2019. február 11. 18:52

Mi lesz a Corvinus Egyetemmel, ha egy évben a Mol vagy a Richter nem fizet osztalékot, ad absurdum egyik sem? Ez a kérdés annak kapcsán, hogy a kormány úgy döntött, e két forrásra alapozza az egyetem finanszírozását.

Bár a Corvinust fenntartó alapítvány (Maecenas Universitatis Corvini) vagyona a Mol és a Richter 10-10 százalékos – jelenleg az állam tulajdonában lévő – részvénypakettjéből jön létre, aminek értéke jelenleg körülbelül 380 milliárd forint, a papírokat nem adhatja el, azoknak kizárólag a hozamait, vagyis az osztalékait használhatja fel. Márpedig volt olyan periódus, 2008-2010 között, amikor a Mol nem fizetett osztalékot. Aminek megismétlődése azért jelentene nagy érvágást a Corvinusnak, mert a két cég által 2018-ban – a 2017-es üzleti évük után – együttesen fizetett 10,66 milliárd forintos osztalék csaknem 90 százalékát a Mol adta. Ami egyébként nagyobb annál az összegnél, mint amekkora állami támogatásból a Corvinus most gazdálkodik – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a portfolio.hu-nak adott interjúban. Hogy pontosan mennyivel, azt nem tudni, az mfor.hu azt olvasta ki a költségvetésből, hogy az állam 5 milliárd forintot adott a Corvinusnak.

A részvények eladása szóba sem jöhet A részvények eladása szóba sem jöhet

A Richternél az osztalékfizetés elmaradására nem volt példa, nem is lehetett, a gyógyszergyárak ugyanis hagyományos osztalékfizetőknek számítanak. Fejlesztési igényük kielégítéséhez ugyanis általában nem kell hozzányúlniuk eredménytartalékukhoz. Más a helyzet a Molnál, amely ugyan nem volt veszteséges 2008-2010 között, ám kellett a pénz a beruházásokra, külföldi terjeszkedésre (éppen akkor növelték a horvátországi INA-ban lévő részesedésüket), miközben még a 2008-as válság lehetséges következményei miatt is tettek félre.  

Nem tudjuk, mi szerepel az egyetem és az állam közötti megállapodásban, hogyan biztosítják azt, hogy az osztalék esetleges elmaradása se akassza meg a Corvinus működését (kerestük az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztériumot, amint választ kapunk, természetesen közöljük). Mindenesetre az egyik megoldás az lehetne, hogy a most még törzsrészvényekben megtestesülő 10 százalékos pakettet osztalékelsőbbségi papírokká alakítanák át. Ezek lényege ugyanis, hogy évente előre meghatározott, fix osztalékot fizetnek, akkor is, ha a cég a törzsrészvények tulajdonosainak nem juttat a nyereségéből, vagy az eredménytartalékából. Cserébe az osztalékelsőbbségi részvények tulajdonosai lemondanak a szavazati jogukról.

Szakértők szerint ugyan az is megoldás lehetne, ha osztalékfizetés elmaradása esetén az alapítvány eladhatna a Mol- és Richter-részvényeiből. Erre azonban aligha van lehetőség: a Corvinus az alapítói vagyont nem adhatja el, annak mindig a tulajdonában kell maradnia, így biztosítható ugyanis az egyetem hosszú távú finanszírozása – tette egyértelművé Palkovics László mai sajtótájékoztatóján.

A Richter- és a Mol-pakett átkerülése az államháztartásból az alapítványhoz egyébként minden bizonnyal az állami vagyonmérleget is befolyásolja, kérdés, hogyan. Reméljük, hamarosan erre is választ kapunk.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.