4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mi a közös a 19. századi vasútépítési láz részvényeiben és a bitcoinban? Az árrobbanás, esetleg a szándékos árfelhajtás. A Wall Street nagyágyúi simán fel tudnák vásárolni a bitcoinok oroszlánrészét a piacról, főleg, hogy a mennyiség korlátozott, és rengeteg bitcoin nem is eladó. Egy sor jele van annak, hogy épp ezt a folyamatot látjuk. Mi lesz, ha bekövetkezik? Merre viszik majd az árat a tőzsdecápák? (Jegyzet)

A jelenlegi bitcoin- és kriptodeviza-bikapiac, mások szerint mánia vagy lufi fő okát a legtöbb szerző az “intézményi adaptációban” látja. Vagyis abban, hogy hedge fundok, befektetési alapok, privátbanki vagyonkezelők, vállalatok is felfedezték maguknak ezeket az eszközöket. Az optimisták szerint a folyamatnak csak az elején tartunk, az intézményi és vállalati befektetők nagy része még csak a partvonalon kívülről figyeli az eseményeket, és rengetegen csatlakozhatnak később.

Ha valaki lemaradt volna arról, hogy a Wall Street jelentős része már csüdig benne van a bitcoin-sztoriban, a következő nagyobb cégek jelentették be eddig, hogy vásárlás vagy szolgáltatás-nyújtás révén felszállnak a vonatra:

Úgy gondolom, hogy emiatt aztán a bitcoin többé nem fog tartósan az idei árfolyamszintek alatt maradni. Az “intézményi adaptáció” könnyen válhat egyrészt öngerjesztővé, másrészt önfenntartóvá, akár mindörökké is. Ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek esések, de ezeket mind “meg fogják venni”, és előbb-utóbb újabb és újabb csúcsok következnek majd.

Bitcoin-cápa (Pixabay.com, Canva.com)

A jelenlegi, 1000 milliárd dollár körüli piaci kapitalizáció mellett sem lehetetlen a piacon levő bitcoinok túlnyomó részét felvásárolni, kiszívni a piacról. A maradék kevéske, például pár tízmilliárd dollárnyi árfolyamát azután a nagyok már könnyen oda pakolják majd, ahová akarják. Ráadásul vannak megrögzött “hodlerek” (hosszú távú, az érméiken makacsul ülő befektetők), akik talán még egymillió dolláros darabáron sem válnának meg a kincsüktől.

Egy másik csoportba azok a szerencsétlenek tartoznak, aki vagy már elhaláloztak, örökre a sírba víve a bitcoin-számlájuk feletti ellenőrzés kulcsát. Vagy elvesztették a titkos kódot, megemmisült az adathordozójuk.

(A teljes cikk a Privátbankár.hu-n olvasható.)

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!