2019. június 4. 10:00
mfor.hu

Falusi CSOK, babaváró hitel, új lakástakarékok - nagyot változott a világ fél év alatt azok körül, akik lakást akarnak venni.

A jelenlegi ingatlanpiaci árak mellett az, aki ma lakást akar venni, szinte biztos, hogy valamilyen külső finanszírozásra szorul. A családvédelmi akcióterv hamarosan igényelhető elemével, a babaváró támogatással együtt már igen sok eszköz közül választhat az, aki lakást vesz, ezért a Bank360-nal összegeztük, hogy mihez is nyúlhatunk ilyenkor. 

Még mindig népszerűek a piaci hitelek

A leggyakoribb segítség a lakásvásárláshoz természetesen a jó öreg ingatlanfedezetű jelzáloghitel. Lakáskölcsönt akár állami kamattámogatással is igénybe vehetünk (ez mára kevésbé népszerű, hiszen vannak jobb ajánlatok), de a piaci kamatok is igen alacsonyak, a Bank360 statisztikái szerint idén márciusban már átlagosan 5 százalékos THM-mel vehettünk fel egy éven túli fixálással kölcsönt, és szerencsére a nagy többség már a biztonságos, hosszú kamatperiódusú vagy végig rögzített kamatozású kölcsönöket keresi.

Ezek között is igen népszerűek a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek, amelyeknél például a maximálisan felszámítható kamatot, az ügyintézés hosszúságát és az előtörlesztésért elkérhető díjat a jegybank szabályozza. 

Márciusban 76 milliárd forintot vettek fel a magyar háztartások piaci kamatozású hitelekből, 26 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. 

Megjelent a falusi CSOK a sima mellett

Május közepén jelentek meg a falusi CSOK részletei: július 1-től indul a program és összesen 2486 kistelepülésen vásárolhatunk és újíthatunk fel a segítségével új vagy használt lakást.

A vissza nem térítendő támogatás új lakás vásárlásakor

  • 1 gyermek esetén 600 ezer Ft,
  • 2 gyermek esetén 2,6 millió Ft,
  • 3 gyermek esetén 10 millió Ft.

Használt lakásnál szintén ekkora a támogatás, azonban fontos, hogy csak az összeg felét fordíthatjuk vásárlásra, a másik felét kötelezően felújításra, korszerűsítésre kell használni. Azaz használt lakás vásárlására ennyit fordíthatunk:

  • 1 gyermek esetén 300 ezer Ft,
  • 2 gyermek esetén 1,3 millió Ft,
  • 3 gyermek esetén 5 millió Ft.


Az igénylésnek persze vannak feltételei, mint például az egy év folyamatos TB-jogviszony. 

Hagyományos CSOK

Ha nem a falusi CSOK-ot választjuk, az alábbi módon alakulnak az állami támogatások és feltételek:


CSOK hitel - akár 25 millió is ütheti a markunk

A vissza nem térítendő támogatás mellé CSOK-hitelt is igényelhetnek azok, akik vállalnak legalább 2 gyereket. Azonban a korábbiakhoz képest már nem csak 10 millió, hanem akár 15 millió forint is lehet az állami kamattámogatott hitel három vagy több gyermek vállalása esetén július 1-től. Ez azt jelenti, hogy a kétgyermekesek is 10 millió forintos CSOK-hitelt kaphatnak. Szintén újítás, hogy már nincs 35 millió forintos felső értékhatár, ennél drágább lakást is vásárolhatunk, legyen az akár használt, akár új. A CSOK és a kedvezményes hitel tehát így néz ki:

Természetesen az így igényelhető összesen akár 25 millió forintnak igen komoly feltételei vannak: házaspárok igényelhetik, ahol az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie, a gyerekek megszületésére pedig 10 év áll rendelkezésre, különben büntetőkamattal kell visszafizetniük a kölcsönt. Amíg viszont a feltételek teljesülnek, a kölcsön kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál. 

Babaváró hitel - 10 millió forint akármire

A legizgalmasabb állami eszköz kétségkívül a babaváró hitel, amelyet szintén családot tervező házaspárok vehetnek fel 2019. július 1-től. Akár 10 millió forintot is igényelhetnek 20 éves futamidővel ingatlanfedezet nélkül, ráadásul szabad felhasználással, ha pedig legalább egy gyermek születik 5 éven belül, a hitel végig kamatmentes marad, mivel annak fizetését az állam átvállalja, ráadásul a törlesztést is szüneteltethetjük 3 évre. 

A Bank360 babaváró kalkulátora is megerősíti, hogy így valamivel kevesebb, mint 46 000 Ft lehet a törlesztőrészlet havonta a 20 éves futamidő alatt. Még kedvezőbb a helyzet, ha kettő vagy három gyerek születik, ugyanis a másodiknál is kérhetünk szüneteltetést, ráadásul a fennálló tartozás 30 százalékát, harmadik gyereknél pedig az egészet visszafizeti helyettünk az állam, azaz egy vissza nem térítendő támogatássá alakul a kölcsön, amelyet akár ingatlancélra is használhatunk. 

Persze érdemes valóban teljesíteni a feltételeket, hiszen ha 5 év múltán sem születik gyermek, a hitel egy változó piaci kamatozású személyi kölcsönként ketyeg tovább, a jelenlegi hozamok alapján nagyjából 8 százalékos kamaton, ami már 70 ezer forint feletti induló törlesztőrészletet jelent havonta, az 5 évre számított kamattámogatást, 2,1 millió forintot pedig 120 napon belül vissza kell fizetnünk. 

A lakástakarékok sem tűntek el

Az állami támogatás megvonása után a három lakástakarék-pénztár új termékekkel jött elő. Kamatbónusszal pótolták a kieső 30 százalékos pluszt, illetve már nem csak legfeljebb 20 000 forintot fizethetünk havonta egy szerződésre, hanem akár 100 000 forintot is. Ugyanígy a futamidők is változtak, így a jelenleg megtakarítható összeg nagysága jóval reálisabb az ingatlanárak tekintetében. 

Ugyanakkor sajnos az állami támogatással számolt hozamhoz képest, amely akár 12 százalék is lehetett, messze elmaradnak a jelenlegi konstrukciók: az EBKM 3 százalék alatt marad. 

Kedvező kamatozással vehetünk fel viszont hitelt a megtakarításunk mellé, akár 3 százalékos THM körüli költséggel.

A lakástakarékok előnye tehát abban rejlik, hogy egy szerződéssel hosszú távra tudjuk fixálni az olcsó hitel lehetőségét, hiszen a jelenlegi alacsony kamatszint sem tart örökké, viszont a megtakarítási idő végén nekünk még mindig a szerződésben meghatározott szinten lesz lehetőségünk hitelt felvenni.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.