2018. augusztus 13. 09:21
MTI

Ezt hétfő reggel jelentette be a török pénzügyminiszter, és bár konkrétumok még nincsenek, a líra egyből elkezdte összekapni magát.

Gyors és hatékony intézkedéscsomagot jelentett be Twitter üzenetekben hétfőn reggel Berat Albayrak török pénzügyminiszter a líra árfolyamesésének megállítására. A török líra több mint tíz százalékos gyengüléssel kezdte a hétfői kereskedést a dollárral szemben, majd a miniszter bejelentésére vesztesége mintegy hat százalékra mérséklődött.

forrás: Facebook forrás: Facebook

A pénzügyminiszter még pénteken Isztambulban új, a jegybanknak nagyobb függetlenséget biztosító és szigorúbb költségvetési fegyelemre épülő, "fenntartható és egészséges mértékű" gazdasági növekedést biztosító gazdaságpolitika bevezetését jelentette be üzletemberek előtt tartott beszédében. Kevés részlettel szolgált azonban a kormány terveiről ahhoz, hogy meggyőzze a pénzpiacokat a török líra rekordnagyságú árfolyamesésének megállításáról. A török állami Anadolu hírügynökség hétfői beszámolja szerint ugyanakkor a pénzügyminiszter ígéretet tett arra is, hogy a bankbetéteket nem kobozzák el és a devizaszámlákat sem váltják át lírára.

Hosszú hallgatás után a török jegybank is megszólalt a témában: a pénzügyi rendszer likviditásának javítása érdekében csökkentették egyes devizaműveletek fedezeti követelményeit, valamint új refinanszírozási lehetőségeket nyitottak meg a belföldi pénzintézetek számára, illetve bővítették a kereskedelmi bankok devizahitel felvételi lehetőségeit. A jegybank közölte: szoros figyelemmel követik az eseményeket és mindent megtesznek a pénzügyi rendszer stabilitásának a fenntartása érdekében.

A török líra pénteken 20 százalékkal is gyengült a dollárral szemben, de később valamelyest mérsékelte a veszteségét. A líra heti vesztesége így is közel 30 százalék lett, az év eleje óta pedig 70 százalékkal gyengült. Az euróval szemben is nagyot gyengült a török líra pénteken, több mint 15 százalékot, heti vesztesége bő 25 százalék lett, az év eleje óta pedig 60 százalékkal gyengült.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az ország gazdaságának a megroppantására irányuló összehangolt nemzetközi akciónak tulajdonítja a líra árfolyamvesztését. Az elnök pénteken arany- és deviza megtakarításaik lírára váltására kérte fel az ország polgárait a líra árfolyamának védelmében. A kamatemelések zsigeri ellenségeként ismert Erdogan elnök a monetáris politika felett megerősödött mandátummal került ki a nemrégiben tartott elnök- és parlamenti választásokból. A köztársasági elnök azt az álláspontot képviseli, hogy az olcsó hitelfelvételi lehetőségek elérhetősége elengedhetetlen előfeltétele a gazdasági növekedésnek.