<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Egy másfajta feszültség is kialakulhat, ha tényleg elindulnak az orosz csapatok.

Az orosz-ukrán feszültség egyre nagyobb, a Kijevet támogató NATO-országok kíber-fenyegetettsége ugyancsak az egekbe szökhet egy orosz kíbertámadás miatt - figyelmeztetett az AP amerikai hírügynökség hétfőn.

(fotó: pixabay.com)(fotó: pixabay.com)

Az úgynevezett kritikus infrastrukúrák (közellátási rendszerek, informatikai hálózatok) kerülhetnek Moszkva célkeresztjébe sok nyugat-európai országban és az Egyesült Államokban. Az elmúlt években rengeteg incidens történt és ezek gyakran megtorlatlanok voltak.

"A szabályok homályosak, nem tudni mit szabad és mit nem ezen a téren.” - figyelmeztetett Max Smeets, az Európai Kíberkonfliktus-kutató Kezdeményezés igazgatója.

Az Egyesült Államok és más NATO-államok rendkívül kemény szankciókkal fenyegették meg Oroszországot, ha megtámadná Ukrajnát, de nem tudni, hogy ezeket akkor is bevetnék-e, ha Ukrajna kritikus infrastruktúráját is célba venné Putyin hadserege.

Ha a Nyugat keményen válaszolna az orosz agresszióra, akkor Moszkva akár a kíbertérben is soha nem látott méretű és intenzitású csapásokat mérne a szövetségesekre. Márpedig egy ilyen lépés Wahington részéről erős választ hozna.” – fűzte hozzá a portál. Felteszi azonban a kérdést: Mi történik, ha Putyin csak az európai NATO-tagállamokat támadja meg ilyen módon?

A NATO 5-ös cikkelye szerint ha bármely tagállamot támadás éri, az az egész szervezet elleni támadásnak minősül. De nem tudni, hogyan vonatkozik ez a kíbertámadásra. Az államok által támogatott hackelésre nem vonatkozik semmiféle fegyverzetkorlátozási egyezmény, egyébként is nehéz gyorsan detektálni a kíbertámadót.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.