<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

Az év végével sem állnak meg a kiírt tenderek – most ezekre pályázhatnak a cégek a paksi erőmű bővítésének kapcsán. 

A cikk eredetileg laptársunk, a Piac&Profit oldalán jelent meg. 

Az orosz fővállalkozó ASZE cégcsoport Paks II beruházásért felelős magyarországi fiókirodája jelenleg kettő, a bővítéssel kapcsolatos munkára várja a cégek jelentkezését, azután, hogy legutoljára már egyebek mellett a majdani nukleáris sziget alaplemezének elkészítéséhez is kerestek csővezetéket.

(Fotó: Paks2.hu)(Fotó: Paks2.hu)

December 21-ig jelentkezhetnek a cégek arra a tenderre, amelynek keretében egy 300 főt ellátni képes étkezdét, valamint három, egyenként 500 főt befogadni képes egészségügyi és kényelmi épületet kell felhúznia a nyertes cégeknek, természetesen saját maguknak biztosítva az építkezéshez szükséges eszközöket is. A kiírás értéke legfeljebb 8 586 697 euró (3,044 milliárd forint), ezzel azonban így is az eddigi beszerzési körök egyik legdrágábbikjának számít.

Szintén eddig a dátumig várják az érdeklődőket azon a tenderen, amelynek nyertese az építési és szerelési komplexumban berendezési munkálatokat végző vállalkozók számára kell, hogy biztosítson egy terhelésálló felületet. A szerződés maximális értéke 414 719 euró (147,06 millió forint).

A tervek szerint

Mostanában több hír is érkezett a paksi bővítésről, hiszen Orbán Viktor még december elején találkozott Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával, ekkor Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetőjének beszámolója szerint áttekintették a közeljövő főbb feladatait. Ezek sorában kiemelkedően fontosak az építkezés első földmunkái - a résfalazás, a talajszilárdítás és a munkagödör kialakítása -, amelyek várhatóan 2021 első felében kezdődhetnek el.

A tárgyaláson emellett egyetértettek abban is, hogy az elmúlt egy évben számos fontos lépés történt a két új atomerőművi blokk előkészítésében, mivel júniusban benyújtották a nukleáris létesítési engedély iránti kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalhoz, illetve novemberben megérkezett a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal úgynevezett villamos létesítési engedélye. A beszámolóból kiderült, hogy 2021 őszére várható az OAH által kiadott nukleáris létesítési engedély megszerzése; ennek birtokában indulhatnak el az új blokkok tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkái.

A gödör engedélyét már nagyon várják

Még mindig nem érkezett meg az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) a Paks II-es gödörásáshoz szükséges első engedélykérelem sem – írta korábbi cikkében a Piac&Profit. 

Az élet nem állt meg

Az idei évet alapjaiban meghatározó világjárvány ellenére sem csendesedett el a Paks II beruházás, nemrég a mostani kiíráshoz hasonlóan felvonulási épületek (mechanikai és erőátviteli főmérnöki központ, valamint egy szállítási egység) építéséhez kerestek jelentkezőket, míg korábban a minden induló építkezés esetében kötelező lőszermentesítésre, valamint a mindennapi munkához szükséges járművek biztosítására írtak ki tendert.

Az ASZE egyébként viszonylagos rendszerességgel korábban is többször pályáztatott, vásároltak már mágnestáblákat is, de például különböző biztonsági szolgáltatásokra, és munkagépes tehermozgatásrafelhőalapú szolgáltatások biztosításárabiztonsági és kamerarendszer beszerzésére,valamint irodai eszközökre is írtak ki hasonló beszerzéseket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.