<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Magyarországon is egyre szélesebb körben terjednek a meghívások az Initiative Q-ba, amely a „jövő fizetési rendszereként” hivatkozik magára.

Az Initiative Q nem egy kriptodeviza, de a honlapon a rendszer megálmodói azt írják, hogy azzal számolnak, a jövőben egy Q egy amerikai dollárt fog érni, és akár a következő bitcoinná válhat. Egyelőre azonban teljesen értéktelen, mivel a rendszerben sem a be- és kifizetés nem lehetséges, valamint kereskedni sem lehet vele – írja a Privátbankár.hu.

Piramisjáték?

Az, hogy nem regisztrálhat csakúgy bárki, hanem meghíváshoz kötött, sokakban megkongatta a vészharangot, a szkeptikusok szerint egy ügyes piramisjátékról van szó, csakhogy az Initative Q egy emailcímen és néven kívül nem kér semmit. A legnagyobb ellenérv az ellen, hogy a Q egy piramisjáték lenne az, hogy egy hasonló átverést egészen egyszerűen nem lehet kivitelezni információk és pénz nélkül, mivel nincs miből felállítani a piramist.

Alapvetően az Initiative Q mögött egy sokkal egyszerűbb elv rejlik, mégpedig az, hogy mindennek azért van értéke, mert értéket tulajdonítanak neki, ezen az elven alapulva lett például kiemelkedően sikeres a kriptoőrület csúcsán a viccként induló Dogecoin is.

Szép szavak

A cég mögött az az izraeli származású, ex-pókerjátékos Saar Wilf áll, aki korábban is foglalkozott fizetési rendszerekkel és később létrehozta a Fraud Sciencest, egy fizetésbiztonsági céget, melyet a PayPal 2008-ban megvásárolt. Ő a rendszerrel kapcsolatban kiemelte, hogy nem egy „gazdagodj meg gyorsan!”-megoldásnak szánják, hanem a jelenlegi pénzügyi fizetési rendszert akarják leváltani, ehhez viszont komoly nagyságrendű felhasználószámot és népszerűséget kéne elérniük, ezért szórják lényegében „ingyen” ki most a Q-kat.

Sok a kérdés

Egyelőre több kétes pont is van még a rendszer körül, ilyen például az a kvázi „monetáris tanács”, amelyet azért állítanának fel, hogy a kriptopénzekhez hasonló, extrém volatilitást kiküszöböljék. Ezzel eddig nincs is gond, csakhogy a felügyeletbe a legnagyobb Q-birtokosok kerülhetnének be, az itt felmerülő érdekütközést pedig nyilvánvalóan nem kell kiemelni: semmilyen pénzügyi rendszer nem tud úgy jól működni, hogyha a szabályozók a saját anyagi hasznukat is szem előtt tartva, szabadon manipulálhatják a piacot.

Emellett az Initiative Q egy alapvetően anti-blockchain kezdeményezés, és éppen azért kritizálták ezeket, mert gyakran válnak a hackerek áldozatává. Az új kezdeményezés mögül a kriptodevizákhoz hasonlóan szintén hiányoznak a hagyományos fizetési rendszer szereplői, és semmi sem garantálja, hogy a 2021-ben tervezett indulásig ez változni fog, azaz a Q alapítóinak a semmiből kellene egy olyan infrastruktúrát és biztonsági rendszert felállítania, amely megvéd a külső támadásoktól.

A szakértők egyelőre két komoly kihívás előtt áll a Q, ez pedig a tényleges termék, valamint a szabályozás hiánya. Mielőtt a Q egy járható opció lenne a befektetők számára, el kell érniük, hogy minden olyan ország szabályozási rendszerének megfeleljen, ahol működne – ez biztosan évekbe fog telni. A szakember szerint egészen egyszerűen túl korán van elköteleződni. Más kérdés, hogy talán egy regisztrációból még nem lehet baj.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.