2019. március 5. 19:11

Miközben mindenhol a készpénzforgalom csökkentése a cél, különösen a nagy bankjegyek tekintetében, addig Svájc ma bemutatja az új ezerfrankos bankjegyet. Felmerül a kérdés, hogy miért pont a fejlett Svájcnak van erre szüksége? Ráadásul létezik ennél sokkal nagyobb értékű bankjegy is, igaz, Ázsiában.

A készpénz visszaszorulása a trend

Hosszú vita után az Európai Központi Bank pár éve úgy döntött, hogy nem vonja be ugyan azonnal az 500 eurós bankjegyet, de nem is bocsát ki többet, így a meglévők szép lassan ki fognak kopni a használatból. A döntés háttere az volt, hogy egyrészt csökken a készpénz szerepe, másrészt az ilyen nagy címletet normál körülmények között senki nem használja, az leginkább pénzmosásra, bűncselekmények leplezésére jó.

Mindeközben nálunk is egyre nagyobb hangsúlyt helyez arra a kormány és az MNB, hogy csökkenjen az aránytalanul nagy készpénzállomány, bár nálunk legalább nincs túlzottan nagy értékű bankjegy, a legnagyobb címlet, a 20 ezres 65-70 eurót, 80 dollárt ér. Amerikában eleve a 100 dolláros a legnagyobb címlet, így egyértelműen látszik, hogy a világvalutáknál is és a kisebb nemzeti fizetőeszközöknél is a nagyobb címletek mellőzése a trend.

Névtelenség

Ehhez képest meglepő, hogy Svájc nem, hogy bevonná az 1000 frankost, de egyenesen megújítja, új változatot hoz forgalomba. Felmerül a kérdés, hogy miért pont Svájcban van erre szükség? Az egyik legfejlettebb országról van szó, ahol nem lehet gond az elektronikus pénzhasználat. Kétségtelen, hogy Svájc hosszú ideje egyfajta biztonsági menedékként szolgál a felhalmozott vagyonok számára: a névtelen számlák idejében sokan tartották svájci bankokban megtakarításaikat.

A névtelenségnek a pénzmosási szabályok miatt vége, így azt most már lényegében csak a készpénz biztosítja (na meg a kriptodevizák, de azok értéke 0-ig eshet, a svájci frank viszont meglehetősen időtálló eszköz). Ez lehet az egyik ok, amiért még igény mutatkozik a nagy címletekre, a másik viszont érdekes módon a svájciak egy részének a hozzáállása: szeretnének névtelenek maradni egyes vásárlásoknál, pontosabban azt, hogy ne legyen minden fizetésük követhetők.

Diszkrét úriemberek, különc ország

Ami Svájcban még nem ritkaság: előszeretettel vásárolnak ékszert, bizony drágább darabokat is, mégpedig a világ minden tájáról. Egy zürichi ékszerüzlet tulajdonosa elmondta a Bloombergnek, hogy időnként betérnek olyan úriemberek, akik ékszert vásárolnak barátnőjüknek, és kifejezetten jelzik, hogy ezt diszkréten szeretnék bonyolítani, ezért készpénzben fizetnek.

Persze mindez nem indokolná a különösen nagy bankjegyek forgalomban tartását: nem annyira tömeges az ekkora készpénzhasználat, hogy ahhoz ne felelnének meg mondjuk a 100 frankos bankjegyek. Inkább arról van szó, hogy Svájc hagyományőrzésből, talán kicsit különcködésből tarja a méretes bankjegyeket. Még a bankjegynyomda igazgatója is úgy gondolja, hogy ez egy nagyon szép bankjegy lesz, amellyel a legtöbb ember sosem fog találkozni.

Van ennél nagyobb is

Mindazonáltal ne gondoljuk, hogy nincs a svájci ezresnél nagyobb, sőt jóval nagyobb értékű bankjegy forgalomban. Két piciny ázsiai ország, ahol nem mellesleg hatalmas vagyonok halmozódnak föl, forgalomban tart egy-egy, közel hasonló értékű bankjegyet. Ezek a szingapúri 10 ezer dollár és a brunei 10 ezer ringit bankjegyek, értéküket az egyszerűség kedvéért forintban adjuk meg: több mint kétmillió.

10000 brunei ringitt, több mint 2 millió forintot ér

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.