<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
mfor.hu

A nyugat-európaihoz képest még mindig jelentősen alacsonyabbak a működési költségek Közép-és Kelet-Európában. Ezért várható, hogy további közvetlen külföldi tőke áramlik a térségbe – derül ki a  Colliers International összefoglalójából. A nemzetközi ingatlan tanácsadó cég az elmúlt 16 évet elemezte.

A régióban elérhető munkaerő magasan képzett, azonban alacsony bérigényű, amelyhez jó múltbéli teljesítmény és versenyképesség is társul az ipari termelési piacon. Ezek a tényezők együttesen lehetővé tették a régió gyártói számára a növekvő gazdasági kitermelést a nyugat-európaihoz képest aránytalanul alacsonyabb működési költségen. Ezek a vonzó feltételek biztosíthatják a további közvetlen külföldi befektetéseket a régióban – vetítette előre a tanácsadó cég. Friss példa erre két magyarországi beruházás: a dán Jysk és a német Lidl egyaránt Ecseren épít hatalmas logisztikai központot.

Felmérésük szerint a térségben a fizetések jelentősen elmaradnak a nyugat-európai országok kereseti szintjéhez képest, és már meglepően közel kerültek a Kínában tapasztalt bérezési szinthez. Silviu Pop, a Colliers International romániai irodájának piackutatási igazgatója szerint a román gyártóiparban dolgozó munkaerő költsége egyre jobban megközelíti a kínai értéket. Lengyelországban és Magyarországon sincs számottevő különbség, míg Bulgáriában ez az érték jóval alacsonyabb.

„Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezen országok összehasonlíthatók Kínával a gyártott termékek széleskörűsége vagy a rendelkezésre álló munkaerő vagy a termelési kapacitás szempontjából. De kifejezetten a költség vagy földrajzi közelség oldaláról megközelítve vannak versenyelőnyei a CEE régiónak.”

- fejtegette.

Németországban a munkaerő költségei közel háromszorosa a Csehországban és Szlovákiában tapasztaltaknak, négyszerese, mint Magyarországon és Lengyelországban, hatszorosa a Romániában és nyolcszorosa a Bulgáriában felmerülő költségeknek.

A termelékenység bőven tudta követni a bérek növekedését. Minden régióbeli országban az egy emberre jutó, előállított termék értéke és a fizetések közti különbség határozottan nőtt 2004 és 2018 között. Fontos megemlíteni, hogy a Romániában mért adat csak egy kicsivel marad el a kínaitól, míg a további CEE országok sincsenek nagy lemaradásban.

A régió lehagyta Spanyolországot és az Egyesült Királyságot, illetve megközelítette Franciaországot a gyárak termelékenysége szempontjából. Míg korábban a térségünkben működő gyárak egyszerűbb termékek előállításán dolgoztak, addig ez az utóbbi időkben gyökeresen megváltozott: a közepes és magas technológiai értékkel bíró termékek mára magasabb részesedéssel rendelkeznek a CEE régión belül, mint egy évtizeddel ezelőtt.

A World Economic Forum 2010 és 2019 közötti versenyképességi indikátorai alapján 2010-ben a régió átlagos pontszáma a németországi pontérték 63%-a volt csupán, amely – köszönhetően a fejlesztéseknek és a folyamatos befektetéseknek – tavaly elérte a 83%-ot. Ehhez hasonlóan az intézményi befolyás ereje a német érték 68%-áról 79%-ára nőtt 2010 és 2019 között. A magas bevételű országok átlagát nézve (amelytől a régió egyben nézve meglehetősen távol van) a versenyképességi indikátor még szebb eredményeket mutat.

Annak ellenére, hogy a régió sok jó terméket állít elő, a WEF szerint a fejlesztések mértéke továbbra is a CEE régió leggyengébb pontja marad, mely a német értéknek – aki ugyan a világ egyik legnagyobb fejlesztője - csak a felét éri el – írták a Colliers International szakértői.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.