Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A 2008-as válság után talpra álló piacok hosszú évek óta szinte töretlenül emelkednek, pedig számos szakértő jelezte már előre világ végét.

A tíz évvel ezelőtti gazdasági válságot követően sokan elképzelni sem tudták, hogy abból így fel tudnak állni a piacok, és ilyen hosszú felívelő szakaszt látunk a tőzsdéken. Szerdán ugyanis megdőlt a korábbi rekord, és immár a mostani a valaha volt leghosszabb bikapiac, 3453 nap óta emelkedik az S&P 500-as tőzsdeindex. Ez idő alatt rendszeresen jelentek meg világvége jóslatok, jeleztek előre ismert és önjelölt tőzsdeguruk összeomlásokat, ám azok (egyelőre) váratnak magukra. A tőzsdei emelkedés hosszabb távon stabil gazdasági fundamentumok nélkül elképzelhetetlen, és érdemes megjegyezni, hogy a közgazdasági ciklusok elmélete alapján a gazdasági növekedés immár az utolsó, érett szakaszába érkezett. Előbb-utóbb valószínűleg eljön a gazdasági visszaesés időszaka, amire reagálni fognak a tőzsdék is, és könnyen lehet, hogy tényleg komoly összeomlás jön a piacokra. Azt azonban, hogy ennek mikor és hogyan lesz vége, és fordul át esetleg globális recesszióba, azt nem igazán lehet előre jelezni.

Vannak olyan elemzők, akik szerint a mostani erős növekedés még legalább egy évig kitart és utána is csak a bővülés lassulása jön, nem pedig visszaesés. Egyes közgazdászok, így a világ talán legfontosabb pénzügyi intézményét az amerikai jegybankot, a Fed-et vezető Jerome Powell tartós gazdasági növekedést vár. A jegybank elnöke egy hónapja beszélt arról, hogy szerinte a gazdaság jó teljesítménye évekig kitarthat, miközben a munkaerőpiac is rendkívül erőteljes maradhat, és az infláció sem fog elszaladni. Mindezt annak ellenére jelezte, hogy vannak, akik éppen a Fed kamatemeléseit tartják az egyik kockázati tényezőnek. Ám a kis mértékben emelkedő kamatok ellenére is számos olyan tényező van, ami támogatja az USA gazdasági növekedését: így a stabil pénzügyi rendszer, a folytatódó globális gazdasági növekedés, a tengerentúli adócsökkentés és még az amerikai költségvetési politika is.

Annak ellenére, hogy – a nagy tőzsdekrachok miatt – az őszi hónapokat sokan veszélyesnek tartják, a statisztikák szerint az előttünk álló időszak jó előjelekkel kecsegtet. Az utóbbi egy évtized alapján ugyanis a legjobb hónapok jöhetnek a tőzsdéken. Érdemes persze megjegyezni, hogy a múlt beli analógiák ismétlődésére semmiféle garancia nincs, így könnyen lehet, hogy a várt további tőzsdei emelkedésre mégsem kerül sor. Ha azonban a fundamentumokat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy van tér további előre lépésre, hiszen a vállalatok negyedéves adatai és a legfontosabb makrogazdasági mutatók is bíztatók volt, és a további növekedés irányába mutattak.

A mérleg másik oldalán a geopolitikai kockázatok, a kereskedelmi háború vagy éppen Trump jogi ügyei sorakoznak. Ezek azonban eddig legfeljebb kisebb megingást okoztak a piacokon. A régóta várt beszakadás helyett pedig továbbra is a bika az úr a Wall Streeten. Persze ahogy újabb és újabb csúcsokat érnek el a fontos tőzsdeindexek, úgy fog nőni azok tábora is, akik visszaesést várnak. Emellett az egyre emelkedő piacokon vélhetőleg a kétkedők egyre hangosabbak lesznek. Érdemes ugyanakkor azt mindig észben tartani, hogy a részvényárakat nem a jóslatok, hanem a fundamentumok, illetve rövid távon a pszichológia mozgatják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.