A kések megfelelő tárolása
Láttál már karcos, megviselt és fakó élű késeket? Ezek valószínűleg azért rendelkeznek ilyen küllemmel, mert nem megfelelően voltak tárolva. A rossz tárolás miatt hamar tönkremehet a kések éle, ezért kiemelt figyelmet kell szentelnünk a témának.
De melyek a legfontosabb szempontok a tárolást illetően? Figyelj oda, hogy a nem használt eszközöket soha ne rakd el élével felfelé, illetve lásd el élvédővel! Ne hagyd a kést az ételbe szúrva vagy olyan helyen, ahol felforrósodhat! Lehetőleg tiszta, száraz helyen tartsd a késeket! A professzionális tárolást biztosítják például a késtáskák, amelyekben egyszerre több kést is tárolhatunk, és ezek kellően védik eszközeinket. Sőt, ma már a különleges mágneses késtartók is beszerezhetőek.
Professzionális késélezés…
A karbantartás legmeghatározóbb folyamata egy kés életében az élezés. Habár ez egy jól elsajátítható folyamat, mégis érdemes ezt egy olyan személyre bízni, aki kellő tapasztalattal rendelkezik a területen. Természetesen a vendéglátásban dolgozóknak ez már nem okozhat nehézséget.
Hozzuk csak fel példának a fenőacélt, ami nem feltétlenül egy hétköznapi háztartási eszköz. Használatakor kiemelten fontos a megfelelő szög és kézmozdulat beállítása, ellenkező esetben nagyobb kárt okozhatunk. Az élezést magát könnyed, laza mozdulatokkal kell végezni, különösebb erőfeszítés nélkül, a kés súlyához igazodó erőkifejtéssel. Ha háttal előre mozgatjuk az acélt, akkor nem kap bele az élbe.
A Chefs.hu minőségi szakácskéseivel profi körülményeket teremthetünk konyhánkban, ráadásul most már a karbantartásukhoz szükséges tudnivalókkal is gazdagodtunk!
Késélező típusok
Ahogy minden más területnek, úgy a késélezésnek is megvannak a maga eszközei. Például különböző típusú fenőacélokkal találkozhatunk. Ezekből általában kapható fa és műanyag egyaránt, és az acélpengék hossza a 20-33 cm között mozog. A prémium kategória terméke az ún. gyémánt fenőacél is, amelynek segítségével már a réges-régen elkopott kések éle is visszaadható.
De nem hagyható ki a felsorolásból a fenőkő, a zsebkésélező vagy a különböző mechanikus késélezők sem, amelyek együtt biztosítják konyhád vágóeszközeinek karbantartását.
Most már tisztában vagy az élezés és a tárolás szerepével. Ha úgy érzed, neked is szükséged van néhány eszközre a folyamatokhoz, akkor szerezd be a legjobb minőségű darabokat!