2018. november 4. 07:28
mfor.hu

Az adókedvezmény adhat lökést az önkéntes pénztáraknak.
 

Megnövekedhet az egyéni befizetések összege az önkéntes nyugdíjpénztáraknál és egészségpénztáraknál az év végén. Egyrészt, mert a tagok továbbra is bíznak a pénztárakban, másrészt így lehet a legjobban kihasználni az évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítést - hívja fel a figyelmet közleményében az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ, Pénztárszövetség).

Kravalik Gábor, az ÖPOSZ  elnöke Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke


Ez a kedvezmény vonzóbbá teszi a családok számára az egyik legjobb megtakarítási alternatívát jelentő pénztári megtakarításokat és várhatóan új belépőkkel is gyarapítja a kasszák tagságát. A pénztári megtakarítások segítségével ugyanis megkezdhetik az anyagilag biztosabb jövőre való felkészülést.


Egyértelműen bizonyították az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai a kasszákba vetett bizalmukat az elmúlt években, hiszen az egyéni befizetések összege látványosan gyarapodott. Például az idei első félévben a Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egyéni befizetések 16,8 százalékkal 28,8 milliárd forintra, az érintett egészségkasszáknál 25,6 százalékkal 10 milliárd forint fölé emelkedtek. A tagi befizetések látványos emelkedésében nagy szerepe van a pénztári befizetésekhez igénybe vehető adó-visszatérítésnek, amelyre egyre nagyobb igény mutatkozik.


Dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke szerint egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. az év utolsó hónapjai azért jelentenek különösen jó időszakot az egyéni befizetések és pénztárba történő belépés szempontjából, mert az érintettek így már jövőre igényelhetik az adó-visszatérítést. A Pénztárszövetség adatai is egyértelműen alátámasztják, hogy az év végi időszakban a legaktívabbak a tagok: 2016 és 2017 utolsó negyedévében is több mint 20 milliárd forint felett volt az egyéni befizetések összege, szemben az adott év korábbi negyedéveire jellemző 8,3-13,5 milliárdos összegeivel. Másként: a negyedéves befizetések megduplázódnak az év utolsó három hónapjában.


A Pénztárszövetség idei kutatásából kiderült, hogy napi pár 100 forintos spórolással a pénztárakon keresztül a tagok megteremthetik az egyéni céljaikhoz szükséges anyagi fedezetet. Az egészségpénztárak pedig nem csak a pénztári tagnak, hanem a családtagoknak is segítséget nyújtanak az egészségmegőrzésben és a váratlan helyzetekre való felkészülésben.”


A pénztárak teljesítményéről szólva az elnök azt mondta, hogy bár az alacsony kamatkörnyezet hatással van a kasszák teljesítményére, de ezt hosszú távon érdemes vizsgálni és ebből a szempontból kedvezőek az adatok:  másfél évtized alatt a teljes önkéntes nyugdíjpénztári szektor átlagosan évi 3,5 százalékos reálhozamot produkált. A Pénztárszövetség örömteli látná a tagság bővülését, ehhez azonban a pénztári szakemberek szerint a munkáltatók komolyabb szerepvállalására is szükség lenne, sok munkavállaló ugyanis csak a munkaadója segítségével tud belevágni a pénztári takarékoskodásba.