2018. október 13. 12:58
mfor.hu

A világ gazdasági vezetői szerint elsődleges szempont a kereskedelmi viták rendezése.

A kereskedelmi viták rendezését a G20-csoport, a közös vélekedés szerint a kialakult tartós kereskedelmi feszültségek ártanak a piaci bizalomnak és fokozzák a pénzpiaci kilengéseket – derült ki a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő csoport pénzügyminiszterei és jegybankelnökeinek közös állásfoglalásából.

Nicolás Dujovne, a G20-ak soros elnöki tisztségét betöltő Argentína pénzügyminisztere elmondta: a nemzetközi kereskedelem a növekedés egyik fő hajtóereje, ezért meg kell oldani a kereskedelmi vitákat. Hozzátette: a G20-csoport annyit tehet, hogy terepet biztosít a tárgyalásokhoz, de a nézetkülönbségeket csak a kereskedelmi konfliktusokban közvetlenül érintett országok tudják megoldani.

Argentína már megérezte

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az Egyesült Államok és Kína dollár százmilliárdokban mérhető árumennyiségre vetett ki pótvámokat, ami megrázta a pénzpiacokat és fokozta azokat az aggodalmakat, hogy a protekcionizmus felerősödése miatt lassulhat a világgazdaság növekedése. A vezető gazdaságok növekedési előrejelzései máris érezhető lassulást prognosztizálnak.

Az Egyesült Államok szeptember végén mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki az év végéig 10 százalékos pótvámot, amelynek mértéke januártól 25 százalékra nő. Kína ennek megfelelően  5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot vetett ki 60 milliárd dollárnyi amerikai árura.

Az argentin pénzügyminiszter figyelmeztetett: a gazdasági növekedés egyre kevésbé kiegyensúlyozott, a kockázatok felerősödése pedig kedvezőtlenül hat a globális gazdaság egészére, kiváltképp a fejlődő országokra. Argentína például már kénytelen volt hitelt kérni az IMF-től, hogy elkerülje az összeomlást – tette hozzá.

Közeleg a tél - mondta Joko Widodo indonéz államfő Közeleg a tél - mondta Joko Widodo indonéz államfő
Winter is coming...

Joko Widodo, a vendéglátó Indonézia elnöke arra szólította fel a világ pénzügyminisztereit és jegybanki kormányzóit, hogy maradjanak elkötelezettek az együttműködés mellett. Véleménye szerint a világgazdaságban növekedő rivalizálás még kritikusabb helyzetet idézhet elő, mint a tíz évvel ezelőtti globális pénzügyi válság idején volt. Hozzátette: a világgazdaság problémái elég nagyok ahhoz, hogy kimondhassuk, "közeleg a tél” – utalva a Trónok Harca híres mondatára.

Az indonéz államfő továbbvitte a hasonlatot, szerinte ugyanis a nagy gazdaságok közötti kapcsolatok is egyre jobban hasonlítanak a Trónok harcából megismert királyságok és uralkodó családok közötti viszonyokra. Annyira lefoglalnak bennünket az egymás elleni csaták és küzdelmek, hogy nem vesszük észre azokat a dolgokat, amelyek egyre nagyobb fenyegetést jelentenek mindannyiunkra, gazdagokra és szegényekre, nagyokra és kicsikre – mondta.

Párbeszédnek még nyoma sincs

Korábban a Kereskedelmi Világszervezet is figyelmeztetett: jelentősen visszaeshet a világkereskedelem volumene, ha az Egyesült Államok és a Kína közötti vita teljeskörű kereskedelmi háborúvá szélesedik. A szervezet főigazgatója rámutatott: a világgazdaság növekedésének üteméből akár 1,9 százalékpontot is elvehetnek a kereskedelmi viszályok, így akár egyhatodával, 17,5 százalékkal is eshet a teljes volumen.

A két gazdaság már így is megérezte a vámháborút: az Egyesült Államok eddig 250 milliárd, Kína pedig 110 milliárd dollár értékű árumennyiségre vetett ki pótvámot, aminek következményeként az amerikai gazdaság 0,9 százalékpontot, a kínai pedig 0,6 százalékpontot veszít növekedési ütemből - tették hozzá.

A amerikai kormányzat újabb módon próbál keresztbe tenni Pekingnek: az Egyesült Államok ugyanis arra törekszik, hogy más jelentős gazdaságok – például az Európai Unió, az Egyesült Királyság vagy Japán – ne köthessenek Kínával különálló kereskedelmi egyezményeket. Ezzel Trump még inkább elzárná a kínai gazdaságot a globális piactól.