2018. július 12. 09:28
mfor.hu

A befektetők nagyon tartanak Erdogán ámokfutásától, így ismét nagyon komoly nyomás alá került a török fizetőeszköz.

Jelentős mértékben gyengült a török líra árfolyama a tegnapi kereskedésben, a piaci szereplők attól tartanak, hogy az új kormány teljesen átveszi a monetáris politika irányítását, és kamatcsökkentési ciklusba kezd. Ez viszont további jelentős gyengülést okozna a líra piacán, és növelné az így is rendkívül magas inflációt.

A török elnök úgy nyilatkozott tegnap délután, hogy a gazdaság jó úton halad, a kamatlábak hamarosan csökkenni fognak, és erősödésnek indul a líra. A magas kamatok ártanak a foglalkoztatásnak is, gazdasági fellendülést csak a kedvező feltételek megteremtését követően lehet elérni. Erdogan szerint az új pénzügyminiszter beváltja majd a hozzá fűzött reményeket, írta reggeli hírlevelében az Equilor.

Az elnök devizával és a kamatszinttel kapcsolatos kijelentéseit nehezen lehet értelmezni, hiszen alapvetően a líra drasztikus gyengülése okozott magas inflációt, és ezt követően kellett tovább emelni a kamatszintet. A következő kamatdöntő ülés július 24-én esedékes, addig fennmaradhat a nyomás a török lírán, utána pedig a jegybank lépései és üzenetei határozhatják meg az irányt.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!