdítja őket. 

A félelem nem alaptalan: az elmúlt évekre jellemző nagyon kedvező állapot, mely szerint a változó kamatozású hitelek törlesztői egyre csak csökkennek, most fordulni látszik, és a változó hitelek törlesztőrészletei is szárnyra kaphatnak, amennyiben a hitelek referenciamutatói (rövid kamatperiódusnál a BUBOR, hosszúnál az állampapírhozam vagy a BIRS) is emelkedésbe fognak.

A számítások szerint akár több ezer forintos drágulást is jelenthet már egy kisebb emelés is, amely a választott kamatperiódustól függően akár 3 havonta is megtörténhet. 

A jegybank levele alapján 1, 3 és 5 százalékos emelkedéssel számolt a Bank360 példakalkulációiban. A kiválasztott hitelek mind létező, igényelhető konstrukciók: 

 


Összehasonlítva jól látszik, hogy rövidebb futamidő és kisebb összeg esetében még csak-csak ki lehet valahogy bírni a törlesztőrészletek emelkedését, ha csak 1-2 százalékot emelkedik a kamat. Nem úgy egy erőteljesebb kamatemelésnél, ekkor ugyanis nagyjából 13 000 forinttal kell többet fizetnünk egy 5 millió forintos hitelnél, de 1,5 milliónál is 4 000 forinttal nőnek a havi terheink. Ráadásul ne feledjük, hogy ez az emelkedés 3-6 havonta megtörténhet, ha ilyen rövid kamatperiódussal vettünk fel kölcsönt.

Még szembetűnőbb, hogy mivel is állnak szemben a változó kamatozású hitelt fizető ügyfelek, ha nagyobb hitelösszeggel és hosszabb futamidővel számolunk: egy átlagosnak mondható, 10 millió forintos lakáshitelnél már egy százalékos emelkedés is több mint 5000 forint extra terhet jelent a családi kasszának havonta.

 


 
Ijesztőbb a helyzet a frissen felvett hitelekkel, hiszen sok van még hátra a törlesztésből, benne van a pakliban egy kamatemelési ciklus szinte biztosan. Alsó hangon is 10 000 forint többletköltséget jelent a háztartásnak havonta, ha csak egyetlen százalékkal emelkedik az ügyleti kamat. Egy erősebb jegybanki üzenetre pedig több mint 50 000 forinttal emelkedhetnek a kiadások, egyik hónapról a másikra és nincs rá garancia, hogy a kamatperiódus végén ez ne történne meg újra.

A Bank360 szakértője, Veres Patrik azt tanácsolja, hogy rögzítse a kamatokat, aki teheti. A Magyar Nemzeti Bank új ajánlása alapján ez minden eddiginél egyszerűbb lesz, hiszen nagyjából 130 000 lakáshiteles megteheti majd egy egyszerű szerződésmódosítással a bankjánál, míg korábban ehhez jellemzően újabb hitelképességi vizsgálat kellett. 

Azoknak is érdemes biztonságosabb hitelre váltani, akiket nem keres fel a bank ilyen ajánlattal. Régi személyi kölcsönt, hitelkártya-tartozást, áruhitelt vagy más ingatlanfedezetű hitelt is lecserélhetünk egy kedvezőbb konstrukcióra. A kiváltáshoz használjunk hitelkalkulátort, hiszen így találhatjuk meg a legkedvezőbb konstrukciókat céljainkhoz!

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!