<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

Itthon még mindig nem találtak a brazil és a dél-afrikai koronavírus-variánsból. Operatív törzs.

Az elmúlt 24 órában 128-szor intézkedett a rendőrség maszkviselési szabályok megsértése miatt, kezdte az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóját Kiss Róbert rendőr alezredes. 74 személy közterületen, 9 tömegközlekedési eszközön vagy megállóban, 45 pedig boltokban szegett szabályt.

Kabán nyitva találtak egy italboltot, benne hat maszkot nem viselő, szeszt fogyasztó vendéggel. A vendégek helyszíni bírságot kaptak, a boltot pedig hat hónapra bezáratta a rendőrség.

A kijárási korlátozás ideje alatt tegnap 316-an tartózkodtak közterületen engedély nélkül, ellenük intézkedtek. 3391 új hatósági házi karantént rendeltek el. 

Müller Cecília

"Szinte napról-napra olyanok a számok, hogy az új fertőzöttek száma enyhén növekedő tendenciát mutat"

- mondta az országos tisztifőorvos. 1860 az új, azonosított korona-fertőzöttek száma. Ez Müller szerint "kicsit aggasztó", mert a környező országokban is ez a tendencia. Valószínűleg nagy szerepe lehet ebben az új vírusmutánsok terjedésének.

Müller Cecília egy régebbi alkalommal. (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)Müller Cecília egy régebbi alkalommal. (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Magyarországon is jelen van a brit variáns, de míg néhány napja csak 33 esetről tudtak, most már 69 ilyen fertőzöttet tartanak számon.

Ezek csak egy része alakult ki beazonosíthatóan utazás miatt. Németországból, Ukrajnából, Nigériából tértek haza a brit variánssal megfertőzve ezek az emberek, de az esetek jó része utazással egyáltalán nem összefüggő: az új mutáns most már közösségileg is terjed.

A brazil és a dél-afrikai mutáns egyelőre itthon nem felfedezhető.

Kérdések

Milyen gyógyszerek szedése zárja ki a védőoltást? Müller: konkrét gyógyszerek nem szerepelnek a vakcina-előiratokban, a kezelőorvos határozza meg, mi legyen.

A gyógytornászok milyen feltételek mellett fogadhatják a betegeket? Csoportosan még nem, az egyéni gyógytornász tevékenységnek viszont semmi akadálya. A szokásos higiénés szabályokat kell csak betartani.

Mi alapján döntenek, hogy egyes háziorvosi praxisok mikor és mennyit kapnak egyes vakcinákból? A megyei védelmi bizottságok döntik el, hova mennyi menjen. Arra törekszenek, hogy ha kevés is, de mindenhova jusson valamennyi.

Várandós nőknek melyik vakcinát ajánlják? És a várandósságot tervezőknek? Egyelőre egyiket sem ajánlják várandósoknak. Akik gyerekvállalást terveznek, arra kérik őket, hogy a második vakcinaadag beadása után várjanak két hónapot.

Mi a megoldás az oltópontokon tapasztalt tumultusra? Mindenki tartsa magát a háziorvosától kapott időponthoz. Senki ne érkezzen túl korán, akkor nem lesz torlódás.

Mi van, ha egy oltandó nem jelenik meg a rendelőben? A háziorvosok listát kapnak, hogy ha ilyen előfordul, akkor tudjanak kit behívni a meg nem jelent helyére. Előre szólnak ilyenkor a következő várólistásnak, hogy lehet, hogy jönni kell majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.