<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Virág Judit Galéria szakértője szerint a gyűjtők a tavalyi év tapasztalatai alapján könnyebben fogják átlépni a 250 milliós álomhatárt, és ez akár ismeretlen műveket is a piacra csalhat.

A tavalyi év hazai műkereskedelmi piacának szenzációja Csontváry-Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című művének eladása, amely közel egy évtized után döntötte meg a hazai aukciós rekordot a Virág Judit Galéria téli árverésén. De nem csak ez a kiemelkedő tétel mutatta, hogy sokan gondolták úgy, a bizonytalan gazdasági helyzetben a műtárgy lehet az egyik legértékállóbb befektetési eszköz:a 10 legmagasabb áron értékesített mű mindegyike átlépte a 100 millió forintos határt - olvasható a Virág Judit Galéria elemzésében.

A hazai és a globális műkereskedelem is kiemelkedő évet zárt 2021-ben. A világ vezető aukciósházainak eredménye alapján a globális piac nemcsak a pandémia előtti szintre tért vissza, de a valaha volt legjobb évét produkálta. Hazánkban is tovább emelkedett az általános árszínvonal. Míg a pandémia első évében a legmagasabb áron értékesített alkotás ára sem érte el a 100 millió forintot, 2021-ben a legdrágábban értékesített 10 festmény ára 110 és 460 millió forint között mozgott.

A kortárs festmények közül legmagasabb áron, 55 millió forintért Keserü Ilona Marilyn és a tenger című alkotása kelt el a Virág Judit Galéria kortárs aukcióján. Ilyen összegű leütést még sosem ért el jelenleg is aktív, magyar művész árverésen. A második helyet Bak Imre Geometrikus kalligráfiája szerezte meg, a festmény a 2021-es Lengyelországban elért életműrekord után, az életműben hazai aukciós rekordot jelentő áron, 42 millió forintért kelt el. A kortárs iránti növekvő érdeklődést és a művek értéknövekedését jól mutatja, hogy számos életműrekord született, valamint a 10 legdrágábban aukcionált műalkotás átlagára a 2019-es szinthez képest közel duplájára emelkedett.

Keserü Ilona Marilyn és a tenger című képe - még soha nem fizettek ennyit aktív magyar művész festményéért (Kép: Virág Judit Galéria)Keserü Ilona Marilyn és a tenger című képe - még soha nem fizettek ennyit aktív magyar művész festményéért (Kép: Virág Judit Galéria)

„Az elmúlt két év hazai műtárgypiaci tendenciáit érdemes egyben megvizsgálni. 2020 a private sale és digitalizáció éve volt a hazai műkereskedelemben. Hónapok teltek el, mire megtörténtek azok a fejlesztések, amelyek lehetővé tették az online aukciók megrendezését. A bizonytalan globális helyzet és az online árverésre való kényszeres áttérés miatt a pandémia első évében a legmagasabb árfekvésű művek nem jelentek meg a hazai aukciós piacon. 2021-ben először júniusban tudtuk élő aukciót szervezni. Már ez az esemény is megmutatta, hogy a jövő a hibrid árveréseké. Az online platformok lehetővé teszik, hogy nemcsak az ország, hanem a világ bármely részéről bekapcsolódjanak a hazai aukciókba, így egyre több új vásárló jelenik meg a piacon, akik nem szeretnének fizikailag jelen lenni, de mégis aktív, tőkeerős vásárlóerőt jelentenek és erős licitharcot generálnak az aukciókon élőben résztvevőkkel.

Az éves forgalmat természetesen nagyban befolyásolja, hogy milyen kvalitású műveket tudunk aukcióra bocsátani. 2021 második felében számos kimagasló festmény került a piacra, így nem meglepő, hogy a legmagasabb áron elkelt alkotások leütésének mindegyike meghaladta a 100 millió forintos álomhatárt.

Az pedig, hogy a Csontváry-mű 460 millió forintos leütési ára közel duplájára emelte a magyar aukciós rekordot, hosszú távon élénkítően hathat a teljes műkereskedelemre is. A jövőben a gyűjtők várhatóan könnyebben fogják átlépni a 250 millió forintos álomhatárt az igazán magas színvonalú műveknél” - számolt be tapasztalatairól Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.

A stabilizálódás és a rekordok éve után 2022-ben várhatóan tovább szélesedik a hazai műgyűjtők köre, hiszen az elmúlt évek bebizonyították: hosszútávon a műtárgy az egyik legjobb hozammal kecsegtető befektetési eszköz. Ezzel párhuzamosan a kínálat növekedésére is számítani kell, hiszen a folyamatosan növekvő aukciós eredmények segíthetik, hogy eddig akár ismeretlen művek is a piacra kerüljenek.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.