Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Az állami támogatások ideiglenes segítséget nyújtanak a járvány által érintett vállalkozásoknak, ugyanakkor prognosztizálható, hogy a kormányzati támogatások visszaesésével a vállalati felvásárlási és egíbeolvadási ügyletekkel kapcsolatos jogviták száma, értéke és komplexitása növekedni fog – vetítette előre a DLA Piper nemzetközi jogi cég.

A “Global M&A in 2020: Impact of COVID-19” című jelentésben vizsgált joghatóságok több mint 60 százaléka az M&A tranzakciókkal összefüggő viták számbeli emelkedéséről számolt be, így a piaci szereplők megalapozottan kalkulálnak a jogviták további gyarapodásával 2021-ben.

A kiterjedt nemzetközi elemzés rámutat arra, hogy koronavírus-járvány a cégek túlnyomó többségét kedvezőtlenül érintette, azonban egyes vállalatok esetében a hatás akár pozitív is lehetett. Azok a vállalkozások például, amelyek már korábban belső technológiai változtatásokat eszközöltek, most a változásra irányuló folyamatok gyorsulását és ezzel együtt vállalkozásuk értékének növekedését tapasztalhatják.

Molnár Gábor, a DLA Piper Hungary partnere és társasági jogi és M&A csoportvezetője elmondta: „2020 második negyedévében jelentős lassulást tapasztaltunk a felvásárlási piacon, sok vállalat inkább a túlélésre, mintsem az M&A terveik megvalósítására koncentrált. Elmondható azonban, hogy a piac határozottan felpörgött a nyári időszak után: az esetlegesen eddig elhalasztott tranzakciók esetében a felek több esetben ismét tárgyalóasztalhoz ültek.”

A DLA Piper szakértőinek várakozásai alapján a technológiai, az élelmiszer-, italgyártó- és az élettudományi iparági tranzakciók továbbra is fölényben lesznek, de hamarosan megélénkülhetnek a nehéz helyzetben lévő szektorokban is az M&A üzletkötések – főleg a kiskereskedelemben, vagy a vendéglátásban és szabadidő-iparban, – különösen, ha a kormányok által eddig biztosított pénzügyi támogatások a későbbiekben visszaesnek.

Kovaloczy Áron, a DLA Piper Business Advisory kft. ügyvezető igazgatója, a DLA Piper pénzügyi és üzleti tanácsadási üzletágának magyarországi vezetője hozzátette: „2021 júliusa fontos mérföldkő lesz. Több mint egy éves törlesztési moratórium után ekkor hull majd le a lepel arról, hogy mekkora bajba kerültek a COVID járványnak leginkább kitett vállalatok, és mekkora nemteljesítő hitelállomány (NPL) alakul ki a bankoknál. Jövő év második felében derül ki igazán, hogy a járvány mennyi kényszereladást fog okozni, milyen hatással lesz a hazai M&A piacra.

Ez az időszak azért is lesz izgalmas, mert a törlesztési moratórium megszűnésével lényegében egyidőben kerül bevezetésre Magyarországon a Szerkezetátalakítási Irányelvnek megfelelő új szabályozás, amely új lehetőséget fog kínálni a nehéz helyzetben lévő, de életképes vállalatok számára, és ez várhatóan az M&A lehetőségekre is hatással lesz.”

Újabb mentőöv

2019 nyarán hatályba lépett az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/1023 irányelve, a Szerkezetátalakítási Irányelv, mely lehetőséget biztosít egy eddig a magyar jogban nem létező eljárás meghonosítására: az életképes, de nehézségekkel küszködő vállalkozások korai restrukturálására. A szerkezetátalakítás célja, hogy a fizetésképtelenség szélére sodródott adós egyes hitelezőivel vagy valamennyi hitelezőjével olyan szerkezetátalakítási tervet fogadjon el és hajtson végre, amellyel megelőzhető az adós fizetésképtelensége, illetve biztosítható a működőképessége. Az irányelv átültetése a nemzeti jogba tervek szerint a törlesztési moratórium megszűnésével lényegében egy időben, 2021 júliusában fog megtörténni.  

A 2020-ban megfigyelhető globális M&A aktivitás nagyban tükrözi a világjárvány által vezérelt gazdasági növekedési irányokat. Az idei tranzakciók legnagyobb részét (18%) a technológiai szektor adja, amelyet az élelmiszer- és ital szektorban végrehajtott ügyletek követnek. Ezen adatok jól mutatják, hogy az alapvető élelmiszerek beszerzéséhez hasonlóan a digitális kereskedelem is létfontosságúvá vált az elmúlt hónapok során a korlátozások, lezárások következtében.

A különösen vonzó eszközök (pl. bizonyos gyógyszeripari és technológiai vállalatok) esetében rendkívül erős piaci verseny alakult ki az aukciók során, amelyek nagy számú ajánlattevő részvételével, rövid időn belül zajlottak le. A jelentés tanúsága szerint a vevők többsége továbbra is a többségi részvénypakett felvásárlását célozza, 2020 során ugyanakkor jelentősen nőtt a kisebbségi részvényügyletek aránya, mivel a vevők a rendkívüli gazdasági bizonytalanság idején törekednek a költségek és kockázatok mérséklésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.