2019. augusztus 27. 16:19
mfor.hu

Úgy tűnik, gigaösszeolvadás jöhet a dohánygyár szektorban, a világ legnagyobb vállalata, megveheti a piac negyedik szereplőjét. Érdekesség, hogy az érintettek, a Philip Morris és az Altria egykoron egy egységet képeztek.

Bő 15 évvel ezelőtt PR okokból lett a Philip Morris amerikai részlegéből Altria Group, amely döntően az USA piacán tevékenykedett azóta. A világ más részein folytatott dohányipari tevékenységet pedig az eredeti nevén végezte a vállalat (Philip Morris International). Noha a dohányzást számos országban folyamatosan szigorították, mindkét vállalat igen sikeresen működik hosszú idő óta. A részvényesek a növekvő árfolyamok mellett a rendszeresen viszonylag magas osztaléknak is örülhettek. Mindkét vállalat tagja annak az "exkluzív klubnak" amely legalább két évtizede folyamatosan emeli a tulajdonosoknak fizetendő osztalékot.

Ráadásul az elmúlt időszakban új invencióként megjelenő dohánytermékek, mint amilyen az egyes állítások szerint kisebb egészségügyi kockázatokkal járó elektromos füstölnivaló (IQOS), a fiatalabbak körében is népszerűvé tette újra ezt a tevékenységet.

Kedden a Philip Morris International Inc. megerősítette, hogy egyesülési tárgyalásokat folytatnak az Altria vezetésével. Amennyiben ez létrejönne, úgy ismét egy kézbe kerülnének az egykor szétválasztott vállalatok. Ezek a megbeszélések bármilyen megállapodást vagy tranzakciót eredményezhetnek, de eredmény nélkül is zárulhatnak a tárgyalások - figyelmeztett közleményében a Philip Morris.Az óvatos kijelentés ellenére a piacok készpénznek veszik az egyesülést, és hevesen reagált mindkét papír árfolyama. Az erőteljesebb szabályzói keretek között működő Altia (MO) számára a befektetők szerint egy ilyen lépés új lehetőségeket nyitna, nem véletlenül ugrott meg a kurzusa 9 százalékkal. Az első reakciók szerint a Philip Morris (PM) viszont több nyűgöt, mint lehetőséget  vesz a tranzakcióval a nyakába, emiatt a keddi kereskedésben 5 százalékkal esett a részvény árfolyama.


Find more statistics at Statista

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.