<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p


			
		
		


		
		

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának cége által kezelt alap és az OTP-től 2020 nyarán kurtán-furcsán távozott Barna Zsolt által irányított MKB Bank-csoporthoz tartozó alap közösen szerez részesedést egy pécsi, gyógyászati termékek kiskereskedelmével foglalkozó társaságban.

Összefonódást jelentett be öt entitás a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) – derül ki a hatóság honlapjáról. A bejelentéshez csatolt összefoglaló szerint „a Bonitás Kockázati Tőkealap II. és a Solus I. Kockázati Tőkealap részesedést szerez a Phoenix Innovation Kft.-ben, aminek révén a Phoenix Innovation Kft. felett a Bonitás Kockázati Tőkealap II. és a Solus I. Kockázati Tőkealap közös irányítása jön létre.”

Kis hazánkban havonta több összefonódás bejelentésére is sor kerül. Erre azokat az egymással üzletelő feleket kötelezi a törvény, akik piaci súlya akkora, hogy a GVH-tól kell állásfoglalást kérniük, együttes szerepvállalásuk tekinthető-e versenyt korlátozó összefonódásnak.

Az, hogy most az összefonódások közül pont ezt emeljük ki, a szereplők személye indokolja. A Bonitás Kockázati Tőkealap II.-t az a Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzseli, amelynek egyedüli gazdája a Csányi Sándor OTP-vezér által kizárólagosan tulajdonolt Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. A Solus I. Kockázati Tőkealap pedig az MKB Bank csoportjába tartozik, egészen pontosan az alapot az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. menedzseli.

Csányi Sándor cége az egyik befektető. Fotó: MTICsányi Sándor cége az egyik befektető. Fotó: MTI

Nem csak az adja e tranzakció pikantériáját, hogy Csányi azt azt OTP-t irányítja, amelynek az MKB az egyik fő vetélytársa. Bár a piaci súlyukat kifejező mérlegfőösszegük alapján lapunk által elkészített 2020-as banki rangsorban hat hely választja el a két nagybankot egymástól, az OTP az 1., az MKB a 7. – előbbi mérlegfőösszege közel négyszer volt nagyobb az utóbbinál. Csakhogy az MKB éppen egyesülni készül az e listán 6. Takarékbankkal és 9. Budapest Bankkal, amely eredményeként létrejövő pénzintézet a második helyre léphet előre, magyarul, az OTP legnagyobb versenytársává válhat.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.