TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Mindenütt azt halljuk, hogy az aranyat és az ezüstöt azért vásárolják, mert nagy válság van, és biztos menedéket keresnek a befektetők. De vannak itt más, technikai ok is a háttérben, ugyanis kifogyhatnak a széfekben őrzött készletek a nagy kereslet hatására. Meglepően kevéssé csökkent áprilisban és márciusban a Németországban dolgozó magyarok száma, csak néhány százzal. Hallgassa meg a hangfelvételt.

Ezekről az aktuális témákról beszélt Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu szakújságírója a TrendFm Rádió Reggeli Monitor című műsorában.

Hétfőn történelmi csúcsot döntött az arany, 1940 dollár fölé is felment, az ezüst pedig szokatlanul nagy, hét százalékos ugrásokat produkált a napokban többször is. A sajtóban sűrűn ismételgetik a főbb okokat, mint a fontosabb nemzetközi jegybankok folyamatos pénznyomtatása, a kiszámíthatatlan, bizonytalan gazdasági helyzet, a biztonságos menedék iránti igény, a negatív reálkamatok. Van azonban egy olyan tényező, amelyről kevés szó esett, mégpedig a határidős piac sajátos működése is okozhat nagy árugrást.

Elfogynak az eladók az arany és ezüst piacán?

A határidős piacokon ugyanis fizikailag le kell szállítani a lejáratkor a fémet azoknak, akik még vételi pozícióban vannak. Ha pedig eljön a nap, lehet, hogy nem lesz elég fém a páncélszekrényekben. Emiatt a hagyományosan az eladói oldalon álló intézményi befektetők visszafogják magukat, alacsony tehát a kínálat, ez is hozzájárul az árrobbanáshoz.

Aranyrudak (fotó: BÁV) Aranyrudak (fotó: BÁV)

A másik téma az volt, hogy Ausztriában márciusban hatalmasat esett a magyar foglalkoztatottak száma. Ennek mintegy kétharmada azonban májusban és júniusban már visszajött. Annak idején tavasszal a magyar munkaerőből bocsátották el a legtöbbet, később azonban ugyanúgy honfitársaink kapták a legtöbb keletkező álláshelyet. Ezzel együtt is év/év alapon még negatív a szaldó, kevesebben dolgoznak júniusban, mint egy évvel korábban.

Kicsi volt a lemorzsolódás Németországban

Németországban viszont az az érdekes helyzet áll fenn, hogy áprilisban is több külföldi dolgozott, mint egy évvel korábban. A magyarokra ugyan ez nem igaz, de náluk meglepően alacsony, néhány száz fős volt a lemorzsolódás a márciusi és áprilisi karantén-hónapokban.

(A német és osztrák foglalkoztatási adatokról lásd: Még a koronavírus sem képes a kivándorlás megállítására?) (Az aranyról és ezüstről részletesebben írtunk: Megjött az arany új aranykora, vagy a dollár összeomlását látjuk?)

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.