<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mindenki életében eljön az a pont, amikor végre-valahára megveszi álmai gépjárművét. Azt persze a vásárlás előtt jó tudni, hogy az átírás milyen költségekkel fog járni. Az átírás minden fontos pontját körbe fogjuk járni, sőt, azt is el fogjuk árulni, hogy hol és hogyan tudod legegyszerűbben ellenőrizni a gépjármű átírásának költségét. 

Természetesen az egész folyamat menetét is megtalálhatod lentebb, így ha épp kocsit vagy motort tervezel vásárolni, ne kattints sehova!

Mikor kell egyáltalán átírni?

Ha most veszed az első gépjárművedet, nem biztos, hogy egy szalon legújabb, még használatlan modelljét fogod beszerezni. Ez teljesen természetes, a legtöbben egy használt autóval kezdik, ami már “be van járatva”. A nem újonnan vett kocsikról nem véletlenül terjed az a szólás, hogy ezek már kinőtték a “gyerekbetegségeiket”! A legtöbb gépjármű az első néhány évét nem bírja ki anélkül, hogy egyszer-kétszer ne robbanna le valami miatt. Hiába adtál ki érte egy rakás pénzt, sajnos nem garancia arra, hogy nem lesz vele gond.

Szeretnéd elkerülni a legáltalánosabb kocsibajokat? Akkor érdemes egy használt kocsit beszerezned. Ezzel azonban együtt jár az is, hogy jó néhány papírmunkát el kell intézni. 

Milyen feladatok várnak rád, mielőtt boldogan használhatnád a négy- vagy kétkerekűd?

  • Fontos, hogy a kiválasztott új társad hivatalosan is a tiéd legyen. Ehhez kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell írni, és vagyonszerzési illetéket is kell fizetni. 

  • Az adásvételt követően 15 nap fog a rendelkezésedre állni, hogy az átírást elintézd. Ennek az a menete, hogy minden szükséges dokumentummal eljárást kezdeményezel a kormányablakban. A helyszínen kiállítják majd a forgalmi engedélyed, majd két héten belül postán meg fogod kapni a törzskönyvet is. 

  • Ezekre az iratokra lesz szükséged: adásvételi szerződés, a gépjármű korábbi engedélye, egy igazolás a KGFB megkötéséről, igazolás a mentességről vagy a vagyonszerzési illeték befizetéséről, a dokumentum, ami igazolja a gépjármű eredetiségét, a személyid vagy egyéb, a személyazonosságodat igazoló okmány. Ha nem te intézed az átírást személyesen, akkor egy meghatalmazásra is szükség lesz!

Honnan tudod, hogy az átírás mennyibe fog kerülni?

Ahhoz, hogy tudd, mennyit kell költened a törzskönyvre, az új forgalmira, az eredetiségvizsgára, a vagyonszerzési illetékre, azaz a gépjármű átírására, ahhoz jó néhány adat kelleni fog. Legegyszerűbb, ha magát az átírás költség kalkulációt a kiszamolo.com-ra bízod! Ha megadod a gépjármű fajtáját, gyártási évét, lökettérfogatát, teljesítményét, akkor az oldal a 2021 jogszabályoknak megfelelve pillanatok alatt kiszámolja, hogy melyik folyamat mennyibe fog kerülni.

Ne feledd, minden papír elintézéséhez idő kell, így mindenképp időben kezdd el szervezni az átírás minden részletét!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.