2019. június 18. 08:32
mfor.hu

Mészáros Lőrinc üzlettársa az általa alapított iKON Befektetési Alapkezelő Zrt.-vel és a résztulajdonában lévő KZF Vagyonkezelő Kft.-vel közösen 675,78 forintot fizetne a 20 forintos névértékű papírok darabjáért. A 4iG-részvények hétfőn 1148 forinton zártak a Budapesti Értéktőzsdén.

 

A kötelező nyilvános vételi ajánlat felügyeleti jóváhagyását tegnap kérték a Magyar Nemzeti Banktól. Annak áldását követően meg is indulhat az akció, a részvények megvásárlásához ugyanis versenyfelügyeleti eljárás lefolytatása nem szükséges - derül ki a 4iG ma reggel közzétett tőzsdei tájékoztatásából. 

Jászai Gellért Jászai Gellért

A 4iG jegyzett tőkéje 1,88 milliárd forint, amelyből 555 millió pénzbeli, 1,325 milliárd pedig nem pénzbeli hozzájárulás. A jegyzett tőkét 94 millió darab, egyenként 20 forint névértékű részvény testesíti meg, ebből 91,75 millió szavazásra jogosító, 2,25 millió pedig a cég saját tulajdonában álló papír.

Az iKON idén május 31-én jött létre 5 millió forintos alaptőkével, elsődlegesen befektetési alapok - köztük magántőkealapok - kezelésére. A KZF-et pedig 2017 februárjában alapították, alapvetően vagyonkezelésre. Tavaly nem folytatott érdemi tevékenységet, majd ez év elején megvette a Repro I. Magántőkealaptól a 4iG 22,57 százalékát megtestesítő részvénycsomagját. Amely mellé tőzsdén kívüli ügyletekkel további 9,45 százalékos pakettet vásárolt.

A kötelező nyilvános vételi ajánlatra - melynek lebonyolításával az MKB Bankot bízták meg - azért kerül sor, mert a KZF a 4iG további 2,5 százalékos részvénycsomagját is meg kívánja vásárolni, s eddig már 40,2 százaléknyi papír tulajdonjogának megszerzésére irányuló megállapodást kötött. Márpedig a tőkepiaci törvény 33 százalékos befolyás felett kötelezővé teszi a nyilvános vételi ajánlatot. Jelenleg Jászai Gellért, a iKON és a KZF együttes befolyása 32,8 százalék.  

Mivel a 180 napos átlagárral megegyező 676 forint körüli felvásárlási ajánlat bőven elmarad a a 4iG-részvények tegnapi záróárától (1148 forint), Jászai Gellért szerint túl sok racionalitás nem lenne abban, ha a részvényesek vételre ajánlanák fel a részvényeiket - jelentette ki a Világgazdaságnak.