2018. július 12. 09:28
mfor.hu

A befektetők nagyon tartanak Erdogán ámokfutásától, így ismét nagyon komoly nyomás alá került a török fizetőeszköz.

Jelentős mértékben gyengült a török líra árfolyama a tegnapi kereskedésben, a piaci szereplők attól tartanak, hogy az új kormány teljesen átveszi a monetáris politika irányítását, és kamatcsökkentési ciklusba kezd. Ez viszont további jelentős gyengülést okozna a líra piacán, és növelné az így is rendkívül magas inflációt.

A török elnök úgy nyilatkozott tegnap délután, hogy a gazdaság jó úton halad, a kamatlábak hamarosan csökkenni fognak, és erősödésnek indul a líra. A magas kamatok ártanak a foglalkoztatásnak is, gazdasági fellendülést csak a kedvező feltételek megteremtését követően lehet elérni. Erdogan szerint az új pénzügyminiszter beváltja majd a hozzá fűzött reményeket, írta reggeli hírlevelében az Equilor.

Az elnök devizával és a kamatszinttel kapcsolatos kijelentéseit nehezen lehet értelmezni, hiszen alapvetően a líra drasztikus gyengülése okozott magas inflációt, és ezt követően kellett tovább emelni a kamatszintet. A következő kamatdöntő ülés július 24-én esedékes, addig fennmaradhat a nyomás a török lírán, utána pedig a jegybank lépései és üzenetei határozhatják meg az irányt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.