TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Az adókedvezmény adhat lökést az önkéntes pénztáraknak.
 

Megnövekedhet az egyéni befizetések összege az önkéntes nyugdíjpénztáraknál és egészségpénztáraknál az év végén. Egyrészt, mert a tagok továbbra is bíznak a pénztárakban, másrészt így lehet a legjobban kihasználni az évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítést - hívja fel a figyelmet közleményében az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ, Pénztárszövetség).

Kravalik Gábor, az ÖPOSZ  elnöke Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke


Ez a kedvezmény vonzóbbá teszi a családok számára az egyik legjobb megtakarítási alternatívát jelentő pénztári megtakarításokat és várhatóan új belépőkkel is gyarapítja a kasszák tagságát. A pénztári megtakarítások segítségével ugyanis megkezdhetik az anyagilag biztosabb jövőre való felkészülést.


Egyértelműen bizonyították az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai a kasszákba vetett bizalmukat az elmúlt években, hiszen az egyéni befizetések összege látványosan gyarapodott. Például az idei első félévben a Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egyéni befizetések 16,8 százalékkal 28,8 milliárd forintra, az érintett egészségkasszáknál 25,6 százalékkal 10 milliárd forint fölé emelkedtek. A tagi befizetések látványos emelkedésében nagy szerepe van a pénztári befizetésekhez igénybe vehető adó-visszatérítésnek, amelyre egyre nagyobb igény mutatkozik.


Dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke szerint egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. az év utolsó hónapjai azért jelentenek különösen jó időszakot az egyéni befizetések és pénztárba történő belépés szempontjából, mert az érintettek így már jövőre igényelhetik az adó-visszatérítést. A Pénztárszövetség adatai is egyértelműen alátámasztják, hogy az év végi időszakban a legaktívabbak a tagok: 2016 és 2017 utolsó negyedévében is több mint 20 milliárd forint felett volt az egyéni befizetések összege, szemben az adott év korábbi negyedéveire jellemző 8,3-13,5 milliárdos összegeivel. Másként: a negyedéves befizetések megduplázódnak az év utolsó három hónapjában.


A Pénztárszövetség idei kutatásából kiderült, hogy napi pár 100 forintos spórolással a pénztárakon keresztül a tagok megteremthetik az egyéni céljaikhoz szükséges anyagi fedezetet. Az egészségpénztárak pedig nem csak a pénztári tagnak, hanem a családtagoknak is segítséget nyújtanak az egészségmegőrzésben és a váratlan helyzetekre való felkészülésben.”


A pénztárak teljesítményéről szólva az elnök azt mondta, hogy bár az alacsony kamatkörnyezet hatással van a kasszák teljesítményére, de ezt hosszú távon érdemes vizsgálni és ebből a szempontból kedvezőek az adatok:  másfél évtized alatt a teljes önkéntes nyugdíjpénztári szektor átlagosan évi 3,5 százalékos reálhozamot produkált. A Pénztárszövetség örömteli látná a tagság bővülését, ehhez azonban a pénztári szakemberek szerint a munkáltatók komolyabb szerepvállalására is szükség lenne, sok munkavállaló ugyanis csak a munkaadója segítségével tud belevágni a pénztári takarékoskodásba.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.