TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A minőségi kések beszerzése csupán az első lépés a professzionális konyhai feltételek megteremtéséhez, hiszen ha a késeket nem tartjuk karban, akkor bizony nem lesz hosszú életük. Éppen ezért oda kell figyelnünk a megfelelő tárolásra és a karbantartásra, élezésre is. A következő pár sorban az ehhez szükséges eszközökről olvashatsz bővebben.

A kések megfelelő tárolása

Láttál már karcos, megviselt és fakó élű késeket? Ezek valószínűleg azért rendelkeznek ilyen küllemmel, mert nem megfelelően voltak tárolva. A rossz tárolás miatt hamar tönkremehet a kések éle, ezért kiemelt figyelmet kell szentelnünk a témának.

De melyek a legfontosabb szempontok a tárolást illetően? Figyelj oda, hogy a nem használt eszközöket soha ne rakd el élével felfelé, illetve lásd el élvédővel! Ne hagyd a kést az ételbe szúrva vagy olyan helyen, ahol felforrósodhat! Lehetőleg tiszta, száraz helyen tartsd a késeket! A professzionális tárolást biztosítják például a késtáskák, amelyekben egyszerre több kést is tárolhatunk, és ezek kellően védik eszközeinket. Sőt, ma már a különleges mágneses késtartók is beszerezhetőek.

 

Professzionális késélezés…

A karbantartás legmeghatározóbb folyamata egy kés életében az élezés. Habár ez egy jól elsajátítható folyamat, mégis érdemes ezt egy olyan személyre bízni, aki kellő tapasztalattal rendelkezik a területen. Természetesen a vendéglátásban dolgozóknak ez már nem okozhat nehézséget. 

Hozzuk csak fel példának a fenőacélt, ami nem feltétlenül egy hétköznapi háztartási eszköz. Használatakor kiemelten fontos a megfelelő szög és kézmozdulat beállítása, ellenkező esetben nagyobb kárt okozhatunk. Az élezést magát könnyed, laza mozdulatokkal kell végezni, különösebb erőfeszítés nélkül, a kés súlyához igazodó erőkifejtéssel. Ha háttal előre mozgatjuk az acélt, akkor nem kap bele az élbe.

A Chefs.hu minőségi szakácskéseivel profi körülményeket teremthetünk konyhánkban, ráadásul most már a karbantartásukhoz szükséges tudnivalókkal is gazdagodtunk! 

Késélező típusok

Ahogy minden más területnek, úgy a késélezésnek is megvannak a maga eszközei. Például különböző típusú fenőacélokkal találkozhatunk. Ezekből általában kapható fa és műanyag egyaránt, és az acélpengék hossza a 20-33 cm között mozog. A prémium kategória terméke az ún. gyémánt fenőacél is, amelynek segítségével már a réges-régen elkopott kések éle is visszaadható. 

De nem hagyható ki a felsorolásból a fenőkő, a zsebkésélező vagy a különböző mechanikus késélezők sem, amelyek együtt biztosítják konyhád vágóeszközeinek karbantartását. 

Most már tisztában vagy az élezés és a tárolás szerepével. Ha úgy érzed, neked is szükséged van néhány eszközre a folyamatokhoz, akkor szerezd be a legjobb minőségű darabokat!

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.