<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

A háborútól és a 400 forintos eurótól többen megijedtek, mint a fél éve tartó kamatemelési ciklustól és az egyre magasabb inflációs számoktól, 2012 óta nem látszik akkora törés az állampapír-vásárlási kedvben, mint most. A bányarészvények lehetnek a következő évek befektetési slágerei.

A tavaly nyár eleje óta tartó hazai kamatemelési ciklusra, az egyre magasabb és magasabb inflációs számokra sokáig alig reagáltak a magyar háztartások. A fix kamatozású MÁP Plusz lakossági államkötvények heti eladásai még ősszel is elérték párszor a 40-50 milliárd forintot, ez év elején pedig a 20-25 milliárdot – monda el Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa a TrendFM reggeli adásában.

Az orosz invázió és a 400 forintos euró azonban jól láthatóan megijesztette a kisbefektetők jelentős részét. A MÁP Plusz-eladások nagyon gyorsan visszaestek az egy számjegyű tartományba, a legutóbbi adat már csak heti négymilliárd forint volt. Sőt rengetegen vissza is váltották a kötvényeiket, és jó esetben inflációkövető PMÁP kötvényeket vettek rajta, rosszabb esetben valahová teljesen máshová vitték a pénzt.

Évtizedes folyamat tört meg

Nagyjából 2012 óta, amikor az állam úgy döntött, hogy a bankbetétekhez és az intézményi befektetőknek kínált állampapírokhoz képest is többet fizet a lakossági állampapírokra, folyamatosan nőtt a lakossági állampapírok állománya. Ebben most látszik az első nagyobb törés a háború óta.

Milyen lehetőségei vannak annak, aki most be szeretne fektetni, forintban, illetve euróban? – erről is szólt a beszélgetés.

Mire jó a bányarészvény?

Az adás második részében pedig arról volt szó, miért lehet jobb a bányarészvények vásárlása, mint az árupiaci befektetések más fajtái. Miért alakulhat ki a jelenleginél is nagyobb hiány energiahordozókból és egyes fémekből, ami a mostaninál is jóval magasabb árszinteket eredményezhet néhány éven belül.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Egyes nyersanyagok és bányarészvény-ETF-ek árváltozása

(2022. április 25-éig eltelt egy év, dollárban, forrás: Investing.com)

Energiahordozók

 • WTI olaj +60 százalék
 • Brent +56 százalék
 • S&P Oil & Gas Exploration & Production index (SPXSOP) +76 százalék
 • db x-trackers MSCI World Energy ETF (XDW0) +74 százalék (euróban)
 • Szén Rotterdamban +355 százalék
 • Földgáz Nagy-Britanniában +233 százalék
 • Földgáz az USA-ban +133 százalék
 • Uránbányák ETF-e (URA) +27 százalék

Termények

 • Amerikai kávé +60 százalék
 • Gyapot +50 százalék
 • USA búza +50-70 százalék (fajtától függően)
 • USA kukorica +20 százalék

Fémek

 • Nikkel +99 százalék
 • Arany +7 százalék
 • VanEck Gold Miners ETF (GDX) +2,4 százalék
 • USA réz +2,5 százalék
 • Rézbányák ETF-e (COPX) +1 százalék

Részvénypiac

 • S&P 500 +2 százalék
 • Nasdaq 100 -4 százalék
 • Tesla +36 százalék

A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. Az mfor.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek az mfor.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az mfor.hu felelősséget nem vállal. A Menedzsment Fórum Kft, mint az mfor.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Menedzsment Fórum Kft. (mfor.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.