Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Ahogy arra számítani lehetett, az euró árfolyama megütötte a mélypontot, soha ilyen gyenge nem volt még a forint a közös pénzhez mérten. És még lehet rosszabb is.

Csütörtök délután történelmi mélypontra került a forint az euróval szemben - írja a piaci folyamatokat elemezve a privátbankár.hu. A közös deviza egy egysége megközelítette a 332 forintos szintet a bankközi piacon. Az elmúlt napok magyarázatához képest sok újdonság nincs, az elemzők szerint több tényező együttes hatására következett be a mostani gyengülés. Ráadásul könnyen lehet, hogy az esés még nem ért véget, és a következő hetekben folytatódik.

Matolcsy György jegybankelnök
Matolcsy György jegybankelnök

Szerdán már a "pokol kapujában" táncolt a forint, hiszen az euróval szemben átlépte a 330-as szintet. Akkor részletesen foglalkoztunk azzal, hogy milyen folyamatok játszanak közre a gyengülésben. Ezek közül érdemes kiemelni az MNB ultralaza monetáris politikáját, amelyről előző cikkünkben is megemlékeztünk.

Túl laza a jegybank?

A jegybank monetáris tanácsa a héten tartott kamatdöntő ülést, ahol nem született meglepetés. Az ezt követően kiadott kommentár pedig az elemzők szerint egyértelműen arra utalt, hogy továbbra sem várható szigorítás.

Miután csütörtök délután a forint történelmi mélypontra jutott, a Reuters megkereste az MNB-t. A kiadott nyilatkozat akár további olaj lehet a tűzre, hiszen azt hangsúlyozták, hogy Magyar Nemzeti Banknak nincs árfolyamcélja, ennél fogva a mostani piaci változásra sem kívánnak reagálni. Ez pedig akár zöld jelzést adhat a további gyengülésre játszók számára. Korábban ugyanis egy-egy nagyobb gyengülés után legalább virágnyelven adott jelzéseket a jegybank, hogy ha túlzottnak véli a folyamatokat, akkor beavatkozik.

Érdemes megjegyezni, hogy egy-egy komolyabb elmozdulás esetén a spekulánsok, és a kereskedésre optimalizált  tőzsdei programok előszeretettel ülnek fel a trendekre. Így az a tény, hogy a korábbi legalacsonyabb szintjét átlépte a forint, további programozott megbízásokat aktiválhatott. Valószínű, hogy emiatt történt meg az, hogy a korábbi rekordszint, a 330,80 után ma egészen 331,92-ig szúrt fel az árfolyam.

Árfolyam alakulása
Árfolyam alakulása

A nemzetközi piacokon sincs hurráoptimizmus

A befektetők az utóbbi hetekben egyértelműen óvatosak lettek, ezt jelzi, hogy globálisan mélypontra kerültek a kötvényhozamok, illetve az örök menekülőeszköznek tartott arany árfolyama is szárnyal.

A kereskedelmi háború eldurvulása, az újabb vámok bevezetése és a jüan leértékelése is a kockázatkerülő magatartást támogatja. Utóbbi egyébként akár a forintgyengülés kapcsán is részben magyarázat lehet. Magyarország számára ugyanis az export kulcsfontosságú, és a legfontosabb termékkategória a járműipar, ahol az egyik legborúsabbak a kilátások. Így az itt működő vállalatok számára mindenképpen segítséget jelenthet, ha a (munkaerő)költségeik kevesebb euróval terhelik a költségoldalt.

Mindez nem azt jelenti, hogy Kínához hasonlóan a magyar jegybank vagy a kormány tevőlegesen gyengítené a forintot, viszont nem is érdekeltek annak erősítésében.

A forint elleni spekulációt erősítheti az is, hogy ugyan a magyar gazdaság szilárd alapokon áll, és Nyugat-Európához képest sokkal gyorsabb növekedést produkál, több elemző is úgy véli, hogy csak időlegesen tartható fenn a trendtől ennyire eltérő növekedési pálya. A héten publikálták a legutóbbi negyedéves német GDP-adatot, amely már visszaesést mutatott. Csütörtökön jelent meg, hogy a német konjunktúra lassulása a munkaerőpiacon is kezdi éreztetni hatását, augusztusban nőtt a munkanélküliek száma az előző havihoz képest és emelkedett a munkanélküliségi ráta is.

Ezek a hírek pedig azt valószínűsítik, hogy előbb-utóbb a lassulás hozzánk is begyűrűzik, ez pedig a külkereskedelmi mérleg mostani nagy pozitívumát jelentősen elolvaszthatja, ami gyengítheti a fizetőeszközünket, már csak azért is, mert a forint iránti kereslet csökkenésével járhat. 

Mi állhat még a háttérben?

Szerdai írásunkban megemlítettük azt is, hogy az elmúlt hónapokban elképesztően sikeres Magyar Állampapír (MÁP) Plusz is hozzájárulhatott a mostani folyamatokhoz. Akkor azt írtuk, hogy a kormány a vártnál nagyobb méretekben eladott MÁP Pluszba áramlott forintokat euróra válthatta, hogy mielőbb elérje azon célját, miszerint az államadósság teljes egészében a hazai fizetőeszközben legyen (most még a deviza aránya mintegy 20 százalék).

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a befektetők ugyan az utóbbi hetekben erőteljes kötvényvásárlásokat eszközölnek, emiatt például az amerikai hozamok történelmi mélypontra kerültek, a német Bund pedig negatív hozammal forog. A magyar állampapírok viszont a relatív magas infláció miatt az elmúlt hónapokban finoman szólva sem voltak versenyképesek, hiszen a feltörekvő piac kötvényeit összevetve azt láthatjuk, hogy nálunk az egyik legmagasabb a negatív reálkamat.

A folytatás kiszámíthatatlan, könnyen lehet, hogy a gyengülés némi konszolidáció után tovább folytatódik. Ha a technikai elemzést hívjuk a trendek elemzéséhez segítségül, akkor a 335-336-os szint lehet, ahol komoly ellenállásba ütközhet a forint, és ahonnan később jó eséllyel visszaerősödhet.

A forintgyengülés érzékenyen érinti a külföldre utazókat, drágulni fognak a szolgáltatások, a bolti áru, erről ebben a cikkben számoltunk be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.