3p

Mi lesz a Corvinus Egyetemmel, ha egy évben a Mol vagy a Richter nem fizet osztalékot, ad absurdum egyik sem? Ez a kérdés annak kapcsán, hogy a kormány úgy döntött, e két forrásra alapozza az egyetem finanszírozását.

Bár a Corvinust fenntartó alapítvány (Maecenas Universitatis Corvini) vagyona a Mol és a Richter 10-10 százalékos – jelenleg az állam tulajdonában lévő – részvénypakettjéből jön létre, aminek értéke jelenleg körülbelül 380 milliárd forint, a papírokat nem adhatja el, azoknak kizárólag a hozamait, vagyis az osztalékait használhatja fel. Márpedig volt olyan periódus, 2008-2010 között, amikor a Mol nem fizetett osztalékot. Aminek megismétlődése azért jelentene nagy érvágást a Corvinusnak, mert a két cég által 2018-ban – a 2017-es üzleti évük után – együttesen fizetett 10,66 milliárd forintos osztalék csaknem 90 százalékát a Mol adta. Ami egyébként nagyobb annál az összegnél, mint amekkora állami támogatásból a Corvinus most gazdálkodik – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a portfolio.hu-nak adott interjúban. Hogy pontosan mennyivel, azt nem tudni, az mfor.hu azt olvasta ki a költségvetésből, hogy az állam 5 milliárd forintot adott a Corvinusnak.

A részvények eladása szóba sem jöhet
A részvények eladása szóba sem jöhet

A Richternél az osztalékfizetés elmaradására nem volt példa, nem is lehetett, a gyógyszergyárak ugyanis hagyományos osztalékfizetőknek számítanak. Fejlesztési igényük kielégítéséhez ugyanis általában nem kell hozzányúlniuk eredménytartalékukhoz. Más a helyzet a Molnál, amely ugyan nem volt veszteséges 2008-2010 között, ám kellett a pénz a beruházásokra, külföldi terjeszkedésre (éppen akkor növelték a horvátországi INA-ban lévő részesedésüket), miközben még a 2008-as válság lehetséges következményei miatt is tettek félre.  

Nem tudjuk, mi szerepel az egyetem és az állam közötti megállapodásban, hogyan biztosítják azt, hogy az osztalék esetleges elmaradása se akassza meg a Corvinus működését (kerestük az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztériumot, amint választ kapunk, természetesen közöljük). Mindenesetre az egyik megoldás az lehetne, hogy a most még törzsrészvényekben megtestesülő 10 százalékos pakettet osztalékelsőbbségi papírokká alakítanák át. Ezek lényege ugyanis, hogy évente előre meghatározott, fix osztalékot fizetnek, akkor is, ha a cég a törzsrészvények tulajdonosainak nem juttat a nyereségéből, vagy az eredménytartalékából. Cserébe az osztalékelsőbbségi részvények tulajdonosai lemondanak a szavazati jogukról.

Szakértők szerint ugyan az is megoldás lehetne, ha osztalékfizetés elmaradása esetén az alapítvány eladhatna a Mol- és Richter-részvényeiből. Erre azonban aligha van lehetőség: a Corvinus az alapítói vagyont nem adhatja el, annak mindig a tulajdonában kell maradnia, így biztosítható ugyanis az egyetem hosszú távú finanszírozása – tette egyértelművé Palkovics László mai sajtótájékoztatóján.

A Richter- és a Mol-pakett átkerülése az államháztartásból az alapítványhoz egyébként minden bizonnyal az állami vagyonmérleget is befolyásolja, kérdés, hogyan. Reméljük, hamarosan erre is választ kapunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!