2018. április 17. 19:31
mfor.hu

A magyar származású milliárdos a pénzpiacok kapcsán tett meglepő lépést, ami ráadásul szembe megy a Wall Street általános felfogásával.

Magyarországon ugyan az utóbbi időben Soros György neve leginkább, mint zsoldosvezér, illetve kerítésbontó kontextusban került elő, a pénzügyi szakember idejét nem is ezekkel, hanem a piacok tanulmányozásával tölti. Megállapításait ugyan nem mindig fogadja egyetértés, ám amióta a 90-es évek elején a világ egyik leghíresebb, illetve más perspektívából hírhedtebb devizapiaci tranzakcióját végrehajtotta, a véleménye komoly médiafigyelmet kap.

Éppen az angol font közismert 1992-es bedöntése miatt, ha "megfújja a kürtöket" a tőzsdeguru, akkor sokan igyekeznek vele tartani, és olyan irányba spekulálni, amerre ő is megy. Most viszont úgy tűnik, nem csak a Wall Street nagyágyúinak véleményével, de sajátjával is szembe megy. A Soros Fund Management ugyanis immár kriptoeszközökbe is fektet.

Elsőre ez talán nem lenne meglepő, hiszen a Bitcoin kereskedelemben viszonylag nagy forgalmat bonyolít le, emellett a legnagyobb tőzsdéken olyan derivatív termékek születtek, amelyek révén a leghíresebb kriptoeszköz árfolyamára lehet kereskedni. Egy spekuláns számára az is csábító, hogy ezek a pénzügyi termékek komoly árfolyammozgásokat produkálnak, így meglehetősen rövid idő alatt óriási nyereségre tehet szert, aki egy-egy megugrás előtt jókor vesz, vagy elad mielőtt komoly visszaesések jönnek.

A furcsa a történetben az, hogy néhány hónapja Soros nagyon lehúzta a Bitcoint, kvázi pilótajátéknak titulálva. Az év elején Soros buboréknak nevezte a kriptopénzeket, melyek értéke előtte éveken át gyakorlatilag emelkedett. Hozzátéve, hogy a Bitcoint ráadásul nem is lehet pénzként címkézni, mert képtelen volt az értéket tartani. A tőzsdecápa nem volt egyedül a véleményével, hiszen többek között JPMorgan Chase vezérigazgatója Jamie Dimon is hasonló megjegyzésekkel illette a Bitcoint, ahogy a világ leggazdagabb tőzsdei befektetője Warren Buffet is meglehetősen lesújtó véleményt mondott. A milliárdos üzletember januárban úgy nyilatkozott, biztosra veszi, hogy sírással végződik a kriptopénzek története, szerinte a befektetők elveszik a pénzük nagy részét. Ennek megfelelően ő ahhoz tartotta magát, hogy semennyi Bitcon vagy más kriptopénz befektetéssel ne rendelkezzen.

A végén vajon ki nevet? (MTI fotó: Mohai Balázs) A végén vajon ki nevet? (MTI fotó: Mohai Balázs)

Azt sem akkor, sem utólag nem lehet megállapítani, hogy a nagy pénzügyi szakemberek véleménye mennyire esett latba, de a Bitcoin árfolyama a december közepi rekord után folyamatosan esett. Az egyes kommentárok mellett azonban figyelembe kell venni, hogy sok befektetőt tántorítottak el a világszerte bevezetett szabályok és szigorítások, amely a kriptoeszközök értékvesztését felgyorsította.

Most viszont könnyen lehet, hogy a Bitcoin pozitív lökést kapott Sorostól. A nevét viselő alap ugyanis április 6-án döntött arról, hogy változik a befektetési politikája, és az új eszközöket felvehetik a portfólióba. Aznap a korábbi időszakban gyengén muzsikáló Bitcoin megtáltosodott, és lokális mélypontjáról elindult felfelé. Az akkori 6500 dollárról néhány nap alatt a 8000 dollár fölé kapaszkodott.


Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Sorosék vásároltak-e, és ha igen milyen értékben, arról viszont voltak hírek, hogy egyre több gazdag helyezi tőkéjének egy részét Bitcoinba. Egy korábbi adat szerint ugyanis a befektetési bankok vezetői hiába intenek óvatosságra ezekkel kapcsolatban, az utóbbi időszakban épp ezek az intézmények lettek az egyik legkomolyabb vásárlói a kriptovalutáknak. A komoly vagyonnal rendelkezők ugyanis saját viszonylatukban kisebb, ám összességében tetemes összeget fektetnek többek között Bitcoinba.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.