2018. október 8. 09:43
mfor.hu

A szakértők szerint egyre több érv mutat abba az irányba, hogy az eddigi csökkenő trend megálljon, és drágulni kezdjen az arany.

A Barron’s elemzése szerint az arany árfolyama már közel van a mélypontjához, innen már jelentősebb esés nem várható. Az érvelés két fő dolgon alapul. Egyrészt a relatíve alacsony ár hozzájárult a jegybankok megnövekedett keresletéhez, másrészt konszolidáció figyelhető meg a bányászati szektorban, mely általában a fordulatot szokta jelezni. 2018 első félévében 8 százalékkal több aranyat vásároltak a központi bankok, mint egy évvel korábban, írta reggeli hírlevelében az Equilor.

Január óta meglehetősen sokat, 8 százalékot gyengült a nemesfém árfolyama. Az előbb említett okokon felül az USA-Kína kereskedelmi feszültségek körüli illetve a Brexit megállapodásokat övező bizonytalanság mind támogatólag hathatnak az arany árfolyamára. Ezenfelül Oroszország, Kína és az EU pedig azon kezdtek el gondolkodni, hogy lecseréljék a dollárt a nemzetközi kereskedelemben.

A megújított NAFTA szerződés szintén gyengíti a dollárt, mely tovább erősítheti az amerikai dollárban jegyzett nemesfém értékét. Az arany árára persze veszélyek is leselkednek, például a FED folyamatos kamatemelései, illetve az ennek következtében növekvő reál hozamok.