2018. augusztus 13. 08:28

Az új támogatási rendszer egyik legnagyobb nyertese lehet a Felcsút a jelenleg ismert adatok alapján.

Idén nemzetközi minták alapján új támogatási rendszert alakított ki a Magyar Labdarúgó Szövetség, melynek központjában a tehetséges játékosok kinevelése áll. Bár korábban is létezett az úgynevezett "fiatal-szabály", ami az MLSZ szerint jó irányba tett lépés volt, viszont ez nem volt kellő ösztönzés minden profi klub számára.

Az új rendszerben minden 2007. január 1. után NB I, NB II, NB III-as felnőtt, vagy korosztályos válogatott tétmérkőzésen pályára lépő labdarúgó, vagy kiemelt, illetve a TOP5 európai bajnokság valamelyikében szereplő játékos egy objektív ponttáblázat alapján kiszámítható pontszámot kap. Külön pontszámot ér az Európa Liga és a Bajnokok Ligája mérkőzés is. Egy játékos produktivitási pontszáma úgy jön ki, hogy a játszott percek számát össze kell szorozni a produktivitási súllyal. A produktivitási súly legkisebb szorzója 0,25 (NB III – U19-es játékos), legmagasabb pedig 3 (Top 5 bajnokság, felnőtt A-válogatott mérkőzés).

Ezen pontokból pedig kialakul a sportegyesületek objektív sorrendje, ahol minden pont kereken 4000 forint támogatást ér. A mutató évad közben folyamatosan kiszámításra és közzétételre kerül. A zárásra minden évben május 31-én fog sor kerülni.

Mivel az új rendszer nyáron indult el, az MLSZ honlapján már elérhető a sportegyesületek és legproduktívabb játékosok aktuális rangsora, mely szolgál némi meglepetéssel.

Az élen toronymagasan (47 ezer pontos előnyt összeszedve) az MTK áll több mint 145 ezer ponttal, ami több mint 582 millió forint támogatást jelenthet. Mindez önmagában nem túl nagy meglepetés, hiszen a játékosok rangsorát az RB Leipzigben kapusként játszó, MTK-nevelés, Gulácsi Péter vezeti, sőt a negyedik helyet jelenleg a szintén MTK-s Bese Barnabás foglalja el.

 

Annál nagyobb meglepetés azonban a rangsor második helyzettje, egy olyan egyesület, mely nevének hallatán elsőre szinte biztos nem a fiatal játékosok szerepeltetése, sokkal inkább a tapasztalt, rutinos focisták felvásárlása áll. Igen, ez nem más, mint a felcsúti Puskás Akadémia. Mellesleg ha van olyan sportegyesület, amely nem szorulna rá erre a plusz párszázmillió forintra, akkor az pont a felcsúti lenne. Amellett ugyanis, hogy a TAO-támogatásokból eddig 19 milliárd forintot csatornázott be, az adakozó kedvű gazdasági társaságok is megdobták a Puskást 16 milliárd forinttal.

A Felcsút egyébként feltételezhetően sokkal jobban járt az új támogatási rendszerrel, hiszen eddig az NBI-es szerepléseik során szinte teljesen figyelmen kívül hagyták a "fiatal-szabály", és a mezőnyben a legutóbbi szezon során mindössze 26 percet volt pályán fiatal játékos, amiért aprópénznél többet nem kaphattak.

Forrás: MLSZ Forrás: MLSZ

Azt ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az MTK és a Puskás esetében is több érdekelt klub összevonásával született meg ez az eredmény, rajtuk kívül még 4 másik helyezettnél is ugyanígy kalkulálták a pontokat.

A ranglista harmadik helyére a Budapest Honvéd került közel 91 ezer ponttal, ami 363 millió forintos támogatás jelent az egyesületnek. Mindezt ráadásul úgy sikerült elérni, hogy a topjátékosok listájában mindössze egyetlen Honvéd-nevelésűt találni, a 8. helyen álló Gazdag Dánielt.

A rangsor legvégén jócskán lemaradva az Újpest és a Diósgyőr áll, ők átszámítva 146 és 133 millió forint támogatásra jogosultak a produktivitás alapján.

Forrás: MLSZ Forrás: MLSZ