2019. január 21. 11:50

A kivitelezés második szakaszára kiírt közbeszerzés elképesztő drágulással ért véget.

A Vasas új stadionja tökéletesen beleillik a nagyberuházásokat manapság jellemző trendbe: kormánybarát kivitelező, csúszás, drágulás és állami anyagi mentőöv. A kivitelezés első szakaszát 400 millió forintos drágulással a Market-KÉSZ konzorcium végezte el, amiért nettó 5,6 milliárd forinton osztozkodnak.

Az uniós közbeszerzési értesítőben hétfőn megjelent hirdetmény szerint eredményt hirdettek és tavaly december 21-én megkötötték a szerződést is a stadion kivitelezési munkáinak második szakaszára vonatkozóan. A munkára egyetlen ajánlat érkezett, Garancsi István Market Zrt.-jétől és a KÉSZ Zrt.-től.

A Vasas épülő új stadionja (Fotó: MTI) A Vasas épülő új stadionja (Fotó: MTI)

A kivitelezés második szakaszába egyebek között a külső tereprendezés, tartalékpályákhoz kapcsolódó munkák tartoznak, a sportvilágítást és parkolókat kell kialakítani.

Az összefoglaló tájékoztatás szerint bizonyos feladatokat azonban alvállalkozóknak adnak ki, akik

  • a munkavédelmi tevékenység irányításáért,
  • az organizációs feladatokért,
  • valamint építész, tartószerkezeti, épületvillamossági, közműépítési, környezetrendezési, útépítés és a tervezés részfeladataiért  felelnek.

A nyertes cégek alvállalkozóként a felcsúti székhelyű Huszár Team Kft.-t és a BIM Design Kft.-t nevezték meg a dokumentum szerint.

A második szakasz munkáit az eredetileg becsült 801 millió forint helyett a kivitelezők nettó 1,83 milliárd forintra árazták be. Az ajánlatkérő Vasas Sport Club ezt el is fogadta, igaz, előbb a kormányhoz kellett anyagi segítségért folyamodnia, ahonnan egy decemberi 6-i kormányhatározat értelmében kaptak is 1,9 milliárd forintnyi plusztámogatást.

Cetelem MKB Cib Tov·bbi aj·nlatok