3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A minőségi kések beszerzése csupán az első lépés a professzionális konyhai feltételek megteremtéséhez, hiszen ha a késeket nem tartjuk karban, akkor bizony nem lesz hosszú életük. Éppen ezért oda kell figyelnünk a megfelelő tárolásra és a karbantartásra, élezésre is. A következő pár sorban az ehhez szükséges eszközökről olvashatsz bővebben.

A kések megfelelő tárolása

Láttál már karcos, megviselt és fakó élű késeket? Ezek valószínűleg azért rendelkeznek ilyen küllemmel, mert nem megfelelően voltak tárolva. A rossz tárolás miatt hamar tönkremehet a kések éle, ezért kiemelt figyelmet kell szentelnünk a témának.

De melyek a legfontosabb szempontok a tárolást illetően? Figyelj oda, hogy a nem használt eszközöket soha ne rakd el élével felfelé, illetve lásd el élvédővel! Ne hagyd a kést az ételbe szúrva vagy olyan helyen, ahol felforrósodhat! Lehetőleg tiszta, száraz helyen tartsd a késeket! A professzionális tárolást biztosítják például a késtáskák, amelyekben egyszerre több kést is tárolhatunk, és ezek kellően védik eszközeinket. Sőt, ma már a különleges mágneses késtartók is beszerezhetőek.

 

Professzionális késélezés…

A karbantartás legmeghatározóbb folyamata egy kés életében az élezés. Habár ez egy jól elsajátítható folyamat, mégis érdemes ezt egy olyan személyre bízni, aki kellő tapasztalattal rendelkezik a területen. Természetesen a vendéglátásban dolgozóknak ez már nem okozhat nehézséget. 

Hozzuk csak fel példának a fenőacélt, ami nem feltétlenül egy hétköznapi háztartási eszköz. Használatakor kiemelten fontos a megfelelő szög és kézmozdulat beállítása, ellenkező esetben nagyobb kárt okozhatunk. Az élezést magát könnyed, laza mozdulatokkal kell végezni, különösebb erőfeszítés nélkül, a kés súlyához igazodó erőkifejtéssel. Ha háttal előre mozgatjuk az acélt, akkor nem kap bele az élbe.

A Chefs.hu minőségi szakácskéseivel profi körülményeket teremthetünk konyhánkban, ráadásul most már a karbantartásukhoz szükséges tudnivalókkal is gazdagodtunk! 

Késélező típusok

Ahogy minden más területnek, úgy a késélezésnek is megvannak a maga eszközei. Például különböző típusú fenőacélokkal találkozhatunk. Ezekből általában kapható fa és műanyag egyaránt, és az acélpengék hossza a 20-33 cm között mozog. A prémium kategória terméke az ún. gyémánt fenőacél is, amelynek segítségével már a réges-régen elkopott kések éle is visszaadható. 

De nem hagyható ki a felsorolásból a fenőkő, a zsebkésélező vagy a különböző mechanikus késélezők sem, amelyek együtt biztosítják konyhád vágóeszközeinek karbantartását. 

Most már tisztában vagy az élezés és a tárolás szerepével. Ha úgy érzed, neked is szükséged van néhány eszközre a folyamatokhoz, akkor szerezd be a legjobb minőségű darabokat!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!