2018. május 10. 16:50
mfor.hu

Az amerikai kamatemelési várakozások dollárerősödést hoztak a piacokon, ennek eredményeként gyengültek a feltörekvő devizák, köztük a forint is veszített az értékéből. Hosszabb távon vizsgálva a helyzetet az is látszik, hogy forint erősödését az utóbbi években támogató tényezők elhalványultak, ha pedig a jelenlegi trendek folyatódnak, akkor érzékenyebb lehet a gyengülésre a magyar deviza. Rövid távon a 310-315 forintos euróárfolyam lehet a meghatározó, igaz, a felső határ felé esetenként kiléphet az árfolyam. A forint gyengülése az inflációra még nem gyakorolt komolyabb hatást, az üzemanyagok azonban kivételek. Azok ugyanis már drágultak az árfolyamváltozások hatására. Németh Dávid összeállítása a forintról.

Az euró árfolyama ezen a héten 315 forint felett is járt, ez forintgyengülést jelent az év korábbi hónapjaiban megszokott 310 forint körüli árfolyamokhoz képest és 2016 augusztusa óta a magyar deviza leggyengébb szintjét jelenti. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint elsősorban külső tényezők magyarázzák a folyamatot.

Fordulat

Az amerikai kamatemelési várakozások miatt a nemzetközi piacokon a dollár erősödött az utóbbi hetekben, ilyenkor pedig általános jelenség, hogy a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint is veszít az értékéből. Ezt igazolja, hogy a forint a dollárral szemben jelentősen gyengült: januárban még 250 forint alatt is járt az amerikai deviza, ezen a héten azonban már 265 forint felett is megfordult az árfolyam. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az idén eddig egyszer emelt kamatot, nagy kérdés, hogy az idén még hányszor kerül erre sor az év hátralévő részében. A befektetők még két kamatemelést várnak, a legközelebbit júniusban, de elképzelhető, hogy az amerikai jegybankárok háromszor növelik majd a kamatszintet.Németh Dávid azt is elmondta, a mostani forintgyengülés elsősorban az amerikai kamatemelési kilátásoknak és a dollár erősödésének köszönhető. Hosszabb távon az is látszik, hogy a magyar deviza kezdi elveszíteni a korábbi években meglévő támaszait, amelyek az erősödés irányába terelték az árfolyamot. A folyó mérleg többlete csökken, az infláció gyorsulóban van, emellett a magyar jegybank a nemzetközi trenddel ellentétben továbbra is laza politikát tart fenn. Annyiban fordulatról beszélhetünk, hogy a forinterődösét támogató tényezők kezdenek elhalványulni, ha pedig a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor a forintot gyengítő folyamatok kerülhetnek túlsúlyba 1-2 éven belül. Egy esetleges erőteljesebb forintgyengülés esetében a magyar jegybank is lépéseket tehet.

„Ezek tükrében nem számítunk további jelentős forintgyengülésre. Ez azt jelenti, hogy az euró esetében a továbbra is a 310-315 forintos sáv lehet a meghatározó. Arra viszont több az esély, hogy ebből a tartományból a felső határ fele esetenként kiléphet a jegyzés” – tette hozzá.

Kivételes üzemanyagok

A K&H szakembere szerint a forint gyengülése egyelőre a magyarországi inflációt, ezen belül például a legtöbb importból származó termék árát még nem emelte számottevően. Egyrészt nem volt olyan jelentős a gyengülés és az is kérdés, hogy mennyire lesz tartós a folyamat.„Ugyanakkor az üzemanyagok kivételt képzenek: ezek ugyanis a leginkább érzékenyek a forint gyengülésére, valamint a dollár erősödésére és az olajdrágulásra. Az üzemanyagok árában nagyon hamar meglátszanak az árfolyamváltozások” – tette hozzá. Ezt mutatja az is, hogy az április inflációs adatok szerint az üzemanyagok márciushoz képest bőven az átlagot meghaladó mértékben, 2,7 százalékkal drágultak Magyarországon.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.