Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Beruházásokról és a gazdaságvédelmi intézkedésekről esett szó a párizsi találkozón.

Ez a cikk eredetileg laptársunknál, a Privátbanbkár.hu-n jelent meg.

Február eleji hír volt, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egyik legbefolyásosabb dinasztia, a Rothschild-család tagjaival tárgyalt Párizsban. Erről maga a külügyminiszter tett közzé posztot a saját közösségi oldalán:

A Rothschild család története az 1700-as évekre nyúlik vissza, ők alkotják a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb bankárdinasztiáját, vállalatuk a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatást nyújtó társasága. Erőteljesen jelen vannak Közép-Európában, mi is szívesen működünk velük együtt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: Bánkuti András)Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: Bánkuti András)

A hír gyorsan körbejárta a sajtót. Bár a Rothschild-család vagyona jelentős részét elvesztette a második világháború után, történelmi távlatokban mérhető befolyásra tett szert a XIX. században és a XX. század első felében, elsősorban a bankárvilágban kiépített, akkoriban megkerülhetetlen pozícióik által. Kis túlzással a Rothschildok előszobájában várakoztak uralkodók, fejedelmek, hogy némi hitelhez jussanak a megszorult kincstár javára.

A família a mai napig fontos szereplője a globális pénzpiacoknak, mint üzleti tanácsadók. A Rothschild&Co. világszerte 50 irodát működtet, 3600 alkalmazottal, főleg vagyonkezeléssel, vállalafelvásárlásokkal foglalkoznak.

A ,magyar külügyminiszter tárgyalását ugyan szélsőséges véleményekkel tűzdelt kommentfolyam kísérte a közösségi oldalon (a család zsidó származása miatt), de cikkünk szempontjából lényegesebb, hogy miről eshetett szó a megbeszélésen. A Népszava akkori értesülése szerint napirendre került a Magyar Bankholding Zrt. égisze alatt gründolt, az MTB Zrt., MKB Bank Nyrt. és a Budapest Bank összevonásával létrejött szuperbank ügye, illetve a Paksi Atomerőmű bővítése.

Volt, akinek a kíváncsiságát ennyi nem elégítette ki, és közvetlenül a tárcához fordult felvilágosításért a megbeszélésen elhangzottakról. Így tett Mesterházy Attila szocialista képviselő is, aki most kapott választ a külügytől. Hivatalosan korábban annyi hangzott el, hogy "Szijjártó Péter az elmúlt időszakban kétszer volt Párizsban, mindkét alkalommal beruházásokról tárgyalt. A Rothschild-család tagjaival a Covid-járvány európai és magyar gazdasági hatásait értékelték, valamint beszéltek az új világgazdasági környezet beruházásokra gyakorolt hatásairól is”. A képviselő abban bízott, hogy ennél alaposabb tájékoztatást kap a minisztériumtól, ahonnan az alábbi válasz érkezett a megkeresésére a parlamenti információs rendszeren keresztül:

"A Rothschild család vállalata a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatást nyújtó társasága. Ezt figyelembe véve méltónak tartjuk véleményüket és tapasztalataikat a világjárvány gazdasági következményeit és beruházásokra gyakorolt hatásait illetően, így a megbeszélésen alapvetően a világgazdaságban várható új folyamatokról, valamint a gazdaságvédelmi intézkedések eddigi hatásairól esett szó."

Mint látható, tartalmilag fedésben van a két nyilatkozat, de azért utóbbiból az is kiderült, hogy nem pusztán a járvány, hanem az arra hozott kormányzati intézkedések is terítéken voltak. A beruházásokra mindkét nyilatkozatban kitértek, ez tehát tekinthető egyfajta megerősítésnek is, hogy a Magyarországon jelenleg folyó kiemelt projektek is előkerültek a tárgyaláson. Kategorikus cáfolat nem hangzott el a külügy részéről a sajtóértesüléseket illetően.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.