2019. február 6. 13:59

Tíz éve nem ütöttek nyélbe annyi, 5 milliárd dollárt meghaladó értékű vállalat-adásvételi ügyletet, mint 2018-ban – derül ki az Allen & Overy nemzetközi ügyvédi iroda legfrissebb elemzéséből. S az idei évet illetően is optimisták.

A geopolitikai bizonytalanságok, a Brexit és az amerikai-kínai kereskedelmi háború ellenére az elmúlt évben sem torpant meg a vállalatfelvásárlási láz – jelentette ki az Allen & Overy budapesti partnere, Lengyel Zoltán. Ezt segítette a viszonylag kedvező tőkepiaci környezet, valamint a könnyen elérhető finanszírozás.

A kisállat-eledelt gyártó Partner in Pet Food felvásárlása volt a csúcs idehaza A kisállat-eledelt gyártó Partner in Pet Food felvásárlása volt a csúcs idehaza

Fotó: Real Deals

A tranzakciók több mint a felét a cégek aukción adták el, ami azt mutatja, hogy volt érdeklődés a felkínált vállalatok iránt, így az eladók is magabiztosabban választhatták az aukciós értékesítési formát, aminek révén persze magasabb árat is elérhettek.

Érdekes, hogy tavaly már nem csak a stratégiai befektetők, hanem egyre inkább a magántőke-alapok is olyan befektetési célpontokat keresnek, amelyek beleillenek a meglévő portfoliójukba. Sikeresek is voltak, az aukciók csaknem a felét nyerték meg a magántőke-alapok, ami Lengyel Zoltán szerint többségében ennek a viszonylag új stratégiának volt köszönhető. No meg annak, hogy az árakban is versenyre tudtak kelni a stratégiai befektetőkkel, akik hajlamosak túlfizetni a cégeket. Az Egyesült Királyság után a legtöbb aukciós vállalatértékesítésre Kelet-Közép-Európában került sor.

Érdekes, hogy még az sem vetette vissza a vállalatfelvásárlásokat és -egyesüléseket (angol rövidítésén: M&A), hogy világszerte egyre jobban terjed a protekcionizmus. Nemcsak Ázsiában, hanem Németországban és Franciaországban is korlátozzák a külföldi befektetők személyét – s tavaly már Magyarország is hozott ilyen intézkedéseket. 

Kelet-Közép-Európában az M&A-tranzakciók összértéke 2018-ban tovább növekedett, ennek ellenére a befektetők még mindig bizonytalanul ítéli meg a régió kilátásait. Magyarországon az egyik legjelentősebb ügylet az volt, amelynek keretében a Cinven nemzetközi magántőke-befektető társaság 607 millió dollárért felvásárolta a magyar kisállat-eledelt gyártó Partner in Pet Food-ot. De az élénk magyarországi ingatlanpiac a hitelportfoliók iránti érdeklődést is felpörgette. A svéd Intrum Justitia és a Raiffeisen Bank például az Aegon Hitel Zrt. részvényeit, illetve annak jelzáloghitel-portfolióját vásárolta meg 2018-ban. 

Globálisan sok társaság vett technológiai cégeket. Hogy ne érjék a vevőket később meglepetések, számos vevő kötött olyan megállapodást, miszerint a vételárat szakaszosan, bizonyos feltételek teljesülése esetén fizetik ki a vevőknek. Az ellen pedig egyre többen kötnek biztosítást, ha esetleg akár évekkel később is csontvázak hullanának ki. Míg hat éve még csak a felvásárlások 7 százalékában próbálták a vevők bebiztosítani magukat az előre nem látható események ellen, addig ma már a 70 százalékában. Ugyanez az arány a kelet-közép-európai régióban 33 százalék volt a magunk mögött hagyott évben.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.