2018. február 20. 09:13
mfor.hu

A német jegybankárok többször megfogalmazták már a kritikájukat az Európai Központi Bank politikája kapcsán. Ám olyan élesen, mint az EKB korábbi igazgatósági tagja még nem szóltak be.

Jürgen Stark, az Európai Központi Bank Igazgatóságának korábbi tagja szerint a jelenlegi vezetés felelőtlen monetáris politikát folytat. Stark szerint az ultralaza politika már régen nem megfelelő, különösen a most tapasztalható globális konjunktúra mellett. A tartósan alacsony kamatszintek, és az eszközvásárlási programok miatt olyan mértékű többletlikviditás jutott a pénzügyi rendszerbe, mely komoly eszközár-buborékokat hozott létre a részvény- és kötvénypiacokon, és minél tovább fennmaradnak a jelenlegi keretrendszerek, annál nagyobb lesz a rendszer instabilitása, idézte az Equilor reggeli hírleve.A szakember kitért rá, hogy a jegybankok azért nem mernek gyors lépéseket tenni, mert félnek a hirtelen korrekcióktól, ugyanakkor minél később normalizálják a monetáris politikájukat, annál nagyobb lesz az esélye az olyan hirtelen, és komoly veszteségeket okozó korrekcióknak, mint amilyen február elején volt tapasztalható a részvénypiacon. Az EKB deklarált céljai túl merevek, és túlzottan az inflációt helyezik középpontba. 

A 0 százaléks kamatszint miatt teljes mértékben torzult a kötvények árazása, a folyamat jelentős számú "zombivállalatot" hozott létre, melyek csak a jelenlegi, igen alacsony finanszírozási igények mellett tudnak életben maradni. Külön probléma, hogy egy esetleges újabb válság esetén az európai jegybanknak szinte semmilyen eszköze nem lenne a válság kezelésére, hiszen a kamatszintet nem tudná csökkenteni, és egy újabb eszközvásárlási program sem érné el a kívánt hatást, nem beszélve a jegybank hitelességének csorbításáról.