2018. április 17. 19:31
mfor.hu

A magyar származású milliárdos a pénzpiacok kapcsán tett meglepő lépést, ami ráadásul szembe megy a Wall Street általános felfogásával.

Magyarországon ugyan az utóbbi időben Soros György neve leginkább, mint zsoldosvezér, illetve kerítésbontó kontextusban került elő, a pénzügyi szakember idejét nem is ezekkel, hanem a piacok tanulmányozásával tölti. Megállapításait ugyan nem mindig fogadja egyetértés, ám amióta a 90-es évek elején a világ egyik leghíresebb, illetve más perspektívából hírhedtebb devizapiaci tranzakcióját végrehajtotta, a véleménye komoly médiafigyelmet kap.

Éppen az angol font közismert 1992-es bedöntése miatt, ha "megfújja a kürtöket" a tőzsdeguru, akkor sokan igyekeznek vele tartani, és olyan irányba spekulálni, amerre ő is megy. Most viszont úgy tűnik, nem csak a Wall Street nagyágyúinak véleményével, de sajátjával is szembe megy. A Soros Fund Management ugyanis immár kriptoeszközökbe is fektet.

Elsőre ez talán nem lenne meglepő, hiszen a Bitcoin kereskedelemben viszonylag nagy forgalmat bonyolít le, emellett a legnagyobb tőzsdéken olyan derivatív termékek születtek, amelyek révén a leghíresebb kriptoeszköz árfolyamára lehet kereskedni. Egy spekuláns számára az is csábító, hogy ezek a pénzügyi termékek komoly árfolyammozgásokat produkálnak, így meglehetősen rövid idő alatt óriási nyereségre tehet szert, aki egy-egy megugrás előtt jókor vesz, vagy elad mielőtt komoly visszaesések jönnek.

A furcsa a történetben az, hogy néhány hónapja Soros nagyon lehúzta a Bitcoint, kvázi pilótajátéknak titulálva. Az év elején Soros buboréknak nevezte a kriptopénzeket, melyek értéke előtte éveken át gyakorlatilag emelkedett. Hozzátéve, hogy a Bitcoint ráadásul nem is lehet pénzként címkézni, mert képtelen volt az értéket tartani. A tőzsdecápa nem volt egyedül a véleményével, hiszen többek között JPMorgan Chase vezérigazgatója Jamie Dimon is hasonló megjegyzésekkel illette a Bitcoint, ahogy a világ leggazdagabb tőzsdei befektetője Warren Buffet is meglehetősen lesújtó véleményt mondott. A milliárdos üzletember januárban úgy nyilatkozott, biztosra veszi, hogy sírással végződik a kriptopénzek története, szerinte a befektetők elveszik a pénzük nagy részét. Ennek megfelelően ő ahhoz tartotta magát, hogy semennyi Bitcon vagy más kriptopénz befektetéssel ne rendelkezzen.

A végén vajon ki nevet? (MTI fotó: Mohai Balázs) A végén vajon ki nevet? (MTI fotó: Mohai Balázs)

Azt sem akkor, sem utólag nem lehet megállapítani, hogy a nagy pénzügyi szakemberek véleménye mennyire esett latba, de a Bitcoin árfolyama a december közepi rekord után folyamatosan esett. Az egyes kommentárok mellett azonban figyelembe kell venni, hogy sok befektetőt tántorítottak el a világszerte bevezetett szabályok és szigorítások, amely a kriptoeszközök értékvesztését felgyorsította.

Most viszont könnyen lehet, hogy a Bitcoin pozitív lökést kapott Sorostól. A nevét viselő alap ugyanis április 6-án döntött arról, hogy változik a befektetési politikája, és az új eszközöket felvehetik a portfólióba. Aznap a korábbi időszakban gyengén muzsikáló Bitcoin megtáltosodott, és lokális mélypontjáról elindult felfelé. Az akkori 6500 dollárról néhány nap alatt a 8000 dollár fölé kapaszkodott.


Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Sorosék vásároltak-e, és ha igen milyen értékben, arról viszont voltak hírek, hogy egyre több gazdag helyezi tőkéjének egy részét Bitcoinba. Egy korábbi adat szerint ugyanis a befektetési bankok vezetői hiába intenek óvatosságra ezekkel kapcsolatban, az utóbbi időszakban épp ezek az intézmények lettek az egyik legkomolyabb vásárlói a kriptovalutáknak. A komoly vagyonnal rendelkezők ugyanis saját viszonylatukban kisebb, ám összességében tetemes összeget fektetnek többek között Bitcoinba.