2018. szeptember 1. 13:27
mfor.hu

Tegnap kezdődött Berlinben a 2018-as IFA kiállítás, amelynek keretében az LG Electronics két vezére, Jo Seong-Jin vezérigazgató és I.P. Park technológiai vezető mutatta be a cég a mesterséges intelligencia (Artificial Intelligence, AI) jövőjére vonatkozó stratégiai elképzeléseit. A vezérigazgató szájából hangzott el a címben szereplő - kinek félelmetes, kinek várva várt - kijelentés.

A Think Wise, Be Free: Living Freer with AI, azaz Légy bölcs, légy szabad: kötetlen mindennapok a mesterséges intelligenciával című előadást több mint 1000 meghatározó iparági szereplő, véleményvezér és újságíró hallgathatta meg Berlinben. A címből látszik, hogy az LG vezetői alapvetően pozitívan tekintenek a mesterséges intelligenca szerepére (ami nem is csoda, ha egyszer ezen alapuló termékeket állítanak elő).

A nyitóbeszédet a 42 éve az LG-nél dolgozó vezérigazgató, Jo Seong-Jin tartotta, aki szabadabb és okosabb választásokhoz segítené a vásárlókat a mindennapi életben, hogy jobb életminőséget biztosítsanak számukra. A vezető szilárd meggyőződése, hogy a mesterséges intelligencia fejlődése kulcsfontosságú lesz a jobb életminőség megteremtésében.

Az LG vezérigazgatója, Jo Seong-Jin Az LG vezérigazgatója, Jo Seong-Jin

A hálózat peremén zajló információelemzés modelljét (edge computing) és a big data elemzést együtt alkalmazva, valamint az 5G által kínált fokozott összekapcsolhatóságot kihasználva a mesterséges intelligencia életünk minden területére hatással lesz. Otthonunk tudni fogja, milyen napunk volt az irodában, és a hangulatunknak megfelelő, tökéletes környezetben fogad minket, amikor belépünk az ajtón mondta Jo.

A vezérigazgató után a technológiai vezető, I.P. Park a mesterséges intelligencia három alappillérét mutatta be: ezek a fejlődés, az összekapcsolhatóság és a nyíltság. Park üzenete szerint e mesterséges intelligencia több mint öncélú innováció, hiszen ez maga a vállalat mottóját megtestesítő technológia (Innovation for a Better Life, azaz innováció a jobb életért). 

Park részletesen is kifejtette, hogy az LG milyen módszertannal fejleszti AI-technológiáját: ennek első eleme, hogy a vállalat a hang-, kép- és biometrikus adat alapú felismerésre, valamint a gépi mélytanulás algoritmusaira koncentrál. A második az LG változatos termékportfóliójának gördülékeny összekapcsolhatósága, amely feloldja a tér és idő hagyományos korlátait. A harmadik elem pedig az összekapcsolhatóság révén felkínálkozó lehetőségek végtelen sora – erre jó példa az LG robotporszívója. Az előadás végén a vezető egy nyílt AI-ökoszisztéma létrejöttének fontosságát hangsúlyozta.