3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Miközben mindenhol a készpénzforgalom csökkentése a cél, különösen a nagy bankjegyek tekintetében, addig Svájc ma bemutatja az új ezerfrankos bankjegyet. Felmerül a kérdés, hogy miért pont a fejlett Svájcnak van erre szüksége? Ráadásul létezik ennél sokkal nagyobb értékű bankjegy is, igaz, Ázsiában.

A készpénz visszaszorulása a trend

Hosszú vita után az Európai Központi Bank pár éve úgy döntött, hogy nem vonja be ugyan azonnal az 500 eurós bankjegyet, de nem is bocsát ki többet, így a meglévők szép lassan ki fognak kopni a használatból. A döntés háttere az volt, hogy egyrészt csökken a készpénz szerepe, másrészt az ilyen nagy címletet normál körülmények között senki nem használja, az leginkább pénzmosásra, bűncselekmények leplezésére jó.

Mindeközben nálunk is egyre nagyobb hangsúlyt helyez arra a kormány és az MNB, hogy csökkenjen az aránytalanul nagy készpénzállomány, bár nálunk legalább nincs túlzottan nagy értékű bankjegy, a legnagyobb címlet, a 20 ezres 65-70 eurót, 80 dollárt ér. Amerikában eleve a 100 dolláros a legnagyobb címlet, így egyértelműen látszik, hogy a világvalutáknál is és a kisebb nemzeti fizetőeszközöknél is a nagyobb címletek mellőzése a trend.

Névtelenség

Ehhez képest meglepő, hogy Svájc nem, hogy bevonná az 1000 frankost, de egyenesen megújítja, új változatot hoz forgalomba. Felmerül a kérdés, hogy miért pont Svájcban van erre szükség? Az egyik legfejlettebb országról van szó, ahol nem lehet gond az elektronikus pénzhasználat. Kétségtelen, hogy Svájc hosszú ideje egyfajta biztonsági menedékként szolgál a felhalmozott vagyonok számára: a névtelen számlák idejében sokan tartották svájci bankokban megtakarításaikat.

A névtelenségnek a pénzmosási szabályok miatt vége, így azt most már lényegében csak a készpénz biztosítja (na meg a kriptodevizák, de azok értéke 0-ig eshet, a svájci frank viszont meglehetősen időtálló eszköz). Ez lehet az egyik ok, amiért még igény mutatkozik a nagy címletekre, a másik viszont érdekes módon a svájciak egy részének a hozzáállása: szeretnének névtelenek maradni egyes vásárlásoknál, pontosabban azt, hogy ne legyen minden fizetésük követhetők.

Diszkrét úriemberek, különc ország

Ami Svájcban még nem ritkaság: előszeretettel vásárolnak ékszert, bizony drágább darabokat is, mégpedig a világ minden tájáról. Egy zürichi ékszerüzlet tulajdonosa elmondta a Bloombergnek, hogy időnként betérnek olyan úriemberek, akik ékszert vásárolnak barátnőjüknek, és kifejezetten jelzik, hogy ezt diszkréten szeretnék bonyolítani, ezért készpénzben fizetnek.

Persze mindez nem indokolná a különösen nagy bankjegyek forgalomban tartását: nem annyira tömeges az ekkora készpénzhasználat, hogy ahhoz ne felelnének meg mondjuk a 100 frankos bankjegyek. Inkább arról van szó, hogy Svájc hagyományőrzésből, talán kicsit különcködésből tarja a méretes bankjegyeket. Még a bankjegynyomda igazgatója is úgy gondolja, hogy ez egy nagyon szép bankjegy lesz, amellyel a legtöbb ember sosem fog találkozni.

Van ennél nagyobb is

Mindazonáltal ne gondoljuk, hogy nincs a svájci ezresnél nagyobb, sőt jóval nagyobb értékű bankjegy forgalomban. Két piciny ázsiai ország, ahol nem mellesleg hatalmas vagyonok halmozódnak föl, forgalomban tart egy-egy, közel hasonló értékű bankjegyet. Ezek a szingapúri 10 ezer dollár és a brunei 10 ezer ringit bankjegyek, értéküket az egyszerűség kedvéért forintban adjuk meg: több mint kétmillió.

10000 brunei ringitt, több mint 2 millió forintot ér

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!