Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Mi lesz a Corvinus Egyetemmel, ha egy évben a Mol vagy a Richter nem fizet osztalékot, ad absurdum egyik sem? Ez a kérdés annak kapcsán, hogy a kormány úgy döntött, e két forrásra alapozza az egyetem finanszírozását.

Bár a Corvinust fenntartó alapítvány (Maecenas Universitatis Corvini) vagyona a Mol és a Richter 10-10 százalékos – jelenleg az állam tulajdonában lévő – részvénypakettjéből jön létre, aminek értéke jelenleg körülbelül 380 milliárd forint, a papírokat nem adhatja el, azoknak kizárólag a hozamait, vagyis az osztalékait használhatja fel. Márpedig volt olyan periódus, 2008-2010 között, amikor a Mol nem fizetett osztalékot. Aminek megismétlődése azért jelentene nagy érvágást a Corvinusnak, mert a két cég által 2018-ban – a 2017-es üzleti évük után – együttesen fizetett 10,66 milliárd forintos osztalék csaknem 90 százalékát a Mol adta. Ami egyébként nagyobb annál az összegnél, mint amekkora állami támogatásból a Corvinus most gazdálkodik – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a portfolio.hu-nak adott interjúban. Hogy pontosan mennyivel, azt nem tudni, az mfor.hu azt olvasta ki a költségvetésből, hogy az állam 5 milliárd forintot adott a Corvinusnak.

A részvények eladása szóba sem jöhetA részvények eladása szóba sem jöhet

A Richternél az osztalékfizetés elmaradására nem volt példa, nem is lehetett, a gyógyszergyárak ugyanis hagyományos osztalékfizetőknek számítanak. Fejlesztési igényük kielégítéséhez ugyanis általában nem kell hozzányúlniuk eredménytartalékukhoz. Más a helyzet a Molnál, amely ugyan nem volt veszteséges 2008-2010 között, ám kellett a pénz a beruházásokra, külföldi terjeszkedésre (éppen akkor növelték a horvátországi INA-ban lévő részesedésüket), miközben még a 2008-as válság lehetséges következményei miatt is tettek félre.  

Nem tudjuk, mi szerepel az egyetem és az állam közötti megállapodásban, hogyan biztosítják azt, hogy az osztalék esetleges elmaradása se akassza meg a Corvinus működését (kerestük az illetékes Innovációs és Technológiai Minisztériumot, amint választ kapunk, természetesen közöljük). Mindenesetre az egyik megoldás az lehetne, hogy a most még törzsrészvényekben megtestesülő 10 százalékos pakettet osztalékelsőbbségi papírokká alakítanák át. Ezek lényege ugyanis, hogy évente előre meghatározott, fix osztalékot fizetnek, akkor is, ha a cég a törzsrészvények tulajdonosainak nem juttat a nyereségéből, vagy az eredménytartalékából. Cserébe az osztalékelsőbbségi részvények tulajdonosai lemondanak a szavazati jogukról.

Szakértők szerint ugyan az is megoldás lehetne, ha osztalékfizetés elmaradása esetén az alapítvány eladhatna a Mol- és Richter-részvényeiből. Erre azonban aligha van lehetőség: a Corvinus az alapítói vagyont nem adhatja el, annak mindig a tulajdonában kell maradnia, így biztosítható ugyanis az egyetem hosszú távú finanszírozása – tette egyértelművé Palkovics László mai sajtótájékoztatóján.

A Richter- és a Mol-pakett átkerülése az államháztartásból az alapítványhoz egyébként minden bizonnyal az állami vagyonmérleget is befolyásolja, kérdés, hogyan. Reméljük, hamarosan erre is választ kapunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.