<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Pedig már most is csúcsra járnak. Optimizmusát a CIB Alapkezelő arra alapozza, hogy szerinte továbbra is lazák maradhatnak a monetáris politikák, az ezzel járó alacsony kamatok miatt a befektetők a reálhozammal kecsegtető eszközöket kereshetik, köztük is a részvényeket.

A Magyar Állampapír Plusz elszívó hatását a CIB Alapkezelő is megérezte. Annak következtében, hogy sokan az ötéves lejáratú, évi közel 5 százalékos átlaghozamú új szuperkötvénybe csoportosították át a pénzeiket, az alapjaik által kezelt vagyon 2019-ben összességében 7,2 százalékkal csökkent – ismertette Komm Tibor, az alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

A rövid kötvények eleinte még nagyon jól teljesítettek, ami beigazolta az alapkezelő azon várakozását, hogy a befektetőket elsősorban az elérhető hozam érdekli, ezért hajlandók magasabb kockázatot is vállalni. A legnagyobb vesztesek végül a rövid kötvény- és ingatlanalapok voltak, de nem kímélte a változás az abszolút hozamú alapokat sem, a tőke- és árfolyamvédettek pedig vegyes teljesítményt nyújtottak, több alap sem fizetett hozamot.

Ami az idei kilátásokat illeti, a tőzsdéket az elmúlt év végén csúcsokra repítő tényezők – a hard Brexit elkerülése, a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború enyhülése és a változatlanul laza monetáris politikák – 2020-ban is éreztethetik a pozitív hatásukat a CIB Alapkezelő prognózisa szerint.

Bizonytalanságot okozhat azonban a koronavírus, még ha az egészségügyileg az első negyedévben meg is oldódhat, gazdasági hatásai azonban vélhetően hosszabb távon érvényesülhetnek – jelentette ki Hajdu Egon, a CIB Alapkezelő befektetési igazgatója. Nem várnak recessziót, inflációs nyomás nincs, így az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tovább lazíthat, amennyiben megakad a gazdaság növekedése.

Emellett a már említett kedvező évkezdet ellenére persze 2020-ban is megmaradnak az alapvető kockázatok, mint a kereskedelmi háború, a Brexit kedvezőtlen alakulása az év végi átmeneti időszakban, a Közel-Kelet geopolitikai konfliktusai és a novemberben esedékes amerikai elnökválasztás.

Mindezek ellenére a CIB Alapkezelőnél úgy vélik, még az idén is alapvetően részvénypiaci befektetésekkel lehet pozitív reálhozamra szert tenni, de az a 2019-essel szemben várhatóan kettő helyett már csak egyszámjegyű lehet. A teljesítményeket meghatározó összetevők – a monetáris politika, a likviditásbőség és a részvénypiaci eredménynövekedés – közül az utóbbiban látják a legnagyobb kockázatot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.