2020. február 6. 11:35

Pedig már most is csúcsra járnak. Optimizmusát a CIB Alapkezelő arra alapozza, hogy szerinte továbbra is lazák maradhatnak a monetáris politikák, az ezzel járó alacsony kamatok miatt a befektetők a reálhozammal kecsegtető eszközöket kereshetik, köztük is a részvényeket.

A Magyar Állampapír Plusz elszívó hatását a CIB Alapkezelő is megérezte. Annak következtében, hogy sokan az ötéves lejáratú, évi közel 5 százalékos átlaghozamú új szuperkötvénybe csoportosították át a pénzeiket, az alapjaik által kezelt vagyon 2019-ben összességében 7,2 százalékkal csökkent – ismertette Komm Tibor, az alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

A rövid kötvények eleinte még nagyon jól teljesítettek, ami beigazolta az alapkezelő azon várakozását, hogy a befektetőket elsősorban az elérhető hozam érdekli, ezért hajlandók magasabb kockázatot is vállalni. A legnagyobb vesztesek végül a rövid kötvény- és ingatlanalapok voltak, de nem kímélte a változás az abszolút hozamú alapokat sem, a tőke- és árfolyamvédettek pedig vegyes teljesítményt nyújtottak, több alap sem fizetett hozamot.

Ami az idei kilátásokat illeti, a tőzsdéket az elmúlt év végén csúcsokra repítő tényezők – a hard Brexit elkerülése, a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború enyhülése és a változatlanul laza monetáris politikák – 2020-ban is éreztethetik a pozitív hatásukat a CIB Alapkezelő prognózisa szerint.

Bizonytalanságot okozhat azonban a koronavírus, még ha az egészségügyileg az első negyedévben meg is oldódhat, gazdasági hatásai azonban vélhetően hosszabb távon érvényesülhetnek – jelentette ki Hajdu Egon, a CIB Alapkezelő befektetési igazgatója. Nem várnak recessziót, inflációs nyomás nincs, így az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tovább lazíthat, amennyiben megakad a gazdaság növekedése.

Emellett a már említett kedvező évkezdet ellenére persze 2020-ban is megmaradnak az alapvető kockázatok, mint a kereskedelmi háború, a Brexit kedvezőtlen alakulása az év végi átmeneti időszakban, a Közel-Kelet geopolitikai konfliktusai és a novemberben esedékes amerikai elnökválasztás.

Mindezek ellenére a CIB Alapkezelőnél úgy vélik, még az idén is alapvetően részvénypiaci befektetésekkel lehet pozitív reálhozamra szert tenni, de az a 2019-essel szemben várhatóan kettő helyett már csak egyszámjegyű lehet. A teljesítményeket meghatározó összetevők – a monetáris politika, a likviditásbőség és a részvénypiaci eredménynövekedés – közül az utóbbiban látják a legnagyobb kockázatot.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.