<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tudni akarja, mi a legjobb megoldás? Itt megtalálja.

Hamarosan itt a tavasz, ilyenkor vágnak bele sokan a lakásfelújításba, renoválásba. Az eddig is komoly pénzeket felemésztő beavatkozások idén még drágábbak lehetnek a szakemberhiány miatt, így sokan nyúlnak hitelhez. Kiderült, hogyan érdemes felhasználni a kölcsönt, hogy a befektetés megtérüljön. A Bank360 elemzése.

Mit adtak a lakástakarékok? Megszólalt az egyesület Mit adtak a lakástakarékok? Megszólalt az egyesület 

Milliós tétel lehet, de négy-öt évente nem árt elvégezni, használt lakás vásárlása után pedig szinte kötelező a lakásfelújítás, ha azt szeretnénk, hogy otthonunk megőrizze értékét és az életminőségünk is megfelelő legyen. Bár a bérek emelkednek, a szakemberhiány és a felújítandó ingatlan állagától függően, sokak számára csak hitellel lehetséges egy nagyobb renoválás vagy korszerűsítés, amely több millió forintot is felemészthet.

A hitelek terén viszont nagyot változott a világ az elmúlt évek alatt. Míg korábban ehhez szükséges összeghez szinte csak a szabad felhasználású jelzáloghitel, vagy a célzottan lakásfelújításra szánt lakáshitel volt elérhető, addig mostanra sokkal kedvezőbb helyzetben van az, aki hiteldöntés előtt előtt áll.

A lakásfelújítások új aduásza ugyanis a szabad felhasználású személyi kölcsön lett – vélik a hitelszakértők. Ma már több banknál is felvehetünk 7 vagy akár 10 millió forintot is személyi hitel formájában. Miért van ennek jelentősége? A szabad felhasználású jelzáloghitellel szemben a személyi kölcsön igénylésénél nem szükséges ingatlanfedezet, azaz nem kockáztatjuk az ingatlanunkat, ha probléma lenne a visszafizetéssel, a fedezet a jövedelmünk lesz.

Keressen pénzt a hitel

A személyi kölcsön további előnye az olcsósága. Mára a kölcsönfajta kamatai elérték a mélypontot, olyannyira, hogy a hitelkalkulációk szerint egy jó személyi kölcsönnel akár 8 százalékos THM alatti költségekkel is megúszhatjuk a hitelfelvételt.

Nem nagy meglepetés, hogy ekkora összegből akár a legköltségesebb munkákra is jut, de ha már belevágunk, gondolkodjunk olyan megoldásokon, amelyekkel a hitel pénzt spórol vagy éppen keres nekünk:

Az igazi rezsicsökkentés

Az egyik legjobb lépés, amit tehetünk, ha a olyan korszerűsítésre költjük a hitelt, amely csökkent a kiadásainkon. Már egy új szigeteléssel, a nyílászárók cseréjével is sokkal hatékonyabb lehet a lakás hőgazdálkodása, és akár 20-30 százalékos javulást is elérhetünk az induló állapottól függően. Jelentősebb összeget akkor spórolhatunk, ha az egész fűtésrendszert lecseréljük egy korszerűbbre, például kondenzációs kazánra váltunk a régi cirkóról, de szóba jöhet jobb minőségű hűtő-fűtő, split klíma felszerelése is kisebb lakásokban. A vásárolt modelltől és a beépítéstől függően ez a kiadás bőven milliós tétel lehet, amihez jól jöhet egy hitel. 

Ugyanígy kevesebb villamosenergia használatával is foghatunk a kiadásokon. Használjunk takarékos műszaki berendezéseket: keressük az ilyen hűtőket és mosógépeket, de érdemes olyan apróságokra is figyelni, mint a takarékos izzók. Ha igazán nagy változást akarunk a rezsiben, mérjük fel, milyen lehetőségeink vannak megújuló energiaforrások használatára. Az elmúlt évek alatt a napelemek és napkollektorok ára is nagyot esett, így mindenképp megéri utánajárni, hogy hosszú távon mennyit nyerhetünk velük.

Okosotthonban kényelmesebb

Ha már hitelhez nyúlunk, érdemes megvizsgálnunk az okosotthon koncepcióját is. Azon túl, hogy növeli a kényelmünket, szintén hozzájárulhat a költséghatékony energiahasználathoz, hiszen nagyfokú szabályozást tesz lehetővé akár már egy termosztát felszerelése is, nem is beszélve az okostelefonokról vezérelhető, egész otthonunkat lefedő rendszerekről. 

Ezek kiépítése ugyanakkor még igencsak költséges lehet, azonban apránként, lassan kiépítve a rendszert szintén célt érhetünk.

Mikorra térül meg mindez?

Persze a legfontosabb, hogy kiszámoljuk, mennyi időn belül térülnek meg ezek a beruházások. Ha nem vagyunk megrögzött környezetvédők, semmi értelme például felárat fizetni egy hűtőért, ha az csak 10-15 év múlva hozza vissza az árát, hiszen addig valószínűleg le fogjuk cserélni. A régi áramzabáló eszközök cseréje azonban nagyon is indokolt lehet, hiszen egy 10 éves berendezéshez képest sokkal jobb technológiával működnek a mostaniak, ami éves szinten tízezrek megspórolását jelenthet a családi kasszának.

A fűtésrendszer cseréjével, megújulók használatával a lakás méretétől függően további pénzt, éves szinten akár százezer forint felett takaríthatunk meg. Igaz, a hitel visszafizetése és a magas beruházási költség miatt hosszú távon, akár 10-13 év alatt térülhet meg a befektetés. Mindazonáltal érdemes ilyen és ehhez hasonló, költségkímélő megoldásokkal kalkulálni, ha idén tavasszal lakásfelújításra adjuk a fejünket, hiszen egy kis tervezéssel és számolással hosszú távon jól járunk.


 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.