2019. szeptember 13. 12:34
mfor.hu

A továbbra is töretlen népszerűségnek örvendő babaváró hitelt felvevő ügyfelekért nagy a harc a bankok között. A pénzintézetek kedvezményeket, jóváírásokat kínálnak, legtöbbször viszont bankszámlát is akarnak nyittatni az ügyféllel. Utánajártunk a Bank360 segítségével, hogy mennyit nyerhetünk vagy éppen veszíthetünk, ha engedünk a csábításnak és nyitunk.

Persze a bankok többségénél nem elég önmagában számlát nyitni a babavárós kedvezményekért, igen gyakran rendszeres jóváírás és a számla fenntartása a feltétele annak, hogy több tízezer forintot kapjunk a választásért cserébe.

Képünk illusztráció (Forrás: pixabay/Daniela Dimitrova) Képünk illusztráció (Forrás: pixabay/Daniela Dimitrova)

A Bank360 összegyűjtötte, hogy mekkora jóváírás - kedvezmény jár a számlanyitásért:

  • Az Erste Banknál például a szeptember 30-ig igényelt és október végéig folyósított hitelek esetében akár 60 000 forintot is kaphatunk, igaz, ehhez több terméket is igénybe kell vennünk a banknál. A bank 10 000 forintot ad, ha még nincs számlánk náluk, és megnyitjuk az Erste EgySzámlát, amelyre jövedelemérkeztetést is vállalunk a munkabérünknek megfelelő összegben. 20 000 forint ütheti a markunkat, ha 3,5 millió forint feletti a babaváró hitelösszege (márpedig az igénylők elsöprő többsége a maximális 10 millió forintra hajt).
  • A Sberbank maximum 50 000 forintot kínál, ha náluk vezetett számlára három hónapon belül legalább 2 hónapban havonta 100 000 forint érkezik, akár több részletben is. A pénzintézet a hitelösszeg 0,5 százalékát adja vissza, ez 50 000 forint 10 milliós hitelösszeg esetén.
  • A Budapest Banknál hitelösszegtől függően legfeljebb 30 000 forint Tesco vásárlási utalványt kaphatunk számlanyitásért és az azt követő két hónapban legalább a minimálbérnek megfelelő jóváírásért, és ingyenes készpénzfelvételről történő nyilatkozatért.
  • A Raiffeisen Bank a havonta fizetendő kezességvállalási díj 20 vagy 50 százalékát írja jóvá attól függően, hogy legalább minimálbér vagy legalább 400 000 forint érkezik a banknál vezetett számlánkra legfeljebb két részletben. A bank így 5 év alatt 45 000 vagy 110 000 forintot írhat jóvá.

Tényleg nyerünk, ha számlát nyitunk?

Bár csábító lehet a több tízezer forintos jóváírás, sokan elfelejtik, hogy a bankszámlák, biztosítások vagy egyéb termékek, amelyeket igénybe kell venni a jóváírásért, nincsenek ingyen és igen jelentős költségtételt jelenthetnek, főleg hosszú távon. Azaz lehetséges, hogy még rá is fizetünk, ha például egy olyan bankszámlát nyitunk, amire egyébként semmi szükségünk, mert teljesen elégedettek vagyunk a jelenlegivel. A legjellemzőbb díjtételek, amelyekkel számolnunk kell például egy bankszámlánál, a számlavezetés díja, az éves kártyaköltség, a készpénzfelvétel díja és természetesen az átutalások, csoportos beszedési megbízások költsége.

Azért, hogy tisztán lássuk, mekkora kiadást jelent például egy bankszámla, érdemes kalkulálni a használati szokásaink alapján, és tisztában lenni azzal, hogy mi mennyibe kerül az adott számlacsomagban.

Nézzünk egy példát: a kalkulációk szerint az egyik pénzintézet számlacsomagja, amelyre érkeztetnünk kell jövedelmünket és fenn kell tartanunk, évente - kedvezményekkel - 17 999 forintba kerül egy digitálisan aktív, gyakran tranzaktáló ügyfélnek, de még egy visszafogottan bankoló házaspárnak is 14 000 forint évente.

Még egy kedvezőbbnek tűnő bankszámla esetén is jócskán a zsebünkbe kell nyúlni: az első évben 7 600 forint felett vannak a díjak, a másodiktól pedig 11 000 forint.

Komolyabb ráfizetés is lehet a számla, ha nem vagyunk elég körültekintőek: a Bank360 éves szinten 30 000 forintot meghaladó kiadást számolt az egyik, babaváró kedvezményt kínáló banknál, ahol szintén szükséges a számlanyitás.

Érdemes körülnézni és számolni

Ahogy tehát azt láthatjuk, nem feltétlenül kifizetődő csak azért számlát nyitni, hogy megkaparintsuk az ezzel járó jóváírást, hiszen többe kerülhet hosszú távon magának a számlának a fenntartása. A 20 000 forintos jóváírást akár egy év alatt vissza is fizetjük banki költségként, onnantól pedig indul a ráfizetés. A babaváró mellé kapható jóváírásokat tehát felfoghatjuk bankszámla-akciónak is, hiszen így “ingyen” bankolunk addig, amíg a jóváírás fedezi a banki kiadásainkat. Még veszélyesebb a helyzet, ha nem vagyunk elég körültekintőek és olyan számlát akarunk lecserélni egy újra, ami például a lakáshitelünk mellé volt kötelező, vagy éppen kamatkedvezmény járt érte. Ha ilyen számlát szüntetünk meg, nagyot nőhet a törlesztőnk, hiszen onnantól a kedvezményektől mentes kamattal számol a bank - hívja fel a figyelmet a Bank360.

Persze az is lehet, hogy jó üzletet csinálunk. Ha a jelenlegi bankszámlánk drága és az ajánlott konstrukció kedvezőbb, megéri váltani, és még pénzt is keresünk vele. Ha pedig alaposak vagyunk, az új számlacsomagot tudatosan használva csökkenthetünk a díjakon (például nem kérünk SMS-t, vagy beérjük egy elektronikus bankkártyával a prémium helyett).

Bárhogy is legyen, érdemes jó előre tájékozódni, hogy a bankolási szokásaink alapján melyik lehet számunkra a legkedvezőbb bankszámla, ehhez pedig elég egy gyors, egyedi kalkulációval összehasonlítani a bankok ajánlatait.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.